Quiz about Short Lives
Quiz about Short Lives

Short Lives Trivia Quiz


A look at some brief lives.

A multiple-choice quiz by robert362. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Death Becomes Them
  8. »
  9. Died Young

Author
robert362
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
88,657
Updated
Feb 20 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
7401
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: HarpMan7 (7/10), Guest 82 (7/10), rooby2s (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. All of the following lives were shortened due to heavy drinking EXCEPT for ... ? Hint

Edgar Allan Poe
Dylan Thomas
F. Scott Fitzgerald
Robert Louis Stevenson

2. All of the following died young - but, which of these writers/poets did NOT die in combat or while serving in the military in wartime? Hint

Rupert Brooke
Alan Seeger
Stephen Crane
Wilfred Owen

3. This poet lived a short, but tumultuous life. He abandoned poetry early in life (also ending a stormy relationship with a fellow poet)and suffered an amputation before dying in his thirties. Hint

Algernon Charles Swinburne
Arthur Rimbaud
Charles Baudelaire
Alexander Pope

4. James Dean died young in an unfortunate car crash. One of his movies was "East of Eden". Who wrote the novel? Hint

Thomas Wolfe
Henry James
John Steinbeck
Aldous Huxley

5. Joan of Arc lived a short, fascinating, controversial life that has often been dramatized by writers. Who wrote the play "Saint Joan"? Hint

George Bernard Shaw
Oscar Wilde
William Inge
Christopher Marlowe

6. Heather O' Rourke, the child star of "Poltergeist", died at age 12. She also had a regular role (for a while) in which of these tv shows? Hint

Making a Living
Hogan's Heroes
Happy Days
Rhoda

7. Which of the following did NOT sing about the shortness of life? Hint

Dion
Cat Stevens
Billy Joel
Jimmy Rodgers

8. All of the following died young - but which one did NOT die by his or her own hand? Hint

Sylvia Plath
Thomas Chatterton
Franz Kafka
Hart Crane

9. Mozart's short, stormy life has been well-documented (in "Amadeus", among other places). When did he live? Hint

First half of the 18th century
First half of the 17th century
Second half of the 17th century
Second half of the 18th century

10. Marilyn Monroe died before her beauty could fade. The cause of death, however, may never be known. (Accident, suicide, or murder?) Those who believe in the murder theory point to ...? Hint

Reports of Robert Kennedy being seen in L.A. that day
Her threatening to call a press conference to reveal her involvement with the Kennedys
All of these
The time delay between her death and contacting the police


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. All of the following lives were shortened due to heavy drinking EXCEPT for ... ?

Answer: Robert Louis Stevenson

Poe's life is as dramatic - and sad - as any life can be. Heavy drinking all his life - including a final binge - did him in. Fitzgerald - epitome of the "jazz age" - drank himself into an early grave. the same maybe fairly said about Thomas. It cannot, however, be said about Stevenson, who was in frail health for most of his life.
2. All of the following died young - but, which of these writers/poets did NOT die in combat or while serving in the military in wartime?

Answer: Stephen Crane

Crane wrote about combat ("Red Badge of Courage"), but died at age 28 of tuberculosis. Seeger wrote "I Have A Rendezvous With Death" - he was right. Owen was shot very shortly before the end of WW I. Brooke died while serving as a soldier in the same war.
3. This poet lived a short, but tumultuous life. He abandoned poetry early in life (also ending a stormy relationship with a fellow poet)and suffered an amputation before dying in his thirties.

Answer: Arthur Rimbaud

Rimbaud had a curious relationship with Paul Verlaine. He jammed a lot of excitement - although not always happily - into a short life.
4. James Dean died young in an unfortunate car crash. One of his movies was "East of Eden". Who wrote the novel?

Answer: John Steinbeck

Steinbeck was the author; Raymond Massey was the co-star. Dean also starred in "Giant" and, of course, "Rebel Without A Cause".
5. Joan of Arc lived a short, fascinating, controversial life that has often been dramatized by writers. Who wrote the play "Saint Joan"?

Answer: George Bernard Shaw

Joan's character changes depending on what you read. An inspirational life, going from rags to heroic battles and associations with royalty. Unfortunately, a bitter end to her short life. Delusional - or in communication with Heaven?
6. Heather O' Rourke, the child star of "Poltergeist", died at age 12. She also had a regular role (for a while) in which of these tv shows?

Answer: Happy Days

She played Linda Purl's daughter; Purl played the romantic interest of Henry Winkler ("Fonzie") after the show had been runnning for several seasons.
7. Which of the following did NOT sing about the shortness of life?

Answer: Jimmy Rodgers

Dion observed that "the good die young" in "Abraham, Martin and John". Billy Joel sang that "only the good die young". Cat Stevens sang that "you're only dancing on this Earth for a short while" in "Oh, Very Young". (Rodgers did "Honeycomb" and "Kisses Sweeter Than Wine".)
8. All of the following died young - but which one did NOT die by his or her own hand?

Answer: Franz Kafka

Chatterton, the author of "The Rowley Poems" swallowed arsenic to hasten his death rather than suffer the slow agony of dying through starvation. Crane, poet of "Brooklyn Bridge" fame, jumped overboard while shipboard. Plath lived an equally short life - with an equally dramatic end to her life. Kafka's life was a struggle in many ways, but he did not end it via suicide.
9. Mozart's short, stormy life has been well-documented (in "Amadeus", among other places). When did he live?

Answer: Second half of the 18th century

His life spanned a good chunk of the second part of the 18th century. Incredible talent that showed itself at an unbelievably early age.
10. Marilyn Monroe died before her beauty could fade. The cause of death, however, may never be known. (Accident, suicide, or murder?) Those who believe in the murder theory point to ...?

Answer: All of these

RFK claimed to be nowhere near the death scene - but there are reports that he was seen there on the day in question. Marilyn had threatened to call a press conference that would blow the lid off of things by disclosing her relationship with the Kennedys.

The police were not notified of her death until several hours had apparently passed. (Also, her "little red diary" seems to have disappeared.)
Source: Author robert362

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : HarpMan7: 7/10
Jan 15 2023 : Guest 82: 7/10
Jan 10 2023 : rooby2s: 5/10
Jan 08 2023 : Guest 175: 4/10
Dec 24 2022 : Guest 100: 5/10
Dec 13 2022 : Guest 71: 5/10
Dec 13 2022 : Guest 12: 10/10
Dec 13 2022 : Guest 204: 3/10
Dec 13 2022 : Guest 203: 5/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us