FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Exploring Antarctica
Quiz about Exploring Antarctica

Exploring Antarctica Trivia Quiz


Adventuresome souls from many different countries participated in the exploration of Antarctica. This international spirit culminated in the Antarctic Treaty, preserving the continent for peaceful scientific research. Here are some high points.

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Explorers
  8. »
  9. Antarctic

Author
chessart
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
419
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1415
- -
Question 1 of 10
1. Who became, in 1773, the first explorer to cross the Antarctic Circle? Hint


Question 2 of 10
2. Who became, in 1820, the first to see the Antarctic Continent? Hint


Question 3 of 10
3. Whose expedition was trapped in the ice in 1898 and drifted helplessly for a year, thereby becoming the first to survive an Antarctic winter? Hint


Question 4 of 10
4. Whose crew became the first to winter on the Antarctic continent when they built huts and spent the 1899 winter on Cape Adare? Hint


Question 5 of 10
5. Who won the race to become the first to reach the South Pole when he arrived there on December 14, 1911? Hint


Question 6 of 10
6. Which country's flag was planted upon first arrival at the South Pole? Hint


Question 7 of 10
7. Who lost the race to the South Pole, arriving there on January 18, 1912, only to find that his rival had already been there a month earlier? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the first to fly over the South Pole, accomplishing this on November 28, 1929? Hint


Question 9 of 10
9. In what year did the International Geophysical Year begin, in which scientists from 67 countries cooperated in Antarctic research? Hint


Question 10 of 10
10. The Antarctic Treaty, guaranteeing that the continent 'shall forever be used exclusively for peaceful purposes', took effect in what year? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who became, in 1773, the first explorer to cross the Antarctic Circle?

Answer: Captain James Cook

2. Who became, in 1820, the first to see the Antarctic Continent?

Answer: Thaddeus von Bellingshausen

3. Whose expedition was trapped in the ice in 1898 and drifted helplessly for a year, thereby becoming the first to survive an Antarctic winter?

Answer: Adrien de Gerlache

4. Whose crew became the first to winter on the Antarctic continent when they built huts and spent the 1899 winter on Cape Adare?

Answer: Carsten Borchgrevink

5. Who won the race to become the first to reach the South Pole when he arrived there on December 14, 1911?

Answer: Roald Amundsen

Amundsen's original intention was to go to the North Pole. But he changed his plans after he learned in 1909 that the North Pole had been reached. However, for the next year he kept his change of plans a secret from everyone but a few trusted associates, not even telling most of his crew until 3 hours before it was time to depart for Antarctica.
6. Which country's flag was planted upon first arrival at the South Pole?

Answer: Norway

Roald Amundsen was a Norwegian explorer who raced against Robert Falcon Scott of England to see who would be the first to reach the South Pole. Amundsen took dogs, dogs and more dogs, while Scott took all manner of machinery to try and get there first. Scott and his party perished on the return journey.
7. Who lost the race to the South Pole, arriving there on January 18, 1912, only to find that his rival had already been there a month earlier?

Answer: Robert F. Scott

Terribly discouraged after making the tortuous journey, Scott and all his team members died on the return trip. The bodies of Scott and two of his crew members were not discovered until the following November, when they were found dead in their tent.
8. Who was the first to fly over the South Pole, accomplishing this on November 28, 1929?

Answer: Richard Byrd

Ellsworth became, in 1935, the first to fly all the way across the continent.
9. In what year did the International Geophysical Year begin, in which scientists from 67 countries cooperated in Antarctic research?

Answer: 1957

10. The Antarctic Treaty, guaranteeing that the continent 'shall forever be used exclusively for peaceful purposes', took effect in what year?

Answer: 1961

Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us