FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Epistle of Jude
Quiz about The Epistle of Jude

The Epistle of Jude Trivia Quiz


Jude's epistle, though short, nonetheless contains a variety of interesting references and statements. All questions and Biblical references are according to the King James version of the Bible.

A multiple-choice quiz by picqero. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. New Testament
  8. »
  9. Jude

Author
picqero
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
247,858
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1724
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 102 (8/10), Guest 105 (10/10), callie_ross (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the full title of Jude's epistle in the Authorised King James Version? Hint


Question 2 of 10
2. Jude's epistle is the shortest book of the Bible.


Question 3 of 10
3. In his opening verse, Jude claims to be the servant of Jesus Christ, and also related to someone. To whom does he say he's related? Hint


Question 4 of 10
4. In his epistle, Jude mentions two ancient cities by name. Which cities are these? Hint


Question 5 of 10
5. Jude, in his epistle, quotes various events, including at least one which is apocryphal, ie, not recorded in either the Old or the New Testament. What is the nature of this apocryphal quote? Hint


Question 6 of 10
6. Which archangel is mentioned by name in Jude's epistle? Hint


Question 7 of 10
7. What does Jude say has happened to angels who disobeyed god? Hint


Question 8 of 10
8. Jude mentions several Old Testament characters in his epistle. Which of the following is *not* mentioned? Hint


Question 9 of 10
9. In his epistle, Jude mentions a number of natural phenomena. Which of these does he *not* record? Hint


Question 10 of 10
10. What is the last word of Jude's epistle? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : Guest 102: 8/10
May 14 2024 : Guest 105: 10/10
May 13 2024 : callie_ross: 0/10
May 12 2024 : Guest 43: 9/10
May 01 2024 : Guest 207: 2/10
Apr 28 2024 : Guest 152: 7/10
Apr 22 2024 : Guest 80: 7/10
Apr 22 2024 : Guest 184: 6/10
Apr 22 2024 : Guest 72: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the full title of Jude's epistle in the Authorised King James Version?

Answer: The General Epistle of Jude.

Only the epistles of Jude and James have this precise title style. Peter and John, who each have more than one New Testament book attributed to them, use a slightly different title style, their first epistles beginning with the words 'The First Epistle General'. Only St. John, author of The Revelation, is referred to as 'The Divine'.
2. Jude's epistle is the shortest book of the Bible.

Answer: False

There are three books which are shorter than The General Epistle Of Jude. These are The Epistle Of Paul To Philemon, The Second Epistle Of John, and The Third Epistle Of John. Philemon has the same number of verses as Jude, but is shorter in overall content.
3. In his opening verse, Jude claims to be the servant of Jesus Christ, and also related to someone. To whom does he say he's related?

Answer: James

Verse one of The General Epistle Of Jude opens with the words "Jude, the servant of Jesus Christ, and brother of James,". Two of the twelve disciples of Jesus were called James, and it is not absolutely certain which of these Jude is referring to. According to some sources, it is even possible the James he refers to is neither of these two.

The most likely candidate is James, the brother of Jesus, mentioned along with Joses, Simon, and Judas as brethren and sons of Mary, (Matthew 14, verse 55).
4. In his epistle, Jude mentions two ancient cities by name. Which cities are these?

Answer: Sodom and Gomorrah

The two cities are mentioned in verse 7, which states: "Even as Sodom and Gomorrah, and the cities about them in like manner, giving themselves over to fornication, and going after strange flesh, are set forth for an example, suffering the vengeance of eternal fire."
5. Jude, in his epistle, quotes various events, including at least one which is apocryphal, ie, not recorded in either the Old or the New Testament. What is the nature of this apocryphal quote?

Answer: A prophecy of Enoch

Enoch was the father of Methuselah, the oldest man recorded in the Bible, and did not die, but was taken by God, (Genesis 5, verses 18 - 24). The apocryphal prophecy quoted by Jude is found in verses 14 - 15, and begins "And Enoch also, the seventh from Adam, prophesied of these, saying, 'Behold, the Lord cometh with ten thousand of his saints'".
6. Which archangel is mentioned by name in Jude's epistle?

Answer: Michael

The archangel Michael is mentioned in verse 9, where he is contending with the devil about the body of Moses. In the King James version of the Bible, only Michael is actually stated as being an archangel. The other angel named in this Bible version is Gabriel, who is only referred to as an angel. Apocryphal sources name all four of the above as archangels.
7. What does Jude say has happened to angels who disobeyed god?

Answer: They are kept chained in darkness.

In verse 6, Jude records: "And the angels which kept not their first estate, but left their own habitation, he hath reserved in everlasting chains under darkness unto the judgment of the great day."
8. Jude mentions several Old Testament characters in his epistle. Which of the following is *not* mentioned?

Answer: Lot

Cain and Balaam are both mentioned in verse 11, and Adam is mentioned in verse 14. Other Old Testament characters, mentioned by Jude, are Moses (verse 9), and Enoch (verse 14).
9. In his epistle, Jude mentions a number of natural phenomena. Which of these does he *not* record?

Answer: the moon

These phenomena are all recorded in verses 12 - 13, along with winds. Jude is warning believers about ungodly men who deny God and the Lord Jesus, (verses 3 - 4). After quoting several Old Testament and apocryphal incidents, he then compares these ungodly men with clouds without water, carried about by winds, raging waves of the sea, and wandering stars.
10. What is the last word of Jude's epistle?

Answer: Amen

Amen is the final word in a number of New Testament books. The General Epistle of James ends with the word 'sins'. The First Epistle General Of John ends: "Little children, keep yourselves from idols. Amen." The last verse of The General Epistle of Jude states "To the only wise God our Saviour, be glory and majesty, dominion and power, both now and ever. Amen."
Source: Author picqero

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us