FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Madame Curie
Quiz about Madame Curie

Madame Curie Trivia Quiz


This is a quiz on one of the most famous female scientists of all time. It covers her personal history as well as her scientific achievements.

A multiple-choice quiz by claudnine9. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People C-D

Author
claudnine9
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
124,491
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1099
Last 3 plays: Guest 174 (6/10), ramses22 (7/10), Guest 49 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was Madame Curie's maiden name?
Hint


Question 2 of 10
2. How did Marie Curie finance her university education? Hint


Question 3 of 10
3. For which subjects did Marie Curie receive degrees? Hint


Question 4 of 10
4. How did Madame Curie meet her future husband Pierre? Hint


Question 5 of 10
5. Marie and Pierre Curie's daughter, Irčne, was born in 1897. What was her profession? Hint


Question 6 of 10
6. Name one of the elements Marie Curie discovered.

Answer: (One Word (no abbreviations))
Question 7 of 10
7. Which is the odd one out with regard to the 1903 Nobel Prize in Physics? Hint


Question 8 of 10
8. Marie Curie spent a lot of time and effort to extract the radioactive elements contained in a ton of pitchblende, which was donated by the government of what country? Hint


Question 9 of 10
9. In which years did Madame Curie receive her Nobel Prizes? Hint


Question 10 of 10
10. Marie Curie died on 4th July 1934. What caused her death? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 16 2024 : Guest 174: 6/10
Jul 06 2024 : ramses22: 7/10
Jul 03 2024 : Guest 49: 6/10
May 23 2024 : poetkah: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Madame Curie's maiden name?

Answer: Maria Sklodowska

Maria Sklodowska was born in Poland, the fifth child of Bronislawa and Vladislav Sklodowska. She was called "Manya" by her family.
2. How did Marie Curie finance her university education?

Answer: she supported her sister, then her sister returned the favour

She worked as a governess, supporting her sister Bronya. During this time Marie read widely to determine which subject interested her most.
3. For which subjects did Marie Curie receive degrees?

Answer: Physics and Chemistry

In fact, she even graduated top of her class.
4. How did Madame Curie meet her future husband Pierre?

Answer: she was looking for some lab space and someone suggested Pierre Curie might be able to help her

They married in 1895, their honeymoon trip was a bicycle tour across France.
5. Marie and Pierre Curie's daughter, Irčne, was born in 1897. What was her profession?

Answer: Physicist

Not only was Irčne Joliot-Curie also physicist, she also received a Nobel Prize in 1935 (together with her husband) for her work on the synthesis of radioactive substances.
6. Name one of the elements Marie Curie discovered.

Answer: polonium

Polonium was named after Poland, Madame Curie's native country.
7. Which is the odd one out with regard to the 1903 Nobel Prize in Physics?

Answer: Albert Einstein

Einstein received his Nobel Prize in Physics in 1921. The other three shared the Nobel Prize in Physics in 1903 "in recognition of the extraordinary services they have rendered by their joint researches on the radiation phenomena discovered by Professor Henri Becquerel."
8. Marie Curie spent a lot of time and effort to extract the radioactive elements contained in a ton of pitchblende, which was donated by the government of what country?

Answer: Austria

Pitchblende was a waste product of the mining industry. It contains small amounts of radioactive substances.
9. In which years did Madame Curie receive her Nobel Prizes?

Answer: 1903 and 1911

At first Marie Curie was not even nominated for the 1903 physics prize, but after Pierre complained to the Academy they rectified the error and included her with Henri Becquerel and her husband. She received the 1911 chemistry prize on her own.
10. Marie Curie died on 4th July 1934. What caused her death?

Answer: leukemia, caused by the accumulation of radiation

At the time of her death leukemia was unheard of, her doctors diagnosed: "The disease was an aplastic pernicious anemia of rapid, feverish development, the bone marrow did not react, probably because it had been injured by a long accumulation of radiations." [http://www.aip.org/history/curie/radinst3.htm]
Source: Author claudnine9

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Quizzes with the Same Name as Mine:

I noticed that some other people wrote quizzes that had the same title as quizzes I wrote. Here's a chance to play their quizzes.

  1. Dr. Strangelove Average
  2. Dr. Strangelove Average
  3. Why Do Fools Fall in Love? Average
  4. A Wing and a Prayer Average
  5. A Wing and a Prayer Average
  6. A Wing and a Prayer Average
  7. A Wing and a Prayer Easier
  8. A Wing and a Prayer Average
  9. A Wing and a Prayer Average
  10. A Wing and a Prayer Average
  11. Madame Curie Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us