Quiz about Basic Facts About Buddhism
Quiz about Basic Facts About Buddhism

Basic Facts About Buddhism Trivia Quiz


Here's a quiz on basic facts about Buddhism. Have fun!

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Buddhism

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
3,337
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
18342
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 170 (10/10), Guest 66 (9/10), Guest 98 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the real name of the founder of Buddhism? Hint

Siddhartha Gautama
Ashoka
Borobodur
Suryabaya

2. Which of the following is a popular form of Buddhism in Japan? Hint

Totoro
Matsushita
Pikachu
Zen

3. The Buddhists believe in following a path to enlightenment. How many fold is this path? Hint

1,000
60
8
100

4. A Sanskrit word meaning 'action' or 'fate', a lot of people equate it to 'what goes around comes around'. What is this term? Hint

Sangha
Sutra
Karma
Bodhi

5. When a Buddhist individual reaches enlightenment, it is said that they reach a certain state that can be literally translated as 'snuffing out'. What is this state? Hint

Nirvana
Texas
Confusion
Cogito, ergo sum

6. Buddhism is the religion of a substantial portion of the population of which of the following countries? Hint

Bhutan
Guinea-Bissau
Poland
Uruguay

7. Buddhism shares its roots with what other major world religion? Hint

Zoroastrianism
Christianity
Hinduism
Islam

8. Buddhism had a difficult time catching on in China. Which of the following is a major reason why? Hint

Buddhists ate a lot of meat at the time, and the Chinese did not
Too many gods
Buddhist monks are expected to abandon family responsibilities
Buddhist art was too gaudy

9. What leader of Buddhist Tibet fled into exile after the communist Chinese invaded Tibet, conquered it, and put down an uprising during the 1950s? Hint

Panchen Lama
Reg Llama (of Brixton)
Karmapa Lama
Dalai Lama

10. Which of the following is Buddha also known as? Hint

The man of the people
The leader
The average one
The enlightened one


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the real name of the founder of Buddhism?

Answer: Siddhartha Gautama

Shakyamuni was also a name appointed to Buddha. He was a prince of the Shakya family.
2. Which of the following is a popular form of Buddhism in Japan?

Answer: Zen

Zen Buddhism arrived in Japan from China, where it is called 'Chan'.
3. The Buddhists believe in following a path to enlightenment. How many fold is this path?

Answer: 8

The eight-fold path includes various moral stances that a practitioner of the religion ought to follow.
4. A Sanskrit word meaning 'action' or 'fate', a lot of people equate it to 'what goes around comes around'. What is this term?

Answer: Karma

It is said that the karma you acquire in one life will affect the results of your next life!
5. When a Buddhist individual reaches enlightenment, it is said that they reach a certain state that can be literally translated as 'snuffing out'. What is this state?

Answer: Nirvana

Aside from being a cool grunge rock group, Nirvana is the ultimate goal of the devout Buddhist.
6. Buddhism is the religion of a substantial portion of the population of which of the following countries?

Answer: Bhutan

Bhutan is an entirely Buddhist country tucked into the Himalayas. None of the other countries mentioned have a reasonably large number of Buddhists among their populations. Bhutan sits between India and China.
7. Buddhism shares its roots with what other major world religion?

Answer: Hinduism

Many of the ideas and tenets of Buddhism were drawn from the more ancient south Asian religion called Hinduism.
8. Buddhism had a difficult time catching on in China. Which of the following is a major reason why?

Answer: Buddhist monks are expected to abandon family responsibilities

In China, the family is sacred according to the Confucian tradition. This Buddhist doctrine ran directly against the grain of Confucian morality and was hence not well accepted amongst many Chinese.
9. What leader of Buddhist Tibet fled into exile after the communist Chinese invaded Tibet, conquered it, and put down an uprising during the 1950s?

Answer: Dalai Lama

You can see a version of the Dalai Lama's story by watching the wonderful film 'Kundun', directed by Martin Scorsese.
10. Which of the following is Buddha also known as?

Answer: The enlightened one

The name 'Buddha' means 'enlightened one', as a matter of fact!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 170: 10/10
Jan 26 2023 : Guest 66: 9/10
Jan 21 2023 : Guest 98: 10/10
Jan 21 2023 : federererer: 9/10
Jan 19 2023 : Guest 173: 5/10
Jan 19 2023 : Guest 96: 10/10
Jan 19 2023 : Guest 165: 8/10
Jan 17 2023 : Guest 204: 10/10
Jan 17 2023 : Picard25: 10/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us