Quiz about The Mysterious Life of Kaspar Hauser
Quiz about The Mysterious Life of Kaspar Hauser

The Mysterious Life of Kaspar Hauser Quiz


A shoddily dressed teen appeared in the main street of Nurnberg, Germany, in the spring of 1828. His manner suggested to the townsfolk that he was mentally-affected or drunk. All he would say aloud was, 'I want to be a soldier as my father was.'

A multiple-choice quiz by lefois. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People H-J

Author
lefois
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
77,815
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
738
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Kaspar Hauser had with him a letter which a kindly shoemaker found in his clothing. This letter was addressed to Hint

Capt. Kaspar Hauser Sr.
None of the above
The Lutheran Church of Nurnberg
The Captain of the 4th Squadron of the 6th Regiment of the Cavalry in Nurnberg.

2. The shoemaker took the boy to the Captain's house. His next stop was the local constabulary. Although he appeared to have a mental age of three or four, he was able to write one thing. What was it? Hint

Help Me
Kaspar Hauser
Find Father
God Loves Us

3. Kaspar was detained at a centre for vagabonds. During his stay the letter to the Captain was read. In this letter it was revealed Hint

Kaspar had been left at the house of a poor labourer in 1812.
All of these.
Whoever found Kaspar could kill him or hang him up a chimney.
Kaspar had never been allowed outdoors.

4. A gaoler took Kaspar into his own home. He noted something unusual about the young man. Hint

He would only eat fruits and berries.
None of the above.
He had an unnaturally hairy physique.
He was afraid of females.

5. Learning quickly to speak in broken sentences, and with a healthy public interest developing, Kaspar was able to reveal Hint

He had lived his life in a 6 X 4 X 5 foot cell, in total darkness.
All of these.
He had a small bed and always had a shirt and trousers to wear.
He had been given bread and water daily.

6. Eventually Kaspar claimed he was carried out-of-doors into the fresh air and sunlight. This experience caused Kaspar to faint.

True
False

7. Kaspar bore a remarkable resemblance to the grand ducal family of Baden. As interest in this foundling grew, he was visited by top lawyers, doctors and dignitaries of the day, who were convinced Kaspar was someone special. Coincidentally, the grand ducal family had suffered the sudden deaths of two baby princes, direct successors to the throne, around the estimated time of Kaspar's birth. It was suggested that Hint

None of these.
An elderly nanny gave Kaspar to her relatives to save him from death.
Baby Kaspar had been smuggled out of the household by his distraught, powerless mother.
The Grand Duke of Baden had the young Kaspar abandoned alone in the depths of the forest to die.

8. At the time of the Grand Duke of Baden's death in 1830, something curious happened. Hint

A German dignitary, Anselm Ritter von Feuerbach, made a public statement revealing details of Kaspar
The English Earl of Stanhope applied for and was granted, guardianship
All of these
The Earl of Stanhope stated publicly that Kaspar was of Hungarian origin

9. No proof was ever produced to verify Kaspar Hauser's heritage.

True
False

10. Despite Kaspar's unique and tragic life, he lived to a ripe old age and finally found the life he had been so cruelly denied.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Kaspar Hauser had with him a letter which a kindly shoemaker found in his clothing. This letter was addressed to

Answer: The Captain of the 4th Squadron of the 6th Regiment of the Cavalry in Nurnberg.

Young Kaspar carried a letter addressed to, 'The Captain of the 4th Squadron of the 6th Regiment of the Cavalry in Nurnberg'.
2. The shoemaker took the boy to the Captain's house. His next stop was the local constabulary. Although he appeared to have a mental age of three or four, he was able to write one thing. What was it?

Answer: Kaspar Hauser

He could only write his name.
3. Kaspar was detained at a centre for vagabonds. During his stay the letter to the Captain was read. In this letter it was revealed

Answer: All of these.

This letter also stated that the labourer who had kept him had ten children of his own and he couldn't keep Kaspar anymore.
4. A gaoler took Kaspar into his own home. He noted something unusual about the young man.

Answer: None of the above.

In actual fact, Kaspar would only eat bread and water. Anything else would make him ill. He had a sturdy build, but feet like a baby, could not use his fingers with any dexterity, and his only facial expression was that of a smiling, innocent baby. He seemed to not differentiate between males and females.
5. Learning quickly to speak in broken sentences, and with a healthy public interest developing, Kaspar was able to reveal

Answer: All of these.

He also had revealed that there was something in his water occasionally, and he would sleep, and when he awoke he would be freshly dressed and groomed. One day a man arrived who taught him how to write his name and repeat, 'I want to be a soldier as my father was.'
6. Eventually Kaspar claimed he was carried out-of-doors into the fresh air and sunlight. This experience caused Kaspar to faint.

Answer: True

Kaspar could eventually relate that this was his last memory before finding himself on the streets of Nurnberg.
7. Kaspar bore a remarkable resemblance to the grand ducal family of Baden. As interest in this foundling grew, he was visited by top lawyers, doctors and dignitaries of the day, who were convinced Kaspar was someone special. Coincidentally, the grand ducal family had suffered the sudden deaths of two baby princes, direct successors to the throne, around the estimated time of Kaspar's birth. It was suggested that

Answer: None of these.

As close as anyone can know, it is believed that if Grand Duchess Stephanie, the Grand Duke's wife and purported mother of Kaspar, could not produce an heir, the direct line of succession would fall to the children of the Countess of Hochberg. She is said to have smuggled a peasant's dead baby into the palace, replacing Stephanie's first born (Kaspar).

The real Kaspar was given to a Major Hennenhofer, who placed the royal child in the care of a former soldier.
8. At the time of the Grand Duke of Baden's death in 1830, something curious happened.

Answer: All of these

The content of Anselm Ritter von Feuerbach's comments read as follows: 'The crime against Kaspar's liberty was not prompted by hatred or revenge, solely by selfish interest. Kaspar Hauser is the legitimate son of royal parents and was put out of the way to open the succession to other heirs.'
9. No proof was ever produced to verify Kaspar Hauser's heritage.

Answer: True

It is believed that Major Hennenhofer had documentation but all his personal papers were destroyed shortly after his death.
10. Despite Kaspar's unique and tragic life, he lived to a ripe old age and finally found the life he had been so cruelly denied.

Answer: False

In 1833, Kaspar was lured to a park in Ansbach with a promise of information regarding his parentage. He was stabbed in the chest and although he was able to crawl home, he died of his injuries three days later.
Source: Author lefois

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us