Quiz about Volunteer Firefighting 1
Quiz about Volunteer Firefighting 1

Volunteer Firefighting #1 Trivia Quiz


This is a quiz on volunteer firefighting.

A multiple-choice quiz by fireman434. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Occupational Trivia
  8. »
  9. Firefighting

Author
fireman434
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,190
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2525
Last 3 plays: Guest 216 (8/10), Guest 75 (7/10), Guest 124 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A ladder company does the ventilation at a structure fire.

True
False

2. What is the name of the tool you would use to extricate a patient trapped in a vehicle? Hint

Coupling
Spanner wrench
Jaws of life
hammer

3. Most ladder trucks have a pump.

True
False

4. A heavy rescue truck does not have airbags.

True
False

5. What color is the chief officer's helmet? Hint

Yellow
Black
Red
White

6. A squad truck is a type of engine.

True
False

7. There are high pressure and low pressure bottles for the S.C.B.A. (breathing apparatus).

True
False

8. A motorist can pass an emergency vehicle en route to an emergency.

True
False

9. At a structure fire what do you do when you hear all the air horns blowing? Hint

Get more hose
Get out of the building
Hit the hydrant
Get an axe

10. You would use a foam truck for a gasoline fire.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A ladder company does the ventilation at a structure fire.

Answer: True

A ladder company is a fire station which has a ladder truck. Ventilation is the removing of smoke and heat from a structure to make it safer to fight the fire.
2. What is the name of the tool you would use to extricate a patient trapped in a vehicle?

Answer: Jaws of life

The jaws of life have saved countless lives. They are powered by hydraulics.
3. Most ladder trucks have a pump.

Answer: True

Larger city ladder trucks are equipped with ladders and pumps. Even rural areas have them.
4. A heavy rescue truck does not have airbags.

Answer: False

It would be considered a light rescue truck. Airbags are filled with air to lift objects such as a car.
5. What color is the chief officer's helmet?

Answer: White

The color of helmets helps firefighters know who is in charge.
6. A squad truck is a type of engine.

Answer: False

A squad truck is used for transporting personal and some smaller equipment, such as shovels, hand lights and absorbant for fuel spills.
7. There are high pressure and low pressure bottles for the S.C.B.A. (breathing apparatus).

Answer: True

High pressure bottles are usually smaller and lighter, but give you just as much breathing air as a low pressure bottle.
8. A motorist can pass an emergency vehicle en route to an emergency.

Answer: False

Why would you want to? The emergency could be at your house. In the state of Pennsylvania you will be ticketed.
9. At a structure fire what do you do when you hear all the air horns blowing?

Answer: Get out of the building

If you hear the horns get out as quickly and safely as you can, because the structure is collapsing.
10. You would use a foam truck for a gasoline fire.

Answer: True

Foam forms a layer on top of the spill and suffocates it so it doesn`t catch on fire.
Source: Author fireman434

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 216: 8/10
Jan 31 2023 : Guest 75: 7/10
Jan 26 2023 : Guest 124: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 64: 9/10
Jan 09 2023 : Guest 94: 7/10
Jan 04 2023 : Guest 47: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Only the Brave Average
2. Volunteer Firefighting #2 Average
3. Firefighting Equipment and Terminology Tough
4. What Would the Wood Do? Easier
5. Family Occupation Easier
6. So Long, Frank Lloyd Wright Average
7. Comply or Die Very Easy
8. Going Going Gone Very Easy
9. Help Me Get A Job Please! Easier
10. A Tricky Little Trade Very Easy
11. Workplace Safety Very Easy
12. A Farmer's Life Average

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us