FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Computer Viruses
Quiz about Computer Viruses

Computer Viruses Trivia Quiz


Test your computer virus knowledge.

A multiple-choice quiz by gord111. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Software and Programming

Author
gord111
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
64,625
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
4261
Last 3 plays: workisboring (10/10), fado72 (10/10), gogetem (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1983, this person was the first to offer a definition of the term 'computer virus'. Hint


Question 2 of 10
2. Viruses, trojans and worms are bad. Yes or No?

Answer: (One Word)
Question 3 of 10
3. Which of these is a documented hoax virus? Hint


Question 4 of 10
4. A virus hoax can be as dangerous as a true virus to the unexpecting recipient.True or False?

Answer: (One Word)
Question 5 of 10
5. A program that neither replicates or copies itself, but does damage or compromises the security of the computer. Typically it relies on someone emailing it to you, it does not email itself, it may arrive in the form of a joke program or software of some sort. This is known as a: Hint


Question 6 of 10
6. A computer virus that actively attacks an anti-virus program or programs in an effort to prevent detection. Hint


Question 7 of 10
7. This Trojan horse was initially a virus hoax but has since become a true trojan. Hint


Question 8 of 10
8. These are parasitic computer programs that replicate but do not infect other computer program files. They can create copies on the same computer, or can send the copies to other computers via a network. They often spread via IRC (Internet Relay Chat). What are they called? Hint


Question 9 of 10
9. In what year did the Symantec Corporation first release Norton Antivirus? Hint


Question 10 of 10
10. In 1988 one of the most common viruses was unleashed. Activated every Friday the 13th, the virus affects both .EXE and .COM files and deletes any programs run on that day. What is the name of that virus? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : workisboring: 10/10
Jul 08 2024 : fado72: 10/10
Jul 08 2024 : gogetem: 5/10
Jul 08 2024 : Joepetz: 10/10
Jul 08 2024 : Upstart3: 6/10
Jun 29 2024 : Guest 75: 7/10
Jun 07 2024 : Guest 97: 3/10
May 20 2024 : Guest 80: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1983, this person was the first to offer a definition of the term 'computer virus'.

Answer: Cohen

1983 Fred Cohen, while working on his dissertation, formally defines a computer virus as 'a computer program that can affect other computer programs by modifying them in such a way as to include a (possibly evolved)copy of itself.'
2. Viruses, trojans and worms are bad. Yes or No?

Answer: Yes

Unless you enjoy having your system security open to everyone, involuntarily e-mailing things to friends and business associates, losing personal data and have your disk formatted when you least expect it.
3. Which of these is a documented hoax virus?

Answer: McDonalds screensaver

A virus hoax is usually an email that gets mailed in chain letter fashion describing some devastating highly unlikely type of virus, you can usually spot a hoax because there's no file attachment, no reference to a third party who can validate the claim and the general 'tone' of the message.
4. A virus hoax can be as dangerous as a true virus to the unexpecting recipient.True or False?

Answer: True

A virus hoax can persuade users to cause damage to their own systems or networks by causing alarm and or instructing the user to take drastic measures for prevention. The hoax may tell a user to delete crucial system files or close down a network to eliminate or prevent spreading the virus. Unconfirmed virus hoaxes can cost individuals and corporations a great deal of cash.
5. A program that neither replicates or copies itself, but does damage or compromises the security of the computer. Typically it relies on someone emailing it to you, it does not email itself, it may arrive in the form of a joke program or software of some sort. This is known as a:

Answer: Trojan

6. A computer virus that actively attacks an anti-virus program or programs in an effort to prevent detection.

Answer: Retrovirus

7. This Trojan horse was initially a virus hoax but has since become a true trojan.

Answer: AOL4FREE

AOL4FREE started out as a virus hoax forwarded as a chain e-mail. Since the emergence of the hoax, a trojan of the same name appeared with the .com file extension and was attached to and sent along with the original hoax e-mail.
8. These are parasitic computer programs that replicate but do not infect other computer program files. They can create copies on the same computer, or can send the copies to other computers via a network. They often spread via IRC (Internet Relay Chat). What are they called?

Answer: Worms

9. In what year did the Symantec Corporation first release Norton Antivirus?

Answer: 1990

1990 Symantec launches Norton AntiVirus, one of the first anti-virus programs developed by a large company.
10. In 1988 one of the most common viruses was unleashed. Activated every Friday the 13th, the virus affects both .EXE and .COM files and deletes any programs run on that day. What is the name of that virus?

Answer: Jerusalem

Source: Author gord111

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us