FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Unix Can You Use These Commands in a Sentence
Quiz about Unix Can You Use These Commands in a Sentence

Unix: Can You Use These Commands in a Sentence? Quiz


Some UNIX commands are the normal English word for the function that you want to accomplish. See if you can find the UNIX command in each sentence.

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Software and Programming

Author
mlcmlc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,650
Updated
Mar 06 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
688
Last 3 plays: workisboring (3/10), paper_aero (10/10), Gumby1967 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. I wish I knew who else is doing work on this system so that I could get some help on a question I have. Hint


Question 2 of 10
2. This screen has too much stuff on it, I really need to clear some of this space on this display. Hint


Question 3 of 10
3. I'd like to be able to communicate, maybe just talk, to the other person currently on this system so that I can ask them what process they are using to edit their file. Hint


Question 4 of 10
4. Yeesh, now I have two files with the same name in different directories. How do I figure out if they're the same? And, even if I do, what's the diff? Hint


Question 5 of 10
5. I need some history here, what's been happening to this user? What have they done? They can't remember the sequence of events that brought on this error. Hint


Question 6 of 10
6. Man, I just cannot remember how to use the command 'man'. How can I lookup and verify the syntax? Hint


Question 7 of 10
7. Why can't all of these processes just play nice together? Why does each one act as if it has the highest priority? There must be a way to change which program gets the processing cycles. Hint


Question 8 of 10
8. I had to create a list, edit and then modify the file so that I could present it to the users at the meeting scheduled at noon time. Now, why can't I find it? Oh where, oh where did it go? Hint


Question 9 of 10
9. Once again, my fingers on the keyboard keys are not keeping up with the speed of my thoughts. Wish I could spell better, I'll have to check it carefully before I forward to my boss. Hint


Question 10 of 10
10. Enough of this, I'm ready now to halt for a while, quit, power down the machine, and walk around outside, get some fresh air. I'll be refreshed when I come back to work later. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : workisboring: 3/10
Jul 08 2024 : paper_aero: 10/10
Jul 08 2024 : Gumby1967: 10/10
Jul 08 2024 : james1947: 9/10
Jun 29 2024 : Guest 75: 8/10
Jun 08 2024 : Guest 140: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I wish I knew who else is doing work on this system so that I could get some help on a question I have.

Answer: who

The "who" command displays a list of all users currently on the system.

Unix was first developed at Bell Laboratories in 1969.
2. This screen has too much stuff on it, I really need to clear some of this space on this display.

Answer: clear

The "clear" command clears the current display console.

Linus Torvalds was born in 1969.
3. I'd like to be able to communicate, maybe just talk, to the other person currently on this system so that I can ask them what process they are using to edit their file.

Answer: talk

The "talk" command will open a session between two users that will allow them to communicate directly.

The "Unix Programmer's Manual" by K. Thompson and D. M. Ritchie was published in 1971. This was to become THE standard.
4. Yeesh, now I have two files with the same name in different directories. How do I figure out if they're the same? And, even if I do, what's the diff?

Answer: diff

The "diff" command compares two files and then prints the differences.

In 1972 D. M. Ritchie completed his re-write of the language B and, because it was newer, it became C.
5. I need some history here, what's been happening to this user? What have they done? They can't remember the sequence of events that brought on this error.

Answer: history

The "history" command can display past commands executed by a single user.

In 1986 the GNU project is started.
6. Man, I just cannot remember how to use the command 'man'. How can I lookup and verify the syntax?

Answer: man

The "man" command displays the online manual pages to verify syntax of commands.

HP-UX 1.0 is released in 1986.
7. Why can't all of these processes just play nice together? Why does each one act as if it has the highest priority? There must be a way to change which program gets the processing cycles.

Answer: nice

The "nice" command allows a user to specify priority of a process.

In 1991 Sun MicroSystems released Solaris 2.0.
8. I had to create a list, edit and then modify the file so that I could present it to the users at the meeting scheduled at noon time. Now, why can't I find it? Oh where, oh where did it go?

Answer: find

The "find" command can be used to locate files based on different parameters, e.g., time, size, name, etc.

Linux is introduced by Linus Torvalds in 1991.
9. Once again, my fingers on the keyboard keys are not keeping up with the speed of my thoughts. Wish I could spell better, I'll have to check it carefully before I forward to my boss.

Answer: spell

The command "spell" checks against words in the on-line dictionary.

RedHat Linux was introduced in 1994.
10. Enough of this, I'm ready now to halt for a while, quit, power down the machine, and walk around outside, get some fresh air. I'll be refreshed when I come back to work later.

Answer: halt

The "halt" command will stop the operating system, and if the hardware is configured for it, power off.

Happy 40th birthday to Unix in 2009.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Few in Sci/Tech #1:

My quizzes in "Sci/Tech" category

  1. Unix: Can You Use These Commands in a Sentence? Average
  2. Emoticons - Before They Were Graphic Average
  3. 12 Angry Men: An Anger Review Average
  4. I Need a Hand Average
  5. Hard Drive Basics Average
  6. Suicide Demons Average
  7. Laboratory Labors Easier
  8. Copyleft Average
  9. Keep Smiling! Easier
  10. Just What the Doctor Ordered Easier

7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us