FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Compact Discs CDs
Quiz about Compact Discs CDs

Compact Discs (CDs) Trivia Quiz


How much do you know about these data storage discs?

A multiple-choice quiz by TonyTheDad. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Software and Programming

Author
TonyTheDad
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
29,255
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3417
Last 3 plays: workisboring (4/10), gracious1 (8/10), Joepetz (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. How big is the standard CD? Hint


Question 2 of 10
2. When they were first introduced, how many minutes of music could be stored on a CD? Hint


Question 3 of 10
3. How many tracks of data are on a CD?

Answer: (a number)
Question 4 of 10
4. In what 'direction' is data stored on a CD? Hint


Question 5 of 10
5. If the data track of a CD were stretched out in a line, how long would it be? Hint


Question 6 of 10
6. For standard music replay, how fast does a CD spin when being read? Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following substances is NOT a part of a CD? Hint


Question 8 of 10
8. How thick is a CD? Hint


Question 9 of 10
9. Approximately how many bytes of data could be stored on the original CDs? Hint


Question 10 of 10
10. What is used to read the data off the data track of a CD? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : workisboring: 4/10
Jul 08 2024 : gracious1: 8/10
Jul 08 2024 : Joepetz: 10/10
Jul 08 2024 : Upstart3: 3/10
Jul 08 2024 : xchasbox: 6/10
Jul 08 2024 : 1995Tarpon: 10/10
Jul 03 2024 : Guest 144: 1/10
Jun 15 2024 : Guest 49: 10/10
May 29 2024 : Guest 68: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How big is the standard CD?

Answer: 12 cm

2. When they were first introduced, how many minutes of music could be stored on a CD?

Answer: 74

3. How many tracks of data are on a CD?

Answer: 1

Trick question! It's one track, 0.5 microns wide, that spirals from hub to edge.
4. In what 'direction' is data stored on a CD?

Answer: inside to outside

A CD has a single spiral track of data, circling from the inside of the disc to the outside. The fact that the spiral track starts at the center means that the CD can be smaller than 12 centimeters if desired, and in fact there are now plastic baseball cards and business cards that you can put in a CD player. CD business cards hold about 2 megabytes of data before the size and shape of the card cuts off the spiral. (From 'HowStuffWorks')
5. If the data track of a CD were stretched out in a line, how long would it be?

Answer: 5.6 km

6. For standard music replay, how fast does a CD spin when being read?

Answer: 200 - 500 rpm

The drive motor is precisely controlled to rotate between 200 and 500 RPM depending on which track is being read.
7. Which of the following substances is NOT a part of a CD?

Answer: trimethylxanthine

A CD is a fairly simple piece of plastic, about 1.2 millimeters thick. Most of a CD consists of an injection-molded piece of clear polycarbonate plastic. During manufacturing, this plastic is impressed with microscopic bumps arranged as a single, continuous, extremely long spiral track of data. We will return to the bumps in a moment. Once the clear piece of polycarbonate is formed, a thin, reflective aluminum layer is sputtered onto the disc, covering the bumps.

Then a thin acrylic layer is sprayed over the aluminum to protect it.

The label is then printed onto the acrylic. (BTW, trimethylxanthine is also known as caffeine.)
8. How thick is a CD?

Answer: 1.2 mm

9. Approximately how many bytes of data could be stored on the original CDs?

Answer: 0.75 gigabytes

A CD can store up to 74 minutes of music, so the total amount of digital data that must be stored on a CD is: 44,100 samples per channel per second * 2 bytes per sample * 2 channels * 74 minutes * 60 seconds per minute = 783,216,000 bytes
10. What is used to read the data off the data track of a CD?

Answer: laser

Source: Author TonyTheDad

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us