FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sonny JamesThe Southern Gentleman
Quiz about Sonny JamesThe Southern Gentleman

Sonny James--The Southern Gentleman Quiz


Sonny James passed away in February 2016 at the age of 87. He has been out of the mainstream for years, but from the 50s through the early 80s he had an incredible run of country hits. This quiz pays homage to "The Southern Gentleman".

A multiple-choice quiz by Bob9491. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. J

Author
Bob9491
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
379,901
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
352
- -
Question 1 of 10
1. As a child, Sonny performed with his parents and sister under the name "Sonny Boy" followed by his real last name. What was Sonny's actual surname? Hint


Question 2 of 10
2. After serving in the Army, Sonny moved to Nashville where he reconnected with an old friend who referred him to Capitol Records. This "old friend" went on to become not only one of the most respected guitarists in music, but also a very successful producer. Who was he? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these statements about Sonny is NOT true? Hint


Question 4 of 10
4. In what year was Sonny elected to the Country Music Hall of Fame? Hint


Question 5 of 10
5. One of Sonny's number one country hits was a cover of the old R&B song "Since I Met You Baby". Who was the original artist who also composed the song? Hint


Question 6 of 10
6. Sonny James has a star on the Hollywood Walk of Fame.


Question 7 of 10
7. What was the first instrument Sonny learned to play? Hint


Question 8 of 10
8. In July 1970 Sonny had a top ten country hit with a cover of a pop song called "My Love". Who was the British female singer who originally topped the US Billboard singles chart in 1965 with her version? Hint


Question 9 of 10
9. Complete this title of one of Sonny's number one country singles:
"Don't Keep Me_______"
Hint


Question 10 of 10
10. Sonny's had a number one country hit called "Endlessly". It was a remake of a pop hit. Who was the original artist? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : jibberer: 9/10
Apr 29 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. As a child, Sonny performed with his parents and sister under the name "Sonny Boy" followed by his real last name. What was Sonny's actual surname?

Answer: Loden

Sonny's birth name was James Hugh Loden. His parents and sister were all musicians and had a radio show on a Muscle Shoals station.
2. After serving in the Army, Sonny moved to Nashville where he reconnected with an old friend who referred him to Capitol Records. This "old friend" went on to become not only one of the most respected guitarists in music, but also a very successful producer. Who was he?

Answer: Chet Atkins

Sonny met Chet Atkins before he went into the service. They were both playing on the same radio station in Raleigh, North Carolina and were actually roommates for awhile before Sonny's National Guard unit was called into combat.
3. Which of these statements about Sonny is NOT true?

Answer: Sonny's recording of "A Little Bit South of Saskatoon" was used in the movie "Continental Divide".

"A Little Bit South of Saskatoon" was used in the movie "Slap Shot". Sonny's amazing run of 16 consecutive number one country singles began in 1967 and ended in 1971. He did produce and arrange Marie Osmond's first three albums, the first of which included her first hit single "Paper Roses".
4. In what year was Sonny elected to the Country Music Hall of Fame?

Answer: 2006

Sonny was inducted along with George Strait. He was already a member of the Alabama Music Hall of Fame, having been inducted in 1987.
5. One of Sonny's number one country hits was a cover of the old R&B song "Since I Met You Baby". Who was the original artist who also composed the song?

Answer: Ivory Joe Hunter

Sonny's recording of "Since I Met You Baby" topped the Billboard Country Singles chart in October, 1969. It was recorded during a live concert at the Houston Astrodome.
6. Sonny James has a star on the Hollywood Walk of Fame.

Answer: True

Sonny was honored with a star on the Hollywood Walk of Fame in 1961. The five-pointed stars are made of terrazzo and brass and are embedded in a 15 block area along Hollywood Boulevard and a three block stretch of Vine Boulevard.
7. What was the first instrument Sonny learned to play?

Answer: mandolin

Sonny began playing the mandolin at age three and quickly joined the family band. His guitar work is a vital part of his recordings and he was as widely respected in the business for that as he was for his vocals.
8. In July 1970 Sonny had a top ten country hit with a cover of a pop song called "My Love". Who was the British female singer who originally topped the US Billboard singles chart in 1965 with her version?

Answer: Petula Clark

"My Love" was Sonny's 11th consecutive number one country record on both the Billboard and Cashbox country charts. Several artists, including Paul McCartney and Justin Timberlake, have recorded songs with the same title but different melodies and lyrics.
9. Complete this title of one of Sonny's number one country singles: "Don't Keep Me_______"

Answer: Hangin' On

"Don't Keep Me Hangin' On" was co-written by Sonny James and Carole Smith. It reached number one on the Billboard country charts on August 8, 1970 and remained there for four weeks.
10. Sonny's had a number one country hit called "Endlessly". It was a remake of a pop hit. Who was the original artist?

Answer: Brook Benton

"Endlessly" was Sonny's 13th consecutive number one country hit. Brook Benton's recording in 1958 reached number twelve on the Billboard Singles chart and number three on the R&B chart.
Source: Author Bob9491

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Bob's Eclectic Music Quizzes:

I've gotten some nice responses from my list of Classic Country Music quizzes so I thought I would compile another list of my music quizzes, spanning several genres. Here are some of them. Enjoy and good luck! I included a few from my Classic Country list, so some of you might have a head start!

  1. Don Williams--A Tribute To The Gentle Giant Average
  2. I'll Have More of That Average
  3. Music From The Tube Average
  4. Remembering The Drifters Average
  5. Sonny James--The Southern Gentleman Average
  6. Sam Phillips--Rock and Roll Visionary Average
  7. Strait From The Heart--George Strait Love Songs Average
  8. That 70s Music--Disco Decade Average
  9. The Drinks Are On Me--Country Drinking Songs Average
  10. The Pride of Butcher Hollow-Loretta Lynn Average
  11. All Over the Place Average
  12. Shuffle This--My iPod Rules! Average

Also part of quiz lists:
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us