FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Generic
Quiz about Generic

Generic Trivia Quiz


Match the generic drug with the condition it is used to correct.

A matching quiz by nyirene330. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Prescription Drugs

Author
nyirene330
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
399,830
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
385
Last 3 plays: Guest 104 (8/10), Guest 69 (7/10), Guest 76 (5/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. High cholesterol  
  fexofenadine
2. Asthma and COPD  
  alprazolam
3. Type 2 diabetes  
  dimenhydrinate
4. Acid reflux and ulcers  
  rosuvastatin
5. Osteoporosis in women  
  metformin
6. Arthritis  
  esomeprazole
7. Motion sickness  
  ibandronic acid
8. Allergies  
  fluticasol/salmetrol
9. Attention-deficit/hyperactivity  
  amphetamine
10. Anxiety  
  adalimumab





Select each answer

1. High cholesterol
2. Asthma and COPD
3. Type 2 diabetes
4. Acid reflux and ulcers
5. Osteoporosis in women
6. Arthritis
7. Motion sickness
8. Allergies
9. Attention-deficit/hyperactivity
10. Anxiety

Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 104: 8/10
Apr 30 2024 : Guest 69: 7/10
Apr 17 2024 : Guest 76: 5/10
Apr 12 2024 : Guest 97: 8/10
Apr 11 2024 : PurpleComet: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. High cholesterol

Answer: rosuvastatin

Crestor and Lipitor are two of the drugs used to treat high cholesterol and help lower triglyceride levels. Crestor is manufactured by AstraZeneca, and its generic name is rosuvastatin. This drug is used to reduce the risk of strokes and heart attacks. Muscle problems have been listed as a side effect.
2. Asthma and COPD

Answer: fluticasol/salmetrol

GlaxoSmithKline manufactures the bronchodilator, the Advair Diskus inhaler. Advair is used to help prevent or treat the lung problems associated with ashthma and chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Generic names for this product are fluticasone and salmetrol. The inhaler helps make breathing easier. Side effects can be hoarseness, throat irritation and headaches.
3. Type 2 diabetes

Answer: metformin

Metformin is the generic name for the drug used to treat type 2 diabetes. Bristol-Myers Squibb produces the brand Glucophage to aid in the way the body processes blood sugar. There are a number of potential side effects which include muscle pain, weakness, nausea and diarrhea.
4. Acid reflux and ulcers

Answer: esomeprazole

Marketed as "The Purple Pill", Nexium is one of the pills used to ameliorate the effects of acid reflux (GERD), also known as heartburn. The pill can also reduce the risk of bleeding ulcers. AsteZeneca is the manufacturer. The name for the generic medication is esomeprazole. Among the side effects listed for Nexium are kidney problems, diarrhea and bone fractures.
5. Osteoporosis in women

Answer: ibandronic acid

Boniva is the brand name for one of several medications used to treat osteoporosis in women after menopause. For a while the company, Genetech, used actress Sally Field as a spokesperson. Ibandronic acid and its brand names help treat weak and brittle bones. Side effects can be heartburn, back pain and flu-like symptoms.
6. Arthritis

Answer: adalimumab

Adalimumab is marketed under the brand name Humira. The prescription drug is called an immunosuppressive drug used to treat a number of conditions which include rheumatoid arthritis, plaque psoriasis, ulcerative colitis and Crohn's Disease. AbbVie produces the medication. Side effects can be numbness, itching and vision problems.
7. Motion sickness

Answer: dimenhydrinate

Dramamine for motion sickness was first created by G.D. Searle, and approved by the FDA for use in 1949. It is marketed by Prestige Brands and contains dimenhydrinate. The drug has been used for years by travelers to avoid motion sickness on planes, in cars and, especially, at sea. Dramamine can produce drowsiness, constipation, dry mouth and blurred vision.
8. Allergies

Answer: fexofenadine

There seem to be dozens of over-the-counter drugs to combat allergies, made up of different generic drugs. Manufactured by Perrigo, Allegra is composed of fexofenadine. It is an antihistamine and decongestant, used to combat the effect of allergens like pollen, dust and pet dander, and prevent itchy eyes, sneezing and runny nose. Side effects can be upset stomach and back pain.
9. Attention-deficit/hyperactivity

Answer: amphetamine

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD), formerly known as Attention deficit disorder (ADD), is a neurological disorder which can result in an inability to focus, and behavioral problems in children. The drug of choice was originally Ritalin, but now includes others, including Adderall (Teva), which include the stimulant amphetamine which can be highly addictive.
10. Anxiety

Answer: alprazolam

Pfizer produces the anti-anxiety prescription drug Xanax which contains alprazolam. It is used to calm the nerves in generalized anxiety disorder (GAD). Xanax is the number one prescribed psychiatric medicine in the United States. The dangerous downside to this drug is the possibility of addiction, including withdrawal effects such as restlessness, insomnia and tremors.
Source: Author nyirene330

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us