FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about HTML
Quiz about HTML

HTML Trivia Quiz


10 questions on very basic terms and functions of Hyper Text Markup Language, or HTML. HTML is the code used by programmers to make some of the simplest parts of a webpage, such as bold and italic text, links to other pages or photos.

A multiple-choice quiz by Shadowmyst2004. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Software and Programming

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
377,291
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
304
Last 3 plays: workisboring (1/10), ozzz2002 (5/10), turtle52 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. When using tags in HTML code, they always appear how? Hint


Question 2 of 10
2. Many modern websites will automatically fill in basic HTML codes for the user, but back in the days of hand coding how did a user start a new paragraph in HTML?
Hint


Question 3 of 10
3. If a programmer types "HR" (inside of angle brackets) into his or her site, what is it that they are adding? Hint


Question 4 of 10
4. What is the correct HTML tag syntax for adding a background color to an entire page? Hint


Question 5 of 10
5. What organization sets the standards that are used across the internet? Hint


Question 6 of 10
6. Which keyboard symbol is used to indicate a closing tag? Hint


Question 7 of 10
7. HTML coding is what is used to create games such as "Minecraft" and "Super Mario Brothers".


Question 8 of 10
8. Websites, or specifically the code used to make them do not fall under copyright protection anywhere in the world.


Question 9 of 10
9. What is the correct HTML formatting for inserting a hyperlink on a website? Hint


Question 10 of 10
10. When writing HTML code, you have to adhere to a strict standard of using spaces.





Most Recent Scores
Jul 08 2024 : workisboring: 1/10
Jul 08 2024 : ozzz2002: 5/10
Jul 08 2024 : turtle52: 8/10
Jul 08 2024 : Gumby1967: 10/10
Jul 08 2024 : reeshy: 9/10
Jul 08 2024 : Buddy1: 10/10
Jul 08 2024 : Dizart: 6/10
Jul 08 2024 : Upstart3: 5/10
Jul 08 2024 : BarbaraMcI: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When using tags in HTML code, they always appear how?

Answer: Inside of angled brackets

HTML tags always need to be in angled brackets - the "less than" and "greater than" signs. For this reason, you cannot easily use these two in their mathematical meaning in HTML; the browser might erroneously interpret them as tags.
2. Many modern websites will automatically fill in basic HTML codes for the user, but back in the days of hand coding how did a user start a new paragraph in HTML?

Answer: With the letter "P" inside angle brackets

Many of the HTML commands are simple, and often they are shortened to a single letter for brevity in typing out lines of code.

Like in all computer languages, a single misplaced character can lead to an entire web page to not load properly, so hand coding requires extra care.
3. If a programmer types "HR" (inside of angle brackets) into his or her site, what is it that they are adding?

Answer: A horizontal line

Used in older, mostly text based, sites to visually break up the site, horizontal lines are generally not used in modern web design.

Modern web design tends to be more dynamic and uses elements such as photos/videos and other widgets instead of the drab line to break up the site.
4. What is the correct HTML tag syntax for adding a background color to an entire page?

Answer: bgcolor="yellow"

Using modern coding the body style attribute should be used to change the background color of a website. Older code often used the bgcolor attribute.

An alternative to specifying a color code would be to use a background image that was just one pixel of a color, but that can generate extra loading times and cause issues on bad connections.
5. What organization sets the standards that are used across the internet?

Answer: The World Wide Web Consortium

Google is an internet company. Microsoft creates software and Apple does both hardware and software.

The World Wide Web Consortium was founded in 1994, and was tasked with setting basic standards for websites worldwide.

The consortium was founded by Tim Berners-Lee, the same man credited with inventing the HTTP protocol that is the basis of the World Wide Web.
6. Which keyboard symbol is used to indicate a closing tag?

Answer: forward slash

Adding a slash as the first character inside the brackets signifies that the code is being closed.

Using pairs of tags allows the changing of colors, fonts, links and styles for only certain sections instead of the entire web page.

Most HTML tags require a matching closing tag - notable exceptions are the BR tag denoting a line break and the above mentioned HR tag.
7. HTML coding is what is used to create games such as "Minecraft" and "Super Mario Brothers".

Answer: False

HTML is a markup (presentation) language. It codes how pages are displayed in web browsers. It can be used to embed active elements on a page, but not to create the actual elements.

You may have heard of games or other elements coded in HTML5, however, this is not quite correct: The active content of HTML5 code is written in a scripting language, usually Javascript.
8. Websites, or specifically the code used to make them do not fall under copyright protection anywhere in the world.

Answer: False

Actually quite the opposite, unless the site is listed as being "open source" the coding falls under the copyright laws of the country where the server that is physically hosting the site is located.
9. What is the correct HTML formatting for inserting a hyperlink on a website?

Answer: A HREF="http://www.webaddress.com" (closed with /A)

The portion in quotes inside the opening tag is the actual link. Between the opening and closing tag, you need to place the text that will appear on the site in a clickable format.
10. When writing HTML code, you have to adhere to a strict standard of using spaces.

Answer: False

Web browsers ignore spaces in written code except when they separate words or elements. Multiple spaces, new lines or tab stops are displayed as a single space. You can use spaces as a way to make it easier for humans to read and edit your source code.
Source: Author Shadowmyst2004

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us