FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dr Strangelove
Quiz about Dr Strangelove

The Ultimate Dr. Strangelove Quiz | Movies


One of the funniest movies to ever hit the silver screen, "Dr. Strangelove" showcased comedic talent while tackling the looming specter of The Bomb. Have fun!

A multiple-choice quiz by cag1970. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies D-G
  8. »
  9. Dr. Strangelove

Author
cag1970
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
106,414
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3054
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 222 (6/10), Guest 146 (6/10), Guest 72 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Dr. Strangelove: Or, How I Stopped Worrying And Learned To Love The Bomb" was based on the novel "Red Alert", written by which author? Hint

Nevil Shute
Peter George
Ian Fleming
Alistair McLean

2. Which major studio produced "Dr. Strangelove"? Hint

Universal
Warner Bros.
Columbia Pictures
20th Century Fox

3. Who directed "Dr. Strangelove"? Hint

Sidney Lumet
Stanley Kubrick
John Sturgis
Irwin Allen

4. The opening sequence of the movie depicts which specific military activity? Hint

Midair refueling
Aircrew scrambling
Aircrew briefing
Bomb-run practice

5. What is the name of the fictional American air force base from which the B-52 bombers are dispatched to attack the Soviet Union? Hint

Barksdale Air Force Base
Burpleson Air Force Base
Beale Air Force Base
Brooks Air Force Base

6. Who was originally tabbed to play the role of the B-52 bomber commander, Major T.J. "King" Kong? Hint

Slim Pickens
Max Baer, Jr.
James Arness
Peter Sellers

7. Which of the following items was NOT found in the B-52 aircrew's survival kits? Hint

Two boxes of .45 caliber ammunition
Three tubes of lipstick
$100 in gold
A flare gun

8. "Dr. Strangelove" marked the feature-film debut of African-American actor Ossie Davis.

True
False

9. What target does Major Kong's crew ultimately destroy? Hint

A bomber base
A missile complex
A radar site
A military hospital

10. How was "Dr. Strangelove" originally supposed to end? Hint

With a pie fight in the War Room
With the President awakening from a bad dream
With nuclear missiles hitting Washington
With the B-52 getting shot down


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 222: 6/10
Sep 25 2023 : Guest 146: 6/10
Sep 19 2023 : Guest 72: 9/10
Sep 05 2023 : Guest 68: 7/10
Sep 03 2023 : Guest 174: 6/10
Aug 24 2023 : Guest 192: 8/10
Aug 19 2023 : Guest 74: 7/10
Aug 12 2023 : Guest 174: 9/10
Aug 12 2023 : Guest 99: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Dr. Strangelove: Or, How I Stopped Worrying And Learned To Love The Bomb" was based on the novel "Red Alert", written by which author?

Answer: Peter George

A former officer in the Royal Air Force, George was concerned that the United States and the Soviet Union would face each other down in nuclear conflict. Along with American satirist Terry Southern, he based the black-comedy screenplay on his deadly serious novel.
2. Which major studio produced "Dr. Strangelove"?

Answer: Columbia Pictures

Though Columbia has its name all over "Dr. Strangelove", the movie was acutally filmed at Shepperton Studios outside London, England. The late Peter Sellers was going through a divorce at the time of shooting and was unable to leave the country.
3. Who directed "Dr. Strangelove"?

Answer: Stanley Kubrick

All the directors here left their mark on the motion picture industry. "Dr. Stranglove" happened to be one of the many gems left by the late Stanley Kubrick, whose own fear of nuclear war led him to work on this movie.
4. The opening sequence of the movie depicts which specific military activity?

Answer: Midair refueling

Establishing a sexual overtone to the movie, the opening sequence shows the refueling boom of a Boeing KC-135 Stratotanker making contact with a Boeing B-52 Stratofortress. The two aircraft stay mated until the end of the opening credits.
5. What is the name of the fictional American air force base from which the B-52 bombers are dispatched to attack the Soviet Union?

Answer: Burpleson Air Force Base

During the scenes in which base commander General Jack D. Ripper (Sterling Hayden) and Group Captain Lionel Mandrake (Sellers) fight off army troops, a large aerial photo of what is supposed to be the air base is shown on the wall. That photo is actually of Heathrow Airport in London.

Barksdale (Boosier City, LA), Beale (Yuba County, CA) and Brooks (San Antoino, TX) are all real US Air Force bases.
6. Who was originally tabbed to play the role of the B-52 bomber commander, Major T.J. "King" Kong?

Answer: Peter Sellers

Had Peter Sellers not suffered a broken leg during filming, he would have wound up playing four roles in "Dr. Strangelove". As it was, though, he relinquished the role to Slim Pickens. Kubrick remembered Pickens from his work in another movie and brought him onboard to play Kong.
7. Which of the following items was NOT found in the B-52 aircrew's survival kits?

Answer: A flare gun

One of the most interesting edits in motion picture history, and one you have to be on your toes to catch, happens when Major Kong (Pickens) finishes reading off the list of items in the survival kit. His original line was, "A fella could have a pretty good weekend in Dallas with all that stuff." Because "Dr. Strangelove" was completed just after the Kennedy assassination, the word "Vegas" was dubbed in for "Dallas".
8. "Dr. Strangelove" marked the feature-film debut of African-American actor Ossie Davis.

Answer: False

In 2002, veteran actor James Earl Jones headlined a Kennedy Center Honors class that included singer Paul Simon and actress Elizabeth Taylor. It was his small role as Lieutenant Lothar Zogg in "Dr. Strangelove" that started his journey into the Hollywood elite.
9. What target does Major Kong's crew ultimately destroy?

Answer: A missile complex

In one of the most famous scenes in motion picture history, Major Kong finds himself free-falling atop a multi-megaton hydrogen bomb destined to destroy a Soviet ICBM base. The crew, low on fuel and in desperate need of ditching, choose the first available target of opportunity to destroy. This act prompts the Soviet ambassador (Peter Bull) to set off the powerful Doomsday Device.
10. How was "Dr. Strangelove" originally supposed to end?

Answer: With a pie fight in the War Room

The classic ending of "Dr. Strangelove"--the atomic-bomb montage with Vera Lynn singing "We'll Meet Again" in the background--almost wound up being a custard-pie free-for-all. The pie-fight scene was indeed shot and made quite a mess of the War Room set, but Stanley Kubrick ultimately decided it was just too silly. All this after President Merkin Muffley (Sellers) admonishes the Soviet ambassador (Bull) and General Buck Turgidson (George C. Scott) with the classic quote, "You can't fight in here.

This is the War Room!", earlier in the picture.
Source: Author cag1970

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LordAndry before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Quizzes with the Same Name as Mine:

I noticed that some other people wrote quizzes that had the same title as quizzes I wrote. Here's a chance to play their quizzes.

  1. Dr. Strangelove Average
  2. Dr. Strangelove Average
  3. Why Do Fools Fall in Love? Average
  4. A Wing and a Prayer Average
  5. A Wing and a Prayer Average
  6. A Wing and a Prayer Average
  7. A Wing and a Prayer Easier
  8. A Wing and a Prayer Average
  9. A Wing and a Prayer Average
  10. A Wing and a Prayer Average
  11. Madame Curie Average

9/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us