FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 9  for 10  Our Solar System
Quiz about 9  for 10  Our Solar System

9 for 10 - Our Solar System Trivia Quiz


Get the first nine answers correct, and the initial letters will spell out the answer to question 10.

A multiple-choice quiz by Dizart. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Our Solar System

Author
Dizart
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
345,910
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2587
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (5/10), Guest 148 (3/10), LancYorkYank (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Mars has two moons - one of those is called Phobos, what is the name of the other one? Hint


Question 2 of 10
2. Which dwarf planet, discovered in 2005, is named after the Greek goddess of strife and discord? Hint


Question 3 of 10
3. All of these planets have rings, but, in the case of three of them, these weren't discovered until the late 20th century. Which planet's rings were first observed more than 300 years earlier, in the 17th century? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following moons belongs to Saturn? Hint


Question 5 of 10
5. Three of these moons belong to Uranus; which one belongs to Jupiter? Hint


Question 6 of 10
6. Excluding dwarf planets, which is the smallest planet in our Solar System? Hint


Question 7 of 10
7. Which one of these moons of Uranus is named after a character from Shakespeare's "Hamlet"? Hint


Question 8 of 10
8. Which planet is named after the Roman god of the sea? Hint


Question 9 of 10
9. Pallas, Vesta and Sylvia are all which type of object, found in the Solar System? Hint


Question 10 of 10
10. If you have managed to correctly answer the first nine questions, their initial letters, in order, will spell out the answer to question ten, which is the name of a moon in our Solar System.

Answer: (One Word)



Most Recent Scores
May 20 2024 : Guest 136: 5/10
May 16 2024 : Guest 148: 3/10
May 07 2024 : LancYorkYank: 10/10
May 07 2024 : DHANI12: 9/10
Apr 22 2024 : Kat1982: 7/10
Apr 13 2024 : bradncarol: 5/10
Apr 05 2024 : Guest 4: 9/10
Apr 03 2024 : NyghtDragon07: 10/10
Mar 28 2024 : Guest 212: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mars has two moons - one of those is called Phobos, what is the name of the other one?

Answer: Deimos

Deimos is the smaller of Mars' two moons. It is named after a mythological Greek figure, the son of Ares and Aphrodite.
2. Which dwarf planet, discovered in 2005, is named after the Greek goddess of strife and discord?

Answer: Eris

Eris is approximately three times further away from the Sun than Pluto, and 27% bigger. It was originally described as the tenth planet of the Solar System, before both itself and Pluto were reclassified as dwarf planets.
3. All of these planets have rings, but, in the case of three of them, these weren't discovered until the late 20th century. Which planet's rings were first observed more than 300 years earlier, in the 17th century?

Answer: Saturn

The famous Italian astronomer Galileo Galilei first observed the rings of Saturn in 1610. They are composed mainly of ice.
4. Which of the following moons belongs to Saturn?

Answer: Dione

Dione is named after a Greek Titan who was the mother of Aphrodite. It is the 4th largest of Saturn's 62 moons. Luna is the Greek name for Earth's moon; Charon is a moon of Pluto; and Ganymede is one of Jupiter's moons.
5. Three of these moons belong to Uranus; which one belongs to Jupiter?

Answer: Europa

Uranus' moons are named after characters from plays by William Shakespeare and Alexander Pope. Europa was discovered by Galileo in 1610, and named after a figure from Greek mythology who was abducted by Zeus.
6. Excluding dwarf planets, which is the smallest planet in our Solar System?

Answer: Mercury

Pluto was previously regarded as the smallest, until it was "relegated" to dwarf planet status. Mercury has a diameter around three quarters of that of Mars, the second-smallest planet. Mercury is also the nearest planet to the Sun.
7. Which one of these moons of Uranus is named after a character from Shakespeare's "Hamlet"?

Answer: Ophelia

Ophelia is the daughter of Polonius, and plays the part of Hamlet's "love interest". The moon which shares her name was discovered in 1986 by the Voyager II spacecraft.
8. Which planet is named after the Roman god of the sea?

Answer: Neptune

Neptune is the furthest planet from the Sun, and was discovered in 1846, although its existence had been predicted by astronomers for some years before that. Neptune has 13 moons, the largest of which is called Triton.
9. Pallas, Vesta and Sylvia are all which type of object, found in the Solar System?

Answer: Asteroids

The asteroid belt is located between Mars and Jupiter. The largest asteroid, Ceres, it was "upgraded" to the status of a dwarf planet in 2006. Pallas is the next largest, with a diameter of around 10% of that of the planet Mercury.
10. If you have managed to correctly answer the first nine questions, their initial letters, in order, will spell out the answer to question ten, which is the name of a moon in our Solar System.

Answer: Desdemona

Desdemona, named after the wife of the Shakespearean "villain" Othello, is a moon of Uranus, discovered in 1986.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us