Quiz about Edward Hopper  Great American Painter
Quiz about Edward Hopper  Great American Painter

Edward Hopper: Great American Painter Quiz


Join me for a study of Edward Hopper, one of the most popular and influential American artists of the twentieth century.

A multiple-choice quiz by Mbovary. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People H-J

Author
Mbovary
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
289,224
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
619
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Edward Hopper is considered to be what type of painter? Hint

Postmodernist
Abstract Expressionist
Realist
Folk

2. In what medium did Edward Hopper work? Hint

Prints
Oils
All of these
Watercolors

3. In 1923, Hopper sold a watercolor to The Brooklyn Museum of Art for $100, thus launching his career as a serious artist. Which painting was it? Hint

Two Trawlers
Nighthawks
The Mansard Roof
Houses of Squam Light

4. Which word would best describe Hopper's personality? Hint

effervescent
taciturn
boisterous
manic

5. When in the Gloucester, Massachusetts artist colony, Hopper painted the local architecture while other artists chose to paint seascapes. Why? Hint

He felt that he was never adequately able to capture the majesty of the ocean.
He was commissioned by the owners of the Victorian houses in Gloucester to paint them.
He couldn't stand to be around the other artists.
He was inspired by how the Victorian style houses there reflected the light.

6. What was the occupation of Hopper's wife? Hint

She was a mother and homemaker.
She was an artist.
She was a college professor.
She was a baker.

7. In the 1920s, a group of younger American artists joined Hopper in painting American subjects with a sense of realism and a naturalistic style. These artists included all of the following, EXCEPT... Hint

Jackson Pollock
Reginald Marsh
Grant Wood
Charles Burchfield

8. Hopper's most famous and recognizable painting, "Nighthawks", is part of what museum's permanent collection? Hint

The Metropolitan Museum of Art
The Art Institute of Chicago
The Whitney Museum of American Art
The National Gallery of Art

9. Comedian Steve Martin is a huge Edward Hopper fan. Which one of his movies feature a recreation of two of Hopper's most famous paintings? Hint

Pennies from Heaven
L.A. Story
Dead Men Don't Wear Plaid
Bowfinger

10. Hopper died in 1967, and his wife bequeathed the majority of his works to New York's Whitney Museum of Art. In 1980, the Whitney opened "Edward Hopper: The Art and the Artist," a groundbreaking exhibition. When the exhibition traveled abroad, which cities did it go to? Hint

Paris, Berlin and Barcelona
Rome, Edinburgh and Bern
Florence, Madrid and Vienna
London, Düsseldorf, and Amsterdam


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Edward Hopper is considered to be what type of painter?

Answer: Realist

Edward Hopper painted realist depictions of deserted streets, sparse apartment interiors, gas stations and light houses, all beautifully simple and provoking feelings of isolation and deep contemplation. Often his paintings feature distracted and disengaged people seemingly caught in the middle of some unknown narrative.
2. In what medium did Edward Hopper work?

Answer: All of these

In his lifetime, Hopper created over 800 paintings, watercolors and prints, as well as countless commercial illustrations. He began his career as a commercial artist, but this work left him feeling artistically stifled. He began experimenting with watercolor and eventually garnered success. It is his work in oils, however, for which he is most remembered.
3. In 1923, Hopper sold a watercolor to The Brooklyn Museum of Art for $100, thus launching his career as a serious artist. Which painting was it?

Answer: The Mansard Roof

Hopper sold numerous commercial prints in his early career, but struggled to gain notice as a serious artist. "The Mansard Roof" was only the second painting Hopper had ever sold, the first being an oil sold ten years earlier.
Hopper entered six watercolors, including "The Mansard Roof", in The Brooklyn Museum's annual watercolor show in 1923. The museum's purchase of this painting gave him the notice and critical attention that would eventually launch his career.
4. Which word would best describe Hopper's personality?

Answer: taciturn

Hopper was a tall and imposing man, known for his long silences and dislike of small talk. When he did speak, he did so with deliberation and method, in a flat, serious monotone. Many critics feel that his personality is reflected in his work.
5. When in the Gloucester, Massachusetts artist colony, Hopper painted the local architecture while other artists chose to paint seascapes. Why?

Answer: He was inspired by how the Victorian style houses there reflected the light.

Gloucester, Massachusetts has many 19th century, Victorian homes. Americans in the mid-twenties generally viewed theses houses as excessive and flowery, but Hopper was attracted to their rich detail and texture. His watercolors play with light, shadow and color, celebrating this style of architecture.
6. What was the occupation of Hopper's wife?

Answer: She was an artist.

Josephine Nivison and Edward Hopper met at art school and were married in 1924. She often served as a model for Hopper's works. Their's was a difficult and tumultuous relationship. She was an artist in her own right, but felt overshadowed and unsupported by her husband.
7. In the 1920s, a group of younger American artists joined Hopper in painting American subjects with a sense of realism and a naturalistic style. These artists included all of the following, EXCEPT...

Answer: Jackson Pollock

Jackson Pollock was an abstract expressionist painter, who gained fame much later in the 1950s.
8. Hopper's most famous and recognizable painting, "Nighthawks", is part of what museum's permanent collection?

Answer: The Art Institute of Chicago

This painting is an American icon. Painted in 1942, immediately after Japan's attack of Pearl Harbor, Hopper encapsulated and displayed three patrons and a waiter in a lonely, neon lit diner as they each suffer their own brand of night-time angst and isolation.

This painting has appeared and reappeared throughout American popular culture and is a beloved part of The Art Institute of Chicago's collection.
9. Comedian Steve Martin is a huge Edward Hopper fan. Which one of his movies feature a recreation of two of Hopper's most famous paintings?

Answer: Pennies from Heaven

In "Pennies from Heaven", Steve Martin plays a sheet music salesman in Chicago during the Depression. Within the film, Hopper paintings "New York Movie" and "Nighthawks" are recreated in painstaking detail. The film also recreates two other paintings by another well known American artist, Reginald Marsh. These are "Hudson Bay Fur Company" and "20 Cent Movie".
10. Hopper died in 1967, and his wife bequeathed the majority of his works to New York's Whitney Museum of Art. In 1980, the Whitney opened "Edward Hopper: The Art and the Artist," a groundbreaking exhibition. When the exhibition traveled abroad, which cities did it go to?

Answer: London, Düsseldorf, and Amsterdam

This exhibition caused a rebirth in Hopper's popularity in the US and began his appreciation throughout the world. For the first time ever, this show paired Hopper's oil paintings together with their studies.
Source: Author Mbovary

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us