FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Softer Side
Quiz about The Softer Side

The Softer Side Trivia Quiz


"I'm a software engineer" or "I need the software." What are people talking about when they mean software? Do you know? Take this quiz and find out!

A multiple-choice quiz by Snipercatcher. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Software and Programming

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
394,951
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
246
Last 3 plays: ArlingtonVA (9/10), moonraker2 (8/10), misstified (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Word processing programs, presentation software and spreadsheet software are examples of which kind of software? Hint


Question 2 of 10
2. Microsoft's Excel spreadsheet application is one of the most-widely used in the world. What is the name of a similar spreadsheet application, introduced by Apple in 2007? Hint


Question 3 of 10
3. What do we call a piece of software that "tells" an operating system how to communicate with the computer's hardware? Hint


Question 4 of 10
4. Charlie is giving his girlfriend, Amy, a photo editing software package for her birthday. The package contains a product key with the letters/numbers WHAT-1NTH-EH3CK. Charlie hopes to install that software on his own laptop after Amy installs it on hers. Which of the following is true? Hint


Question 5 of 10
5. Microsoft launched the WordPerfect software package in 1979, then replaced it with Microsoft Word in 1983, rendering it obsolete.


Question 6 of 10
6. What are some ways we can use to get software suites such as Microsoft Office or Apple iWork? Hint


Question 7 of 10
7. Every Microsoft computer comes with a very basic pre-installed version of Microsoft Word. It performs some, but not all of Word's functions. What is it called? Hint


Question 8 of 10
8. Antivirus, disk formatting and file managing software are examples of which kinds of software? Hint


Question 9 of 10
9. Many small to medium sized businesses use an accounting software package called QuickBooks. What is the name of its predecessor, introduced by the Intuit company in 1983? Hint


Question 10 of 10
10. Microsoft has an application called "Paint," which is a simple version of Adobe's Photoshop editing software and comes pre-installed with every Microsoft computer. What was the name of Apple's pre-installed application that performed basically the same functions? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : ArlingtonVA: 9/10
Jul 08 2024 : moonraker2: 8/10
Jul 08 2024 : misstified: 8/10
Jul 08 2024 : pollucci19: 4/10
Jul 08 2024 : rossian: 10/10
Jun 29 2024 : Guest 75: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Word processing programs, presentation software and spreadsheet software are examples of which kind of software?

Answer: Productivity software

Adobe Photoshop, Apple Garage Band and Microsoft Powerpoint are all examples of this kind of software, widely available in the 2010s.
2. Microsoft's Excel spreadsheet application is one of the most-widely used in the world. What is the name of a similar spreadsheet application, introduced by Apple in 2007?

Answer: Numbers

"Pages" is Apple's version of Microsoft Word. Apple does not have any software applications called "Doodles" or "Spreadsheets."
3. What do we call a piece of software that "tells" an operating system how to communicate with the computer's hardware?

Answer: A device driver

There is a California-based company called Guidewire Software, Inc. that offers specialized software to insurance companies.
4. Charlie is giving his girlfriend, Amy, a photo editing software package for her birthday. The package contains a product key with the letters/numbers WHAT-1NTH-EH3CK. Charlie hopes to install that software on his own laptop after Amy installs it on hers. Which of the following is true?

Answer: Amy can only use this product key to install and activate this particular software package on one device.

Sorry, Charlie, no sharing. Once the owner, in this case, Amy, has used the product key to activate the software on ONE of her devices the key can NOT be used to activate the software on any other device, even one that she owns. Charlie will have to buy his own software for his personal laptop.
5. Microsoft launched the WordPerfect software package in 1979, then replaced it with Microsoft Word in 1983, rendering it obsolete.

Answer: False

WordPerfect, which is similar to Microsoft Word, is owned by the Canadian-based Corel Corporation, not Microsoft. WordPerfect was still in use well into the 21st century.
6. What are some ways we can use to get software suites such as Microsoft Office or Apple iWork?

Answer: These are all possible ways

Most software suites or "packages" come pre-installed or can be downloaded from the Internet, although some people still buy "shrink wrapped" software on disks from brick and mortar software stores. These stores are becoming fewer in number, however, due to the popularity of online sales and downloadable software.
7. Every Microsoft computer comes with a very basic pre-installed version of Microsoft Word. It performs some, but not all of Word's functions. What is it called?

Answer: WordPad

WordPad was introduced with Windows 95. It has fewer text and image editing features than Microsoft Word but more than Microsoft Notepad.
8. Antivirus, disk formatting and file managing software are examples of which kinds of software?

Answer: Utility software

KillDisk, Norton Antivirus and Winzip are all examples of utility software. They are not as well-known to the general public as are various types of productivity software such as Microsoft Word or Adobe Photoshop.
9. Many small to medium sized businesses use an accounting software package called QuickBooks. What is the name of its predecessor, introduced by the Intuit company in 1983?

Answer: Quicken

Quicken is still used by individual users but is not recommended for business purposes. Skyler White, a drug kingpin's wife in the AMC TV series "Breaking Bad" extolled the virtues of Quicken although the manufacturer might not be proud of that. Bisquick is a baking mix consisting mostly of flour and baking powder. It is used mainly to make pancakes and biscuits.
10. Microsoft has an application called "Paint," which is a simple version of Adobe's Photoshop editing software and comes pre-installed with every Microsoft computer. What was the name of Apple's pre-installed application that performed basically the same functions?

Answer: Paintbrush

Apple's Paintbrush replaced the company's MacPaint. Like Microsoft Paint, it could create simple images as well as edit existing ones. According to Wikipedia, the first Paint by Numbers kits were developed in 1950 by engineer Max S. Klein and artist Dan Robbins.
Source: Author Snipercatcher

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us