Quiz about Professional Carpet Cleaner
Quiz about Professional Carpet Cleaner

Professional Carpet Cleaner Trivia Quiz


This quiz is based on the steam cleaning method and my 2 1/2 years experience with a nationally known carpet cleaning company.

A multiple-choice quiz by fertigline. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Occupational Trivia

Author
fertigline
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
98,236
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1663
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the method of carpet cleaning where you use heated water to extract dirt from carpet? Hint

rotary brush
steam cleaning
chemical
scrubbing

2. What would you use to remove rust marks from carpet? Hint

spotter
rust remover
lemon lime
soap and water

3. Red coloring used in drinks is almost impossible to remove from carpet.

True
False

4. What is the name of the device in which you use to scrub the carpet with? Hint

scrubber
wand
steamer
cleaner

5. What is the item called that carpet cleaners apply to your carpet that helps keep it clean and extends its life? Hint

deodorizer
protection
pre spray
solution

6. What is the method used to remove water from flooded areas? Hint

dry stroke
water extraction
dry cleaning
water insertion

7. It is necessary to put something underneath the legs of your furniture after a carpet cleaning.

True
False

8. What is the device used after carpet cleaning to groom the carpet called? Hint

carpet smoother
carpet brush
carpet rake
carpet comb

9. When cleaning furniture it is advisable to do a bleed test on an unseen portion of the fabric to see if the colors will bleed.

True
False

10. What are the most common types of carpet you would find in any home? Hint

shag & all weather
berber, cut pile & loop pile
oriental & indian
commercial & wool


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the method of carpet cleaning where you use heated water to extract dirt from carpet?

Answer: steam cleaning

Truck mounted units generally have a water hook-up, then the equipment in the truck heats the water and provides the water pressure and vacuum. The water is mixed with a cleaning solution and pumped to the cleaning tool, then the vacuum sucks the dirty water back to the truck into a holding tank.
2. What would you use to remove rust marks from carpet?

Answer: rust remover

Metal is the primary cause of rust marks on carpet.
3. Red coloring used in drinks is almost impossible to remove from carpet.

Answer: True

About the only way to remove these type of stains is a heat transfer, in which a damp towel is put over top of the stain and an iron is placed over the towel for a few seconds. This method doesn't always work.
4. What is the name of the device in which you use to scrub the carpet with?

Answer: wand

The wand consists of a few jets to spray the carpet with the steam, the vacuum head to suck up the dirty water, a trigger to control the spray of the steam, a handle for the other hand, and a tube that connects the handles to the head.
5. What is the item called that carpet cleaners apply to your carpet that helps keep it clean and extends its life?

Answer: protection

It is generally recommended throughout the industry to apply protection to your carpet once a year.
6. What is the method used to remove water from flooded areas?

Answer: water extraction

Water damage generally ruins the padding underneath the carpet but if dealt with very soon after flooding the carpet is usually saved.
7. It is necessary to put something underneath the legs of your furniture after a carpet cleaning.

Answer: True

In the business we call this chipping and blocking, and they can be removed when the carpet is dry.
8. What is the device used after carpet cleaning to groom the carpet called?

Answer: carpet rake

Grooming carpet on a regular basis enhances its appearance.
9. When cleaning furniture it is advisable to do a bleed test on an unseen portion of the fabric to see if the colors will bleed.

Answer: True

The furniture tool is used to clean furniture. It is basically a scaled down version of the wand.
10. What are the most common types of carpet you would find in any home?

Answer: berber, cut pile & loop pile

Although you might find any of these in a home the most common are berber(sculptured carpet known for its durablity), and cut pile/ loop pile (the soft carpets you would find in most homes).
Source: Author fertigline

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us