FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Chanukah
Quiz about Chanukah

Chanukah Trivia Quiz


Questions on the history and the holiday.

A multiple-choice quiz by avromf. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Festivals and Holidays
  8. »
  9. Chanukah

Author
avromf
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
55,074
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2004
- -
Question 1 of 10
1. How many sons of Matisyahu (also called Mattathias) fought the Greeks? Hint


Question 2 of 10
2. Which of Matisyahu's sons was the leader? Hint


Question 3 of 10
3. What were the Maccabees also known as? Hint


Question 4 of 10
4. What modern day country were the 'Greeks' based in? Hint


Question 5 of 10
5. What were the Maccabees looking for in the Temple that they needed to use right away? Hint


Question 6 of 10
6. How many nights does Chanukah last? Hint


Question 7 of 10
7. On what day does Chanukah start? Hint


Question 8 of 10
8. How many lamps did the menorah in the Temple have? Hint


Question 9 of 10
9. In which direction do you light the menorah, once the candles have been placed? Hint


Question 10 of 10
10. What prayer is said during the lighting of the menorah? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many sons of Matisyahu (also called Mattathias) fought the Greeks?

Answer: 5

Matisyahu was an elder of the Jewish town of Modi'in. When the Greeks tried to force the Jews to sacrifice to the Greek gods, Matisyahu refused - and slew the first Jew who betrayed his religion to do so. 'Follow me, all of you who are for God's law and stand by the covenant!' All those who followed him and his five sons (Yehuda (Judah), Eliezer (Elazar), Yohanan, Yonaton, and Shimon) formed a guerrilla army.
2. Which of Matisyahu's sons was the leader?

Answer: Yehuda

Yehuda was the original Maccabee, or 'hammer.' Shimon later became High Priest as well as nasi (leader, but not king).
3. What were the Maccabees also known as?

Answer: Chashmonaim

They were known as Chashmonaim, or Hasmonean in English. They were called that after the town of Chashmona.
4. What modern day country were the 'Greeks' based in?

Answer: Syria

After Alexander the Great's empire split up, 'Judea' flipped between two parts of the former empire, one based in Egypt under Ptolemy and one in Syria under Antiochus. It was against Antiochus IV that the Macabbees rebelled.
5. What were the Maccabees looking for in the Temple that they needed to use right away?

Answer: oil

They needed pure olive oil to light the menorah. All of the oil had been spiritually defiled except for one small flask.
6. How many nights does Chanukah last?

Answer: 8

It is eight nights long as the oil miraculously burned for eight nights instead of one night.
7. On what day does Chanukah start?

Answer: 25th Kislev

It begins on the 25th day of the month of Kislev, usually in mid-December according to the common calendar.
8. How many lamps did the menorah in the Temple have?

Answer: 7

Yup. Modern 'Chanukiahs' or menorahs have eight plus the shamas for the eight-day lighting. But the original menorah had seven.
9. In which direction do you light the menorah, once the candles have been placed?

Answer: left to right

The candles are placed in the menorah from right to left, but they are lit from left to right.
10. What prayer is said during the lighting of the menorah?

Answer: Haneiros Hallalu

Maoz Tzur is said AFTER the lighting.
Source: Author avromf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us