FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Explorer Series   Cortes
Quiz about Explorer Series   Cortes

Explorer Series - Cortes Trivia Quiz


Some questions regarding Hernando Cortes, the man who brought down the Aztec Empire! Kindly note that Cortes is also spelt Cortez.

A multiple-choice quiz by ace_sodium. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People C-D

Author
ace_sodium
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
99,232
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
942
Last 3 plays: Guest 104 (7/10), Guest 199 (10/10), Guest 199 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Hernando Cortes was born in which town? Hint


Question 2 of 10
2. Cortes took part in a Spanish conquest of Cuba in 1511. Who was the leader of the group? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the Aztec emperor when Cortes first reached Tenochtitlan? Hint


Question 4 of 10
4. According to some historians, the Aztecs believed that Cortes was actually a God. Which god? Hint


Question 5 of 10
5. Which Spanish king gave Cortes the title "marquis"? Hint


Question 6 of 10
6. How were Jeronimo Aguilar and Malitzin important to Cortes?
Hint


Question 7 of 10
7. What 'explanation' did Cortes give to the Spanish king for wanting to conquer Mexico?
Hint


Question 8 of 10
8. The Aztecs were affected by a major disease, which seriously weakened their defences against the onslaught of Cortes and his army in 1521. Which disease?
Hint


Question 9 of 10
9. Who was the Emperor of the Aztecs when Cortes attacked them in 1521?

Hint


Question 10 of 10
10. Cortes took part in his last battle in 1541.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Guest 104: 7/10
May 23 2024 : Guest 199: 10/10
May 23 2024 : Guest 199: 5/10
May 23 2024 : Guest 199: 9/10
May 23 2024 : Guest 72: 10/10
May 22 2024 : Guest 137: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Hernando Cortes was born in which town?

Answer: Medellin

Medellin is a Spanish town in Castille. He was born in 1485. When he was 14 years old, his parents moved to Salamanca (Spain).
2. Cortes took part in a Spanish conquest of Cuba in 1511. Who was the leader of the group?

Answer: Diego Velazquez

Velazquez later chose Cortes to lead an expedition to the Aztec land. After Cortes started to organise men, Velazquez became suspicious of him and tried to remove him from the command; but Cortes ignored him and sent sail to find the Aztec land. (Historians have varying opinions on what exactly happened here).
3. Who was the Aztec emperor when Cortes first reached Tenochtitlan?

Answer: Montezuma

Montezuma greeted them and showered upon them various gifts because he believed that Cortes was actually a God.
4. According to some historians, the Aztecs believed that Cortes was actually a God. Which god?

Answer: Quetzalcoatl

Quetzalcoatl was the most revered Aztec God. Several months after his visit, Velazquez sent his troops to arrest Cortes for disobedience; Cortes managed to persuade the troops to join him. When Cortes returned to Tenochtitlan, the Aztecs rebelled and Cortes had to retreat. However, in 1521 Cortes returned with a strong army to vanquish the Aztec empire.
5. Which Spanish king gave Cortes the title "marquis"?

Answer: Charles I

He also gave him the services of 23,000 Indians in Mexico. Cortes returned to Mexico in 1530 and continued with his exploration for 10 years. He returned to Spain in 1540 and remained there till his death.
6. How were Jeronimo Aguilar and Malitzin important to Cortes?

Answer: They were his translators

Jeronimo was a shipwreck survivor while Malitzin was a Mexican who spoke both Maya and Nahuatla.
7. What 'explanation' did Cortes give to the Spanish king for wanting to conquer Mexico?

Answer: He told him that the indigenous people were not 'God-fearing' and he was waging a just war against them

After he parted ways with Velazquez, he founded his own city, Villa Rica de la Vera Cruz and the town council(?) appointed him as the Chief Administrative Officer.
8. The Aztecs were affected by a major disease, which seriously weakened their defences against the onslaught of Cortes and his army in 1521. Which disease?

Answer: Smallpox

Cortes was a brillant tactican - before he attacked the Aztec capital Tenochtitlan in 1521; he cut off their supply of food and water. Did he employ biological warfare?
9. Who was the Emperor of the Aztecs when Cortes attacked them in 1521?

Answer: Cuauhtemoc

After the Aztecs were defeated, Cuauhtemoc was brought to Cortes, who tried his best to make the king reveal the secrets of Aztec treasures. In 1525, Cortes had Cuauhtemoc hanged.
10. Cortes took part in his last battle in 1541.

Answer: True

He was part of a Spanish attack on Algiers.
Source: Author ace_sodium

This quiz was reviewed by FunTrivia editor coolupway before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us