FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Race to the South Pole
Quiz about Race to the South Pole

Race to the South Pole Trivia Quiz


2011/2012 is the 100th anniversary of the first men to reach the South Pole. Roald Amundsen and Robert Scott competed in a bid to reach the pole that remains fascinating to this day.

A multiple-choice quiz by Marcuspug. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Explorers
  8. »
  9. Antarctic

Author
Marcuspug
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
346,869
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
537
Last 3 plays: Guest 86 (5/10), Guest 109 (3/10), Guest 91 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Using dog sledges and experience gained in the Arctic, who was the first to reach the South Pole on December 14th, 1911? Hint


Question 2 of 10
2. On January 17th, 1912 the British Antarctic Expedition reached the South Pole. Who wrote in his journal, "Great God! this is an awful place and terrible enough for us to have laboured to it without the reward of priority"? Hint


Question 3 of 10
3. What method did the British Antarctic Expedition primarily use for pulling their sledges? Hint


Question 4 of 10
4. What was the advantage for Amundsen using Greenland huskies to pull the sledges to the South Pole? Hint


Question 5 of 10
5. What was the problem with the Siberian ponies on the British Antarctic Expedition? Hint


Question 6 of 10
6. What country was the last port of call for the British Antarctic Expedition before going south? Hint


Question 7 of 10
7. How did the British Antarctic Expedition polar party know they were beaten by the Norwegians in the race to the South Pole? Hint


Question 8 of 10
8. What member of the British Antarctic Expedition polar party, in an effort to save his compatriots and willingly going to his own death, purportedly said "I am just going out and may be some time"? Hint


Question 9 of 10
9. What was the ultimate fate of the British Antarctic Expedition polar party? Hint


Question 10 of 10
10. Amundsen was in some ways overshadowed by the "heroic" death of the British Antarctic Expedition polar party. What was the final fate of Amundsen? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 86: 5/10
Jun 03 2024 : Guest 109: 3/10
Jun 01 2024 : Guest 91: 7/10
May 21 2024 : Guest 186: 0/10
May 12 2024 : cms4613: 7/10
Apr 29 2024 : Guest 81: 6/10
Apr 15 2024 : Guest 76: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Using dog sledges and experience gained in the Arctic, who was the first to reach the South Pole on December 14th, 1911?

Answer: Roald Amundsen

Amundsen was the quintessential explorer if there ever was such a job description. Methodical and professional, he used his experience living with the Canadian Inuit to find the best tools for the job. Sledging technique, dog teams, clothing and even snow goggles were all borrowed from the Inuit.
2. On January 17th, 1912 the British Antarctic Expedition reached the South Pole. Who wrote in his journal, "Great God! this is an awful place and terrible enough for us to have laboured to it without the reward of priority"?

Answer: Robert F. Scott

Not only the physical hardship, but the psychological shock of being beaten by Amundsen must have been devastating. From then on, their trek was a race against time, bad weather, failing strength, and starvation. Edward Atkinson was a doctor left in charge of the Cape Evans base. Apsley Cherry-Garrard later wrote a classic of polar exploration aptly called "The Worst Journey in the World."
3. What method did the British Antarctic Expedition primarily use for pulling their sledges?

Answer: Man-hauling

Although the British used all four methods, poor planning, inexperience, sick ponies and unreliable tractors led them to rely mostly on man-hauling. Pulling a heavy sledge over snow and ice is some of the most gruelling work ever devised. Those man-hauling never had enough food to replace the energy expended.
4. What was the advantage for Amundsen using Greenland huskies to pull the sledges to the South Pole?

Answer: All of these

While Scott's tractors broke down, his ponies needed fodder, and his few dogs were not well used, Amundsen used only dogs. When his dogs weakened or were no longer needed, the Norwegians killed them and ate them and also fed them to the other dogs.
5. What was the problem with the Siberian ponies on the British Antarctic Expedition?

Answer: All of these

With nicknames like "Nobby" and "Weary Willie," the British Antarctic Expedition members were truly fond of their charges. However, the harsh conditions of the Ross Ice Shelf in Antarctica was more than the ponies could handle. All succumbed to the soft snow and the bitter cold. Expedition members were forced to shoot all of them in the end.
6. What country was the last port of call for the British Antarctic Expedition before going south?

Answer: New Zealand

The last port of call was Port Chalmers near Dunedin, New Zealand. The last main port of call was Lyttelton, New Zealand. For many years, Lyttelton saw many a ship depart for "the ice." As a young boy I remember seeing my first U.S. Coast Guard icebreaker in port. The U. S. Navy still maintains support forces in Christchurch, New Zealand for Antarctica.
7. How did the British Antarctic Expedition polar party know they were beaten by the Norwegians in the race to the South Pole?

Answer: They came across sled tracks and dog droppings near the pole

Scott was hindered by the scientific requirements of his expedition. Amundsen's only goal was to reach the pole.
8. What member of the British Antarctic Expedition polar party, in an effort to save his compatriots and willingly going to his own death, purportedly said "I am just going out and may be some time"?

Answer: Captain Lawrence Oates

The death of Captain Oates is near legendary in polar history. His martyrdom and the later death of the remaining members elevated Scott's last expedition to tragic hero status. Today, revisionist historians have taken a different approach to the mythology of Captain Scott.
9. What was the ultimate fate of the British Antarctic Expedition polar party?

Answer: They died of cold, frostbite, hunger and scurvy

PO Evans died near the foot of the Beardmore glacier and was never found; neither was the body of Captain Oates. The remaining three were left in their tent on the Ross Ice Shelf, 11 miles from possible safety at One Ton Depot.
10. Amundsen was in some ways overshadowed by the "heroic" death of the British Antarctic Expedition polar party. What was the final fate of Amundsen?

Answer: Lost in the Arctic searching for survivors of the "Italia" expedition

Always searching for the path less travelled, he spent years in the Arctic, but never returned to Antarctica. Amundsen disappeared in a search plane while looking for Umberto Nobile in the lost airship "Italia."
Source: Author Marcuspug

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us