FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about People of Principle
Quiz about People of Principle

People of Principle Trivia Quiz


People who have stood up for their rights in modern times.

A multiple-choice quiz by robert362. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. In Common
  8. »
  9. For Experts

Author
robert362
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
86,904
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
934
- -
Question 1 of 10
1. Rosa Parks figured in the civil rights movement when she refused to give up her seat on a bus. Where did this happen? Hint


Question 2 of 10
2. Alan Bakke fought against "reverse discrimination." To what school was he attempting to gain admission? Hint


Question 3 of 10
3. Curt Flood paved the way for "free agency" in sports when he objected to being traded. With what team did he spend most of his career? Hint


Question 4 of 10
4. Bette Davis struck a blow when she challenged the studio system in court. With what studio did she clash? Hint


Question 5 of 10
5. Joseph McCarthy's loud and aggressive opinions were confronted and challenged by a prominent journalist. Who? Hint


Question 6 of 10
6. During the McCarthy days, the "Hollywood 10" stood up to the Committee on Un-American Activities. Who was NOT one of the 10? Hint


Question 7 of 10
7. Jackie Robinson stood up for his rights when he helped integrate baseball. With what team did he spend his career? Hint


Question 8 of 10
8. Mark Lane and Edward Jay Epstein stood up for truth and challenged the government. In what context? Hint


Question 9 of 10
9. Edward VIII (later the Duke of Windsor) stood up for his right to live his own life when he relinquished the throne in order to get married. Whom did he marry? Hint


Question 10 of 10
10. Amelia Earhart became a hero for women by showing that they could do what men could do. Her husband was a giant in what field? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Rosa Parks figured in the civil rights movement when she refused to give up her seat on a bus. Where did this happen?

Answer: Alabama

Montgomery. Little did she know where it would lead.
2. Alan Bakke fought against "reverse discrimination." To what school was he attempting to gain admission?

Answer: Medical School

University of California (Davis) Medical School.
3. Curt Flood paved the way for "free agency" in sports when he objected to being traded. With what team did he spend most of his career?

Answer: Cardinals

A good center fielder for some fine St. Louis Cardinal teams. Sports would never be the same.
4. Bette Davis struck a blow when she challenged the studio system in court. With what studio did she clash?

Answer: Warner Brothers

It didn't work out exactly as she would have liked, but she got the ball rolling. The studio system didn't last.
5. Joseph McCarthy's loud and aggressive opinions were confronted and challenged by a prominent journalist. Who?

Answer: Edward R. Murrow

He had the guts to take on McCarthy.
6. During the McCarthy days, the "Hollywood 10" stood up to the Committee on Un-American Activities. Who was NOT one of the 10?

Answer: Stirling Silliphant

Silliphant was a fine screenwriter--but the others were members of the 10.
7. Jackie Robinson stood up for his rights when he helped integrate baseball. With what team did he spend his career?

Answer: Dodgers

In Brooklyn, courtesy of Mr. Branch Rickey. Both had to have plenty of courage.
8. Mark Lane and Edward Jay Epstein stood up for truth and challenged the government. In what context?

Answer: Assassination of John Kennedy

Lane wrote "Rush to Judgment" and Epstein wrote "Inquest." Both books were among the earliest to criticize the Warren Commission's findings of Lee Harvey Oswald as the lone gunman.
9. Edward VIII (later the Duke of Windsor) stood up for his right to live his own life when he relinquished the throne in order to get married. Whom did he marry?

Answer: Wallis Simpson

How many times has something like THAT happened?
10. Amelia Earhart became a hero for women by showing that they could do what men could do. Her husband was a giant in what field?

Answer: Publishing

George Putnam (of the publishing house of the same name). Heroic, but short life for her.
Source: Author robert362

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us