FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The First Contact
Quiz about The First Contact

The First Contact Trivia Quiz


Even though the Vikings were the first Europeans to reach the Americas, no one can dispute the fact that the voyages of Columbus had the most far reaching effect on the world at the time. Read with me through his 1493 letter to the Treasurer of Aragon.

A multiple-choice quiz by ponycargirl. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People C-D
  8. »
  9. Christopher Columbus

Author
ponycargirl
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,758
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1225
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 108 (2/10), Guest 97 (3/10), Johnmcmanners (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The native Americans called the first land Columbus reached "Guanaham". According to his letter to the Treasurer of Aragon, what did he decide to call it? Hint


Question 2 of 10
2. According to Columbus' letter, when he came to an island that he called Juana, he believed he had reached Cathay or China. How did the first people he found react when they saw the Spanish?
Hint


Question 3 of 10
3. On his first voyage, as Columbus encountered natives who were willing to communicate, he made a point to give them gifts. What kind of gifts did he give to them? Hint


Question 4 of 10
4. On the first voyage, as Columbus and his men had more contact with the natives, the natives believed that he and his men came from heaven.


Question 5 of 10
5. On his first voyage, as Columbus began to encounter more people, he noticed something that he called "remarkable". What did he notice? Hint


Question 6 of 10
6. The native peoples that Columbus encountered on his first voyage had an organized confederation of nations.


Question 7 of 10
7. On his first voyage, Columbus named one of the islands he found Hispaniola. There he began building a settlement, and left enough men to hold it until his return. What did he name of the settlement? Hint


Question 8 of 10
8. In the letter sent to Spain at the completion of his first voyage, Columbus does indeed say that he encountered monsters. What did he describe? Hint


Question 9 of 10
9. In the letter sent to Spain at the completion of his first voyage, Columbus is confident that he has found what desirable commodity for Ferdinand and Isabella? Hint


Question 10 of 10
10. In his letter describing the findings of his first voyage, what did Columbus say about the people he met? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : Guest 108: 2/10
Jun 12 2024 : Guest 97: 3/10
Jun 05 2024 : Johnmcmanners: 10/10
May 29 2024 : Dreessen: 6/10
May 29 2024 : Trufflesss: 9/10
May 09 2024 : Guest 96: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The native Americans called the first land Columbus reached "Guanaham". According to his letter to the Treasurer of Aragon, what did he decide to call it?

Answer: San Salvador

The first island that Columbus discovered was named in "commemoration of His Divine Majesty, who has wonderfully granted all this". Columbus' men, having lost sight of land for over a month, were restless and on the brink of mutiny. Finally they began to see clues, such as migratory birds and plants, that land was nearby.

The first person to sight land was promised a silk doublet and 10,000 maravedis. Rodrigo de Triana claimed the prize.
2. According to Columbus' letter, when he came to an island that he called Juana, he believed he had reached Cathay or China. How did the first people he found react when they saw the Spanish?

Answer: They fled at once.

Columbus said the natives were "well-made" but "hopelessly timid". They did not possess metal weapons; they had sticks of cane that were sharpened at the end. However, he said they seemed afraid to use them. On Hispaniola large numbers of natives came out, but fled as soon as they saw his men, even though he did not allow his men to be aggressive or injure any of them.
3. On his first voyage, as Columbus encountered natives who were willing to communicate, he made a point to give them gifts. What kind of gifts did he give to them?

Answer: Cloth

As the native people began to lose their fear, they accepted gifts that Columbus offered. The letter says that he "gave them some of everything he had - cloth and many other things - without receiving anything in return..." He said they were very easy to please, to the point that he had to tell his men they could not give worthless gifts, such as broken bowls, pieces of glass and old straps. Nevertheless, one of his men was given gold of the weight of two and a half castellanos for a leather strap.
4. On the first voyage, as Columbus and his men had more contact with the natives, the natives believed that he and his men came from heaven.

Answer: True

The natives that Columbus found had no religion, except he said they did believe all power and goodness came from heaven. Eventually the natives lost all fear of Columbus and his men, and they were welcomed into the towns, and given food and drink with "marvelous kindness". Columbus believed they would be easily converted to Christianity if Ferdinand and Isabella chose to do so.
5. On his first voyage, as Columbus began to encounter more people, he noticed something that he called "remarkable". What did he notice?

Answer: All of the native people could understand each other.

He said that on the islands, there wasn't much difference in the appearance of the people, or in their habits or language. The people had canoes and appeared to use them to have trade and contact with each other. He did speak of a group he heard about that lived on an island larger than Hispaniola that had no hair, but countless gold.
6. The native peoples that Columbus encountered on his first voyage had an organized confederation of nations.

Answer: False

Columbus continued to be baffled by the fact that he did not find a king, khan, or a large city. The people lived in small communities; the only reference to a type of government among the natives is the fact that in all the islands their chief or king is allowed to have as many as twenty wives, while the other men "seem to be satisfied with one wife".
7. On his first voyage, Columbus named one of the islands he found Hispaniola. There he began building a settlement, and left enough men to hold it until his return. What did he name of the settlement?

Answer: Navidad

Columbus choose Hispaniola as the site of his settlement because it seemed to be the most accessible for the gold mines and commerce. He ordered that fortifications be started, and, in addition to the men, left arms, artillery, and provisions that would last more than a year.

He believed the men would be safe, especially if they behaved properly. When he returned a year later, rather than seeing a thriving settlement, he found several of his men's corpses on the beach and the city destroyed. The natives told him that his men had mistreated them, and they had been killed in retaliation.
8. In the letter sent to Spain at the completion of his first voyage, Columbus does indeed say that he encountered monsters. What did he describe?

Answer: A tribe of cannibals.

At the second island, which Columbus named Santa Maria de Concepcion, he encountered people who all the islanders considered to be the most ferocious. They had many canoes, and used them to overrun the other islands, stealing all they could. He said they looked the same as the others (except they grew their hair long like women) and had the same type of weapons.
9. In the letter sent to Spain at the completion of his first voyage, Columbus is confident that he has found what desirable commodity for Ferdinand and Isabella?

Answer: Gold

Columbus believed that he could provide "as much as as they desire, if they would give him a little assistance, spices, cotton..." He believed he had found rhubarb and cinnamon, and that the men he left behind would find other valuable commodities.
10. In his letter describing the findings of his first voyage, what did Columbus say about the people he met?

Answer: They are most ingenious men.

He also described them as being "far from ignorant". He admired their navigational skills, even though they never "before saw people wearing clothes, nor vessels like ours".
Source: Author ponycargirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Explorers:

Those daring and courageous enough to travel the globe.

  1. What's Cookin', Captain James? Average
  2. The Undersea World of Jacques Cousteau Average
  3. Famous Explorers of the World Average
  4. The First Contact Average
  5. Uninvited Guests Easier

6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us