Quiz about The Life and Works of G A Henty
Quiz about The Life and Works of G A Henty

The Life and Works of G. A. Henty Quiz


G. A. Henty wrote many books and was called "The Boy's Own Historian." How much do you know about him?

A multiple-choice quiz by starry_night. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People H-J

Author
starry_night
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
120,608
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
185
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what year was G. A. Henty born? Hint

1957
1932
1832
1895

2. What country was Henty from? Hint

United States
Canada
France
England

3. Which of these adventures was one that Henty actually had? Hint

Living in Paris during the Franco-Prussian War
Touring India with the Prince of Wales
Visiting the opening of the Suez Canal
All of these

4. Who did Henty tell his first stories to? Hint

His friends
His children
The neighbors' children
Anyone who would listen

5. Approximately how many books and short stories did Henty write? Hint

35
150
5
80

6. What type of books did Henty write? Hint

Historical fiction
History (Non-fiction)
Fantasy
Biography

7. In Henty's books, who was the main character? Hint

A young man from that place and time
A girl reading about and imagining the events
A boy who went back in time
A young woman acting ou the events in a play

8. What was the main reason some people disliked Henty's books? Hint

They were not accurate
They were too long
They were too Christian
They were too boring

9. How did Henty teach virtues in his books? Hint

Henty did not teach virtues in his books
By showing the consequences of bad actions
Through the good actions of his main characters
By comparing the 'good' people and the 'bad' people

10. During what year did G. A. Henty die? Hint

1944
1927
1902
1995


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was G. A. Henty born?

Answer: 1832

George Alfred Henty was born on December 13, 1832.
2. What country was Henty from?

Answer: England

Henty lived most of his life in England, but he traveled all over the world.
3. Which of these adventures was one that Henty actually had?

Answer: All of these

Henty's life was full of adventure. He also visited the California gold fields and fought with the British army in Crimea.
4. Who did Henty tell his first stories to?

Answer: His children

He would spend an hour or two after dinner telling them a story that would be continued the next day. Some stories were short, and some stories took weeks to tell!
5. Approximately how many books and short stories did Henty write?

Answer: 150

Henty wrote 99 books and at least 50 short stories. He also wrote stories for magazines.
6. What type of books did Henty write?

Answer: Historical fiction

Almost all of his books were historical fiction, ranging from ancient Egypt to the conquering of the Aztecs to the American Civil War.
7. In Henty's books, who was the main character?

Answer: A young man from that place and time

In almost all of Henty's book, the main character is a young man about 18 years old living at an important time in history. The books usually end with the main character settling down and marrying.
8. What was the main reason some people disliked Henty's books?

Answer: They were too Christian

Henty has gotten praise for writing exciting, action-packed books, and historical scholars agree that the stories, especially battle accounts, are very accurate.
9. How did Henty teach virtues in his books?

Answer: Through the good actions of his main characters

The books include lessons about courage, perseverance, high moral character, and diligence.
10. During what year did G. A. Henty die?

Answer: 1902

Henty died on November 16, 1902, just before his 70th birthday. To find out more about G. A. Henty and his books, visit http://www.prestonspeed.com/About Henty.html.
Source: Author starry_night

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us