FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Computer Programming Languages
Quiz about Computer Programming Languages

Computer Programming Languages Quiz


A computer programming language is a tool that communicates instructions to machines. There are many languages around and together we will explore some of them.

A multiple-choice quiz by gme24. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Software and Programming

Author
gme24
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
381,359
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
922
Last 3 plays: Scooby83 (6/10), MikeMaster99 (10/10), workisboring (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. One of the earliest computer programming languages was introduced by IBM in 1957. The language was a group effort led by John Backhus. The aim of the language was to help with translating mathematical formulas into machine understandable code. What is the name of this scientific language? Hint


Question 2 of 10
2. This computer programming language was designed by a committee of scientists and the first release was introduced in 1958. What is the name of this language that was created to meet the need for scientific calculations? Hint


Question 3 of 10
3. In the early 1970s Dennis M. Ritchie, an employee of AT&T, came up with which single letter computer programming language? Hint


Question 4 of 10
4. This computer programming language was introduced by Niklaus Wirth in late 1970. What is the name of the language that was named after a famous French mathematician? Hint


Question 5 of 10
5. This language was developed in the early 1980s by a team headed by Dr. Jean Ichbiah at CII-Honeywell-Bull in France. The language was named after which mathematician, who is also considered to be the first programmer? Hint


Question 6 of 10
6. This language was originally developed by James Gosling at Sun Microsystems in 1991 and was intended for interactive television. The original name for the product was Oak but following a brainstorming meeting was named after which type of coffee? Hint


Question 7 of 10
7. Visual Basic, a third generation language, was released in 1991 and declared legacy in 2008. Which corporation released this easy to learn language? Hint


Question 8 of 10
8. This language is used to create Web pages and it is the child of physicist Tim Berners- Lee who wrote the product in 1990. What is the name of this language that uses markup tags? Hint


Question 9 of 10
9. Dutch programmer Guido van Rossum started implementing this language in late 1989. What was the name of this "reptilian" language that was inspired by Rossum's favourite TV show? Hint


Question 10 of 10
10. Computer scientist and programmer Yukihiro Matsumoto released this language in late 1995. After discussions with a colleague they decided to name the new language after which red gem? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 17 2024 : Scooby83: 6/10
Jul 08 2024 : MikeMaster99: 10/10
Jul 08 2024 : workisboring: 7/10
Jul 08 2024 : Sethdv7: 10/10
Jul 08 2024 : winston1: 9/10
Jul 08 2024 : fado72: 10/10
Jul 08 2024 : ramses22: 9/10
Jul 08 2024 : ghosttowner: 10/10
Jul 08 2024 : wjames: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the earliest computer programming languages was introduced by IBM in 1957. The language was a group effort led by John Backhus. The aim of the language was to help with translating mathematical formulas into machine understandable code. What is the name of this scientific language?

Answer: FORTRAN

FORmula TRANslation was the first high-level language. Before the arrival of FORTRAN, programmers communicated with computers using machine language. This was a very slow and tedious process and was also a nightmare debugging errors. FORTRAN made matters a lot easier since the writing of commands was almost English like.

For example "FORMAT", "READ", "WRITE", "IF" and "STOP" were used in a structured way to produce a sequence of commands to calculate various formulas.
2. This computer programming language was designed by a committee of scientists and the first release was introduced in 1958. What is the name of this language that was created to meet the need for scientific calculations?

Answer: ALGOL

The first release of ALGOrithmic Language was called ALGOL 58. Subsequent releases were ingeniously named ALGOL 60 and ALGOL 68. The language was mainly used by researchers with very limited use by other kind of applications.
3. In the early 1970s Dennis M. Ritchie, an employee of AT&T, came up with which single letter computer programming language?

Answer: C

The C language, a very powerful one, formed the core of the UNIX operating system. The language was based on the BCPL language devised by Martin Richards. C is a procedure based language that employs functions to get results.
4. This computer programming language was introduced by Niklaus Wirth in late 1970. What is the name of the language that was named after a famous French mathematician?

Answer: PASCAL

The language was named after Blaise Pascal and was intended to be used for organizing large programs and projects. It is a high-level procedural language and it is a great help in learning C. Carl Friedrich Gauss was German and Leonhard Euler was Swiss.
5. This language was developed in the early 1980s by a team headed by Dr. Jean Ichbiah at CII-Honeywell-Bull in France. The language was named after which mathematician, who is also considered to be the first programmer?

Answer: Augusta Ada Lovelace

The ADA language is extensively used in various mission critical operations such as air traffic control. Augusta Ada Lovelace was assistant to Charles Babbage and daughter of Lord Byron. Florence Ada Keynes was a British author, Ada Fisher an American physician and Ada Louise Huxtable an American writer.
6. This language was originally developed by James Gosling at Sun Microsystems in 1991 and was intended for interactive television. The original name for the product was Oak but following a brainstorming meeting was named after which type of coffee?

Answer: Java

They could not use Oak as the product name because it was already copyrighted by Oak Technologies. The brainstorming produced four other likely names (DNA, Silk, Ruby and WRL) but Java was finally selected. The directions at the meeting were to find something that was dynamic, alive and revolutionary.

The language can be used across any platform fulfilling the original aim of "Write Once, Run Anywhere".
7. Visual Basic, a third generation language, was released in 1991 and declared legacy in 2008. Which corporation released this easy to learn language?

Answer: Microsoft

Visual Basic was based on the BASIC language and the first release was VB 1.0. It was developed as a form building application. The last version, VB 6.0, was released in 1998 and support for the product was ended by Microsoft in 2008. Its successor is called Visual Basic .NET.
8. This language is used to create Web pages and it is the child of physicist Tim Berners- Lee who wrote the product in 1990. What is the name of this language that uses markup tags?

Answer: HTML

Each Hyper Text Markup Language contains tags and each tag represents something in the page to be displayed. For example the tag "title" provides text that will be displayed as the title of the page and this is ended with a "/title" tag. The tags are enclosed within "greater than" and "less than" signs, the use of which is not allowed by Funtrivia.
9. Dutch programmer Guido van Rossum started implementing this language in late 1989. What was the name of this "reptilian" language that was inspired by Rossum's favourite TV show?

Answer: Python

Python is an object-oriented language that uses modules, dynamic data types and classes. The language can run on many platforms such as Unix, Windows and OS/2. Cobra is a programming language designed by Charles Esterbrook, while neither toad nor salamander are reptiles. The language owes its name to the "Monty Python" comedy show.
10. Computer scientist and programmer Yukihiro Matsumoto released this language in late 1995. After discussions with a colleague they decided to name the new language after which red gem?

Answer: Ruby

Matsumoto wanted a language that was simple to write, truly object-oriented, able to handle exceptions to be able to run on all platforms. Ruby is the only one of the choices that is red in colour.
Source: Author gme24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us