FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about I Didnt Know They Invented That
Quiz about I Didnt Know They Invented That

I Didn't Know They Invented That! Quiz


Here are the little-known inventors of some well-known items. Have fun!

A multiple-choice quiz by bigjohnsludge. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Scientists & Inventors
  8. »
  9. Inventors

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,805
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
789
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (10/10), Guest 24 (10/10), ghosttowner (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This invention was invented by accident in the early '50s by Noah and Joseph McVicker. It was originally intended as a wallpaper cleaner but in 1956, children found another playful use for it. What was this invention that kids still play with to this day? Hint


Question 2 of 10
2. In 1917, Gideon Sundback invented something that made it quicker and easier to put on and take off clothes. The original name of the invention was changed through the years to an onomatopoeia. What was this invention that sounds like what it does? Hint


Question 3 of 10
3. In 1870, William Lyman invented a tool that made it easier and quicker to eat foods like soups and pork and beans. What was this invention? Hint


Question 4 of 10
4. In 1941, George de Mestral got an idea for a fastening device while walking through the woods with his dog. He noticed how burrs would stick to his pants and to his dog's hair. What was his invention? Hint


Question 5 of 10
5. In 1937, Joseph Friedman invented something so that his daughter would have an easier time drinking her milkshakes. What was his invention? Hint


Question 6 of 10
6. In 1959, Ermal Fraze invented an opening device that made it easy and quick to have a canned beverage. What was his invention? Hint


Question 7 of 10
7. In 1957, Alfred Fielding and Marc Chavannes invented something that made mailing fragile items safer. Some people like playing with this invention after receiving their package. What was this invention? Hint


Question 8 of 10
8. In 1938, Laszlo Biro invented something that made writing a letter less messy. What was that invention? Hint


Question 9 of 10
9. In 1964, Stephanie Kwolek invented a fiber that is now used by the military and police departments and used in items like tennis rackets, skis, boats, airplanes, ropes, cables, and tires. What did she invent? Hint


Question 10 of 10
10. In 1770, William Addis invented a personal hygiene tool that just about everyone has in their house. What was his invention? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 07 2024 : Guest 136: 10/10
Jun 02 2024 : Guest 24: 10/10
May 17 2024 : ghosttowner: 10/10
May 17 2024 : aspire63: 9/10
May 17 2024 : crossesq: 10/10
May 17 2024 : misstified: 10/10
May 17 2024 : Dizart: 10/10
May 17 2024 : workisboring: 10/10
May 17 2024 : turtle52: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This invention was invented by accident in the early '50s by Noah and Joseph McVicker. It was originally intended as a wallpaper cleaner but in 1956, children found another playful use for it. What was this invention that kids still play with to this day?

Answer: Play-Doh

In the 1930s, at the request of Kroger Grocery, soap manufacturer Kutol Products created a clay that could be used to clean soot from wallpaper. After World War II, the heating of homes by coal was being replaced by natural gas and wallpaper was being made of stain resistant vinyl, resulting in a decrease in the need for the wallpaper cleaner.

In order to save the company from going bankrupt, the cleaning clay was changed into art clay for children.
2. In 1917, Gideon Sundback invented something that made it quicker and easier to put on and take off clothes. The original name of the invention was changed through the years to an onomatopoeia. What was this invention that sounds like what it does?

Answer: Zipper

The original name of the zipper was "hookless fastener". It works by interlocking two separate rows of hooked teeth with a slide lever. Zippers are used in clothing, boots, coats, jackets, luggage, tents, bedding, and just about anything made of fabric that you wish to be able to open and re-close.
3. In 1870, William Lyman invented a tool that made it easier and quicker to eat foods like soups and pork and beans. What was this invention?

Answer: Twist Can Opener

Before 1870, most can openers were variations of the common knife. Though Lyman is credited with creating the can opener with the sharp rotating cutting wheel, consumers found it hard to operate. In 1925, another serrated wheel was combined with the existing cutting wheel which gave the opener better grip and stability.
4. In 1941, George de Mestral got an idea for a fastening device while walking through the woods with his dog. He noticed how burrs would stick to his pants and to his dog's hair. What was his invention?

Answer: Velcro

Velcro consists of two separate pads. One pad containing many tiny plastic hooks, and the other containing many tiny plastic loops. When pressed together the hooks grab the loops and stick together until pulled apart.
5. In 1937, Joseph Friedman invented something so that his daughter would have an easier time drinking her milkshakes. What was his invention?

Answer: Bendable Straw

While in an ice cream parlor, Mr. Friedman noticed how difficult it was for his daughter to drink her milkshake from a straight paper straw. He took some straws home and inserted a screw into one of the straws and wrapped dental floss around the outside of the straw where the threads were.

When he un-wrapped the floss and took out the screw, the straw would bend and not collapse or pinch off flow.
6. In 1959, Ermal Fraze invented an opening device that made it easy and quick to have a canned beverage. What was his invention?

Answer: Pull-Tab

In 1959, while on a picnic with his family, Mr. Fraze forgot to take a can opener along with him so he had to open his can of beer on a car bumper. That ended up being his "flash of genius" that pushed him into creating the pull-tab for beverage cans.
7. In 1957, Alfred Fielding and Marc Chavannes invented something that made mailing fragile items safer. Some people like playing with this invention after receiving their package. What was this invention?

Answer: Bubble Wrap

Alfred Fielding and Marc Chavannes came up with the idea of bubble wrap as an afterthought while trying to create three-dimensional plastic wall paper. Some people today use the bubble wrap as a stress reliever by popping each individual bubble.
8. In 1938, Laszlo Biro invented something that made writing a letter less messy. What was that invention?

Answer: Ball Point Pen

Laszlo Biro was a journalist who noticed that printer ink dried faster and didn't blot or run like regular ink. He tried using printer ink with a fountain pen, but the ink was too thick. Then he came up with the idea of a rotating ball head to distribute the ink more evenly. In 1945, Marcel Bich purchased Biro's patent and sold the new pen under the trademark "Bic".
9. In 1964, Stephanie Kwolek invented a fiber that is now used by the military and police departments and used in items like tennis rackets, skis, boats, airplanes, ropes, cables, and tires. What did she invent?

Answer: Kevlar

In 1964, Stephanie Kwolek began searching for a new lightweight strong fiber to use for light weight strong tires. She decided to test some of the discarded by-products of the polymers she used and, by accident, discovered that by-product produced a fiber stronger than Nylon. Seven years later, the new fabric called "Kevlar" was introduced.
10. In 1770, William Addis invented a personal hygiene tool that just about everyone has in their house. What was his invention?

Answer: Tooth Brush

In 1770, William Addis was in a British jail when, in order to clean his teeth, came up with the idea of drilling a small hole into a piece of bone and put some tufts of bristles in it and gluing the bristles in place. When he got out of jail, he mass produced the product and made a fortune. His company is still in business under the name Wisdom Toothbrushes.
Source: Author bigjohnsludge

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Bigjohnsludge's odds and ends III:

Filling the gaps with mixed quizzes

  1. Journey to the Center of the Earth Average
  2. I Didn't Know They Invented That! Easier
  3. The Trouble With Worm Holes. Where Was I? Easier
  4. Goldilocks and the Free Beers Easier
  5. Super Hero Before & After Average
  6. Toons, Toons, and More Toons Easier

6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us