FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Quiz on Chanukah
Quiz about A Quiz on Chanukah

A Quiz on Chanukah


Take a look at some basic facts of one of the most important Jewish festivities. Good luck!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Festivals and Holidays
  8. »
  9. Chanukah

Author
Lpez
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,870
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
447
- -
Question 1 of 10
1. Chanukah usually starts on the 25th of Kislev, a date that varies in the Gregorian calendar. Chanukah is also commonly known as the festival of what? Hint


Question 2 of 10
2. A little bit of history is needed to understand Chanukah. Which Greek king, known for almost conquering Egypt, oppressed Jews, leading them to revolt and start the history of this holiday? Hint


Question 3 of 10
3. The Jews wanted to revolt against the king, knowing that it was the only way for them to freely practice their religion. The revolution was led by Mattathias the Hasmonean and his famous son. Who is he? Hint


Question 4 of 10
4. Oil is an essential part of Chanukah, this because it's actually what is celebrated! The Talmud says that when the temple was rededicated, very little oil was left to light the menorah, a candelabrum which was supposed to be lit every night. It appeared that it would only burn for one night, however, how long did the oil last? Hint


Question 5 of 10
5. Also known as the sevivon, the dreidel is a spinning top used in Chanukah to gamble. Is this statement true or false?


Question 6 of 10
6. To celebrate the miracle of oil, it is important to cook with plenty of it. What is the main ingredient of latkes, which are traditionally eaten on Chanukah? Hint


Question 7 of 10
7. Sufganiyot are delicious doughnuts eaten in Chanukah. They are deep fried in oil, this to remember the miracle Jews celebrate during this holiday. What is NOT a common ingredient used in sufganiyot? Hint


Question 8 of 10
8. Although modern-day Chanukah celebrations encourage present-giving, this was actually adopted from the Christian holiday of Christmas. The only gift perhaps traditionally given to children on Chanukah is a small amount of money, known in Yiddish as what?

Answer: (One Word)
Question 9 of 10
9. Both Chanukiahs and Menorahs are used by Jews all over the World to celebrate Chanukah, yet they're not the same thing. Both candelabra, however, are now used with candles. What is the name of the most important candle, which is located in the center of any of these candelabra? Hint


Question 10 of 10
10. Chanukah has also been mixed with other holidays such as Christmas and Thanksgiving to create a joint festival. Is this statement true or false?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chanukah usually starts on the 25th of Kislev, a date that varies in the Gregorian calendar. Chanukah is also commonly known as the festival of what?

Answer: Lights

Even though it is not as important as other holidays such as Rosh Hashanah and Yom Kippur, Chanukah is often considered an important Jewish holiday because Kislev usually falls in December, which is also the month of Christmas, therefore making December a celebration month for both Jews and Christians.
2. A little bit of history is needed to understand Chanukah. Which Greek king, known for almost conquering Egypt, oppressed Jews, leading them to revolt and start the history of this holiday?

Answer: Antiochus IV

Antiochus IV Epiphanes was a king of the Seleucid Empire. Many years before him, King Alexander the Great had conquered places like Syria, Egypt and what is now known as Palestine, where Jewish populations were numerous. Alexander allowed them to continue practicing their own religions, but under the rule of Antiochus IV, Jews suffered oppression.

The Jewish temple had a Hellenistic priest in order to discredit the temple as Jewish.
3. The Jews wanted to revolt against the king, knowing that it was the only way for them to freely practice their religion. The revolution was led by Mattathias the Hasmonean and his famous son. Who is he?

Answer: Judah Maccabee

Judah, son of Mattathias, led the revolt with his father and succeeded. They also fought with Judah's brothers: Eleazar, Simon, John and Johnathan, and with the Chasidim, a religious group which has nothing to do with the modern Chasidim, but is a forerunner of the Pharisees, a movement that encompasses all Jewish movements in history.

The king had destroyed the Jewish temple, so after Mattathias and Judah were victorious, the temple was rededicated.
4. Oil is an essential part of Chanukah, this because it's actually what is celebrated! The Talmud says that when the temple was rededicated, very little oil was left to light the menorah, a candelabrum which was supposed to be lit every night. It appeared that it would only burn for one night, however, how long did the oil last?

Answer: 8 days

Chanukah celebrates the miracle of oil, as a little amount of it that was supposed to only be enough for one night lasted eight days! This is why Chanukah lasts eight days, and the menorah has a place for each of the eight candles, which substituted oil over time.

Chanukah is a celebration of a miracle, not of the military victory achieved by the Jews.
5. Also known as the sevivon, the dreidel is a spinning top used in Chanukah to gamble. Is this statement true or false?

Answer: True

Yes, gambling is a sin. However, the amounts one bets are really small; sometimes it's not even real money! As a matter of fact, it is common to gamble with chocolate coins when playing this game.

The dreidel features four Hebrew letters: nun, gimel, hay, and shin, which all together represent the sentence "a great miracle happened there", or if in Israel, "a great miracle happened here", using a pey instead of the shin. It is very simple to play with a dreidel. Depending on which letter you draw, you either take a chocolate, put one in the pot, or if you're lucky enough, take all the chocolate home!
6. To celebrate the miracle of oil, it is important to cook with plenty of it. What is the main ingredient of latkes, which are traditionally eaten on Chanukah?

Answer: Potatoes

Known as levivot, latkes are potato pancakes, which can easily be cooked with potatoes, onion, eggs, and plenty of oil! Latkes are very greasy, yes, but they help Jews remember the significance oil had during this holiday.
7. Sufganiyot are delicious doughnuts eaten in Chanukah. They are deep fried in oil, this to remember the miracle Jews celebrate during this holiday. What is NOT a common ingredient used in sufganiyot?

Answer: Matzah

Also known as ponchkes, sufganiyot are doughnuts filled with either jelly, custard or chocolate. They can also be powdered with sugar to make the taste even sweeter. Even though the traditional and least expensive filling is strawberry jelly, other fillings, such as chocolate cream and vanilla cream, have been created.
8. Although modern-day Chanukah celebrations encourage present-giving, this was actually adopted from the Christian holiday of Christmas. The only gift perhaps traditionally given to children on Chanukah is a small amount of money, known in Yiddish as what?

Answer: Gelt

It is very unusual to see traditional Jews celebrating Chanukah gift stuff other than small amounts of money, known as gelt. The original purpose of gelt was to get children to understand charity.
9. Both Chanukiahs and Menorahs are used by Jews all over the World to celebrate Chanukah, yet they're not the same thing. Both candelabra, however, are now used with candles. What is the name of the most important candle, which is located in the center of any of these candelabra?

Answer: Shamash

Although we could say the Chanukiah and the Menorah are the same thing because their purpose is very similar, they have their differences. For instance, a menorah, used in ancient temples and lit daily, was originally made of gold, according to the Torah. In addition, it has seven branches, and is part of the coat of arms of the state of Israel.

The Chanukiah has nine branches, one for each night plus one in the center which is where the Shamash goes. The Shamash is a special candle which is the first to be lit, and then used to light all other candles.
10. Chanukah has also been mixed with other holidays such as Christmas and Thanksgiving to create a joint festival. Is this statement true or false?

Answer: True

That's something I didn't know before writing this quiz! As it turns out, the festivals of Chrismukkah and Thanksgivukkah do exist, and are portmanteau words made up of Chanukah and Christmas/Thanksgiving.

Chrismukkah is usually celebrated in interfaith households, where one of the parents is a Christian and the other a Jew. Thanksgivukkah comes from the fact that Chanukah fell on or near Thanksgiving Day on multiple times and likely will happen again, leading to the celebration of both by Jewish American families.
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us