FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about But Im Not a Saint Yet
Quiz about But Im Not a Saint Yet

But I'm Not a Saint Yet Trivia Quiz


There are many people who are "saintly", but being a recognised Saint is more difficult. There are hundreds of people recommended to the Vatican for Sainthood. This quiz is about some of the best known who were not yet saints by the start of 2003.

A multiple-choice quiz by natsim. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity
  8. »
  9. Christian People / Saints

Author
natsim
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
110,533
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1514
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 75 (7/10), gme24 (9/10), matthewpokemon (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. First a question on terminology. What is the proper term for the Vatican's act of recognising someone as a saint? Hint


Question 2 of 10
2. I was born in 1910 in Skopje (now in Macedonia), but I lived in Calcutta, India from the age of 18. I left my convent to work for the poor in Calcutta where I started the Missionaries of Charity and The House of the Dying. I received the Nobel Peace Prize in 1979, and I died in 1997. People all over the world continue the work I began with the Missionaries of Charity. Hint


Question 3 of 10
3. I might be Australia's first saint. I was born in Melbourne in 1842, and moved to Penola to start teaching poor children without charge. I wanted to become a nun, but couldn't find an order that suited me, so I started the Sisters of St. Joseph (the Brown Josephites), who live in poverty and work for the poor. Josephites went on to teach in schools all over Australia, New Zealand and Peru. Hint


Question 4 of 10
4. I was born in Belgium in 1840. I volunteered to work on the island of Molokai, a colony of condemned lepers in Hawaii. There I looked after the daily needs of many people suffering from leprosy and worked to improve access to health care. I eventually contracted leprosy myself, and died in 1889. Hint


Question 5 of 10
5. I was archbishop of El Salvador during the violence of the 1970s. I took a stand against the government at the time, and publicly denounced their support of the violence that was destroying many lives in El Salvador. I even petitioned President Carter to stop giving military aid. The other bishops of El Salvador did not support me. I was assassinated in 1980; it is still not known who killed me. Hint


Question 6 of 10
6. Many popes become saints. Which of these has not been nominated for Sainthood? Hint


Question 7 of 10
7. I may be the first Native North American saint. I was born in 1656 and my father was a Mohawk chief. I was baptised by French missionaries. After this I travelled to Montreal to live on a French mission, and lived a quiet and prayerful life until my death in 1680. Hint


Question 8 of 10
8. I was born in Brooklyn, New York in 1897. From my teenage years, I was considered radical, working as a journalist for causes that criticised the US government. I began publishing "The Catholic Worker" newspaper which grew into the Catholic Worker movement; a lay movement supporting nonviolence, voluntary poverty, prayer, and hospitality for the homeless. Hint


Question 9 of 10
9. I have been waiting a long time to become a saint! I was born around 1400, and trained as a Dominican. I am well known for my frescos, painted in Italian monasteries (most famously San Marco in Florence), and in the Vatican (Scenes from the lives of Saints Stephen and Lawrence). I died in Rome in 1455. Hint


Question 10 of 10
10. In order to be made a saint you must be dead.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 75: 7/10
Apr 30 2024 : gme24: 9/10
Apr 18 2024 : matthewpokemon: 9/10
Apr 16 2024 : Guest 76: 3/10
Apr 08 2024 : Guest 107: 9/10
Mar 29 2024 : Jane57: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. First a question on terminology. What is the proper term for the Vatican's act of recognising someone as a saint?

Answer: Canonisation

Canonisation is the correct term. It means that someone's name has been added to the Canon (list) of saints. Beatification is a step along the way, where someone is recognised as being "Blessed", but they may not have yet fulfilled the requirements for canonisation. Veneration is not an official term, it means "to adore"; Sanctification means "to make pure".
2. I was born in 1910 in Skopje (now in Macedonia), but I lived in Calcutta, India from the age of 18. I left my convent to work for the poor in Calcutta where I started the Missionaries of Charity and The House of the Dying. I received the Nobel Peace Prize in 1979, and I died in 1997. People all over the world continue the work I began with the Missionaries of Charity.

Answer: Mother Teresa

Mother Teresa said, "Holiness is not the luxury of the few, it is a simple duty for each one of us".
3. I might be Australia's first saint. I was born in Melbourne in 1842, and moved to Penola to start teaching poor children without charge. I wanted to become a nun, but couldn't find an order that suited me, so I started the Sisters of St. Joseph (the Brown Josephites), who live in poverty and work for the poor. Josephites went on to teach in schools all over Australia, New Zealand and Peru.

Answer: Mother Mary MacKillop

Mother Mary was excommunicated by the bishop of Adelaide in 1871 because of her radical work, but he later apologised and she was accepted back into the church. Mary MacKillop was beatified in 1995.
4. I was born in Belgium in 1840. I volunteered to work on the island of Molokai, a colony of condemned lepers in Hawaii. There I looked after the daily needs of many people suffering from leprosy and worked to improve access to health care. I eventually contracted leprosy myself, and died in 1889.

Answer: Father Damien de Veuster

A movie about Father Damien called "Molokai: The Story of Father Damien" was released in 1999. It shows how isolated he was in his work, and how little support he received from the church hierarchy at the time.
5. I was archbishop of El Salvador during the violence of the 1970s. I took a stand against the government at the time, and publicly denounced their support of the violence that was destroying many lives in El Salvador. I even petitioned President Carter to stop giving military aid. The other bishops of El Salvador did not support me. I was assassinated in 1980; it is still not known who killed me.

Answer: Father Oscar Romero

An excellent movie on the life and death of Oscar Romero was released in 1989 with Raoul Julia playing the lead role.
6. Many popes become saints. Which of these has not been nominated for Sainthood?

Answer: Pope Pius XI

Pope Pius XI canonized many others, but himself has not been nominated for canonization. The other popes listed are all under consideration by the Vatican, even the most recent Pope John Paul II. Pope Benedict opened the case for his canonization early, waiving the usual 5 year waiting period after death.
7. I may be the first Native North American saint. I was born in 1656 and my father was a Mohawk chief. I was baptised by French missionaries. After this I travelled to Montreal to live on a French mission, and lived a quiet and prayerful life until my death in 1680.

Answer: Kateri Tekakwitha

Kateri Tekakwitha was beatified in 1980. Many people make a pilgrimage to sites where Kateri Tekakwitha lived her short life in upstate New York and Canada.
8. I was born in Brooklyn, New York in 1897. From my teenage years, I was considered radical, working as a journalist for causes that criticised the US government. I began publishing "The Catholic Worker" newspaper which grew into the Catholic Worker movement; a lay movement supporting nonviolence, voluntary poverty, prayer, and hospitality for the homeless.

Answer: Dorothy Day

There is great controversy over Dorothy Day's canonisation; many people who have been inspired by her say that she would prefer the money spent on this process be given to the poor. Others are worried that her radical views would be watered down and sanitised by the church hierarchy.
9. I have been waiting a long time to become a saint! I was born around 1400, and trained as a Dominican. I am well known for my frescos, painted in Italian monasteries (most famously San Marco in Florence), and in the Vatican (Scenes from the lives of Saints Stephen and Lawrence). I died in Rome in 1455.

Answer: Fra Angelico

While I have been known as Blessed Fra Angelico for centuries, I was only officially beatified in 1984.
10. In order to be made a saint you must be dead.

Answer: True

The Church does not canonize the living, though it may express admiration for their lives. Making a living person a saint would be too risky. After all, their lives could take an unexpected turn ...
Source: Author natsim

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us