FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sir Arthur Conan Doyle
Quiz about Sir Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle Trivia Quiz


This quiz is about life of Sir Arthur Connan Doyle.

A multiple-choice quiz by Lanire. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People C-D
  8. »
  9. Arthur Conan Doyle

Author
Lanire
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
72,231
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
670
Last 3 plays: Guest 27 (7/20), Guest 49 (16/20), Guest 166 (7/20).
- -
Question 1 of 20
1. What are the names of Conan Doyle's parents? Hint


Question 2 of 20
2. Where did Arthur Conan Doyle go to school? Hint


Question 3 of 20
3. In what sport did Conan Doyle excel at school? Hint


Question 4 of 20
4. Who influenced Conan Doyle's decision to become a doctor? Hint


Question 5 of 20
5. Which of the following people did NOT influence Conan Doyle in the university? Hint


Question 6 of 20
6. What was the first published work by Conan Doyle? Hint


Question 7 of 20
7. Where did Conan Doyle sail as the surgeon on the Hope? Hint


Question 8 of 20
8. What year did Conan Doyle achieve his Bachelor of Medicine and Master of Surgery degree? Hint


Question 9 of 20
9. What was the name of Conan Doyle's wife? Hint


Question 10 of 20
10. What year did Conan Doyle publish his first Sherlock Holmes novel 'A Study In Scarlet'? Hint


Question 11 of 20
11. Who created the image of Sherlock Holmes for the collection of Conan Doyle's stories? Hint


Question 12 of 20
12. What event made Conan Doyle realize that he wanted to write and abandon the career in medicine? Hint


Question 13 of 20
13. What killed Conan Doyle's wife? Hint


Question 14 of 20
14. What was the reason Conan Doyle could not become a soldier in the Boer War? Hint


Question 15 of 20
15. After returning from the Boer War in Africa, what career did Conan Doyle try? Hint


Question 16 of 20
16. What year was Conan Doyle knighted by King Edward VII? Hint


Question 17 of 20
17. Conan Doyle married Jean Leckie.


Question 18 of 20
18. Which of the following is NOT the name of a child Conan Doyle had? Hint


Question 19 of 20
19. Winston Chuchill complimented Conan Doyle's ideas regarding WWI.


Question 20 of 20
20. When did Conan Doyle die? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : Guest 27: 7/20
Jun 07 2024 : Guest 49: 16/20
May 28 2024 : Guest 166: 7/20
May 18 2024 : Guest 49: 5/20
May 15 2024 : Guest 173: 4/20
May 12 2024 : Guest 95: 0/20
May 03 2024 : Guest 92: 12/20
Apr 30 2024 : Vkhfjyfjh: 19/20
Apr 29 2024 : Guest 92: 5/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the names of Conan Doyle's parents?

Answer: Charles and Mary

Charles Altamont Doyle was an alcoholic who eventually ended up in the lunatic asylum. Mary Doyle was masterful storyteller.
2. Where did Arthur Conan Doyle go to school?

Answer: England

He was sent off to the Jesuit boarding school for seven years.
3. In what sport did Conan Doyle excel at school?

Answer: Cricket

After he left school he played professionally for Portsmouth at soccer as well as cricket for the MCC.
4. Who influenced Conan Doyle's decision to become a doctor?

Answer: Dr. Waller

Dr. Bryan Charles Waller was renting rooms in Doyle's house and became an influence on Arthur Conan Doyle. Doyle was admitted to the University of Edinburgh to study medicine.
5. Which of the following people did NOT influence Conan Doyle in the university?

Answer: Oscar Wilde

Conan Doyle met Oscar Wilde much later, at the time when he was already a recognized writer.
6. What was the first published work by Conan Doyle?

Answer: The Mystery of Sasassa Valley

The first story was accepted by the Edinburgh magazine 'Chamber's Journal'.
7. Where did Conan Doyle sail as the surgeon on the Hope?

Answer: Greenland

The Hope was a whaler based in Peterhead, Scotland. It went to Greenland and toured the Arctic.
8. What year did Conan Doyle achieve his Bachelor of Medicine and Master of Surgery degree?

Answer: 1881

On the occasion Conan Doyle sketched a humorous cartoon with the caption 'Licensed to kill'.
9. What was the name of Conan Doyle's wife?

Answer: Louisa

In August of 1885, Conan Doyle marries Louisa Hawkins.
10. What year did Conan Doyle publish his first Sherlock Holmes novel 'A Study In Scarlet'?

Answer: 1887

Originally, the novel was named 'A Tangled Skein' and the two main characters were called Sheridan Hope and Ormond Sacker.
11. Who created the image of Sherlock Holmes for the collection of Conan Doyle's stories?

Answer: Sidney Paget

That image of Sherlock Holmes became extremely famous.
12. What event made Conan Doyle realize that he wanted to write and abandon the career in medicine?

Answer: He got very sick with flu

An attack of influenza left Conan Doyle between life and death and after recovering he decided to dedicate his life to writing.
13. What killed Conan Doyle's wife?

Answer: Tuberculosis

She died on July 4, 1906.
14. What was the reason Conan Doyle could not become a soldier in the Boer War?

Answer: He was overweight

After the rejection, Conan Doyle volunteered as a medical doctor and sailed to Africa.
15. After returning from the Boer War in Africa, what career did Conan Doyle try?

Answer: Politician

Conan Doyle ran for a seat in Central Edinburgh; however, he lost the election and returned to London to be a writer.
16. What year was Conan Doyle knighted by King Edward VII?

Answer: 1902

There was gossip at the time that the king was such an avid Sherlock Holmes fan that he knighted Conan Doyle to encourage him to write more stories.
17. Conan Doyle married Jean Leckie.

Answer: True

They got married with lots of publicity on September 18, 1907 in front of 250 guests.
18. Which of the following is NOT the name of a child Conan Doyle had?

Answer: Coleen

Dennis, Adrian, Jean were three children of Conan Doyle in second marriage. Conan Doyle also had a daughter, Mary, and a son, Kingsley from the first marriage.
19. Winston Chuchill complimented Conan Doyle's ideas regarding WWI.

Answer: True

20. When did Conan Doyle die?

Answer: July 7, 1930

The last words of Conan Doyle were addressed to his wife. He whispered to her, 'You are wonderful'.
Source: Author Lanire

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us