FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 12 Angry Men  An Anger Review
Quiz about 12 Angry Men  An Anger Review

12 Angry Men: An Anger Review Quiz


Anger has been a focus of discussion and debate for centuries. Here are a few items to whet your whistle. This was created as part of the "Not Quite the Movies Challenge".

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
mlcmlc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
336,022
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
789
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Today it is believed that anger is a natural human emotion. However, Seneca the Younger sent an essay to his elder brother around 41AD asking such questions as 'is anger natural?', 'can it be moderate?', 'is anger involuntary?'. By what name do we know this treatise? Hint


Question 2 of 10
2. There are three major components to anger: physical reactions, cognitive experience, and behavior. Which of these behaviors can be harmful to your health? Hint


Question 3 of 10
3. One type of anger is identified as passive anger. Which of these could be a symptom of passive anger? Hint


Question 4 of 10
4. With aggressive anger the symptoms can be easy to observe. Which of these infamous school chums displays aggressive anger? Hint


Question 5 of 10
5. What new term was coined in 1987, by television station KTLA after numerous freeway shootings occurred on the highways around Los Angeles?
Hint


Question 6 of 10
6. There is much information about the cause of anger. In which of these situations would I NOT expect a response of anger? Hint


Question 7 of 10
7. Anger is often broadcast unconsciously by the body without a word spoken. Which of these would clearly indicate anger? Hint


Question 8 of 10
8. In 1848 Phineas Gage was a victim of an accident that drove a tamping iron into his cheek and out of the top of his head. The tamping iron damaged the portion of the brain believed to control emotion. Can you identify which lobe?
Hint


Question 9 of 10
9. One of the stereotypical aspects of being mad is impulsiveness and/or losing control. Which of these impulsive behaviors might NOT be expected from an angry person? Hint


Question 10 of 10
10. Thomas Jefferson left us a quote which is still used as an anger management technique. Can you complete the quote? "When angry, count to 10 before you speak. If very angry, __________." Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Today it is believed that anger is a natural human emotion. However, Seneca the Younger sent an essay to his elder brother around 41AD asking such questions as 'is anger natural?', 'can it be moderate?', 'is anger involuntary?'. By what name do we know this treatise?

Answer: On Anger

Seneca the Younger (circa 1 BC-AD 65) was a Stoic, believing that all emotion must be controlled. His brother was born Lucius Annaeus Novatus, but took the name from his adopted father to become Junius Annaeus Gallio.
2. There are three major components to anger: physical reactions, cognitive experience, and behavior. Which of these behaviors can be harmful to your health?

Answer: suppression

The emotion of anger is neither bad nor good, your response to anger tips the balance. There is much information available to help you determine whether or not you have anger issues and management techniques to help you improve your response.
3. One type of anger is identified as passive anger. Which of these could be a symptom of passive anger?

Answer: evasiveness

Evasiveness could include walking away or otherwise avoiding conflict. Some additional symptoms of passive anger include dispassion, obsessive or secretive behavior.
4. With aggressive anger the symptoms can be easy to observe. Which of these infamous school chums displays aggressive anger?

Answer: bully

Other aggressive anger symptoms can include destructiveness, hurtfulness, unjust blaming and threats.
5. What new term was coined in 1987, by television station KTLA after numerous freeway shootings occurred on the highways around Los Angeles?

Answer: road rage

Road rage is a form of extremely aggressive driving and verbal or non-verbal exchanges. Legally, this is usually classed as aggressive driving or assault and battery with a vehicle.
6. There is much information about the cause of anger. In which of these situations would I NOT expect a response of anger?

Answer: complimenting someone's appearance

Anger is an emotion with many causes based on a person's perceptions, i.e., what angers one person will not disturb another.
7. Anger is often broadcast unconsciously by the body without a word spoken. Which of these would clearly indicate anger?

Answer: jaw clenching

The physical expression of anger can be seen in the face when it flushes, the nostrils flare and the jaws tense. In addition, the heart rate and perspiration increase.
8. In 1848 Phineas Gage was a victim of an accident that drove a tamping iron into his cheek and out of the top of his head. The tamping iron damaged the portion of the brain believed to control emotion. Can you identify which lobe?

Answer: left frontal lobe

Mr. Gage apparently underwent severe personality changes after the accident and study of his situation has been accomplished by many medical professionals. He survived this accident for more than 11 years.
9. One of the stereotypical aspects of being mad is impulsiveness and/or losing control. Which of these impulsive behaviors might NOT be expected from an angry person?

Answer: reading a good book

Anger can be used to focus the energies of one or many toward resolution. However, for some, anger can cause a psychic disturbance that immobilizes them.
10. Thomas Jefferson left us a quote which is still used as an anger management technique. Can you complete the quote? "When angry, count to 10 before you speak. If very angry, __________."

Answer: a hundred

This is a technique is still in use because it gives the angry person time to cool off and is a distraction to the initial event that caused the anger.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Few in Sci/Tech #1:

My quizzes in "Sci/Tech" category

  1. Unix: Can You Use These Commands in a Sentence? Average
  2. Emoticons - Before They Were Graphic Average
  3. 12 Angry Men: An Anger Review Average
  4. I Need a Hand Average
  5. Hard Drive Basics Average
  6. Suicide Demons Average
  7. Laboratory Labors Easier
  8. Copyleft Average
  9. Keep Smiling! Easier
  10. Just What the Doctor Ordered Easier

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us