FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Heal the Organ
Quiz about Heal the Organ

Heal the Organ Trivia Quiz


Heal the organs from their inflictions! Use the clues to find out which organ of the body is being spoken about.

A multiple-choice quiz by Saleo. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
Saleo
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
355,396
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4100
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 97 (10/10), Guest 71 (8/10), Guest 104 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which organ in the body is associated with peptic ulcer and gastritis? Hint


Question 2 of 10
2. This organ has developed hepatitis. What organ is it? Hint


Question 3 of 10
3. The doctor told me I have a 'cardiomyopathy'. Which organ in my body is affected? Hint


Question 4 of 10
4. Smoke may damage this organ and cause emphysema. Which organ is affected in emphysema? Hint


Question 5 of 10
5. Which organ is usually associated with Parkinson's and Alzheimer's diseases? Hint


Question 6 of 10
6. When you hear someone say 'glomerulonephritis', which organ do you think is being spoken about? Hint


Question 7 of 10
7. Osteoporosis affects which part of the human body? Hint


Question 8 of 10
8. Diabetes. Islet of Langerhans. Insulin. Which organ are these three terms related to? Hint


Question 9 of 10
9. Which organ, also called the 'graveyard of blood cells', is affected in splenomegaly? Hint


Question 10 of 10
10. This organ can suffer a prolapse, develop a fibroid, enlarge during pregnancy and is referred commonly to as 'the womb'. Which organ is this? Hint





Most Recent Scores
Jun 15 2024 : Guest 97: 10/10
Jun 14 2024 : Guest 71: 8/10
Jun 13 2024 : Guest 104: 2/10
Jun 07 2024 : Guest 166: 10/10
May 24 2024 : bradez: 9/10
May 20 2024 : Guest 78: 3/10
May 19 2024 : Guest 118: 10/10
May 19 2024 : Guest 216: 10/10
May 18 2024 : Kat1982: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which organ in the body is associated with peptic ulcer and gastritis?

Answer: Stomach

The stomach is a part of the digestive system of the body. This organ produces acid to aid in digestion. The increase in acid levels may lead to a complication called peptic ulcer. Gastritis is the inflammation of the stomach.
2. This organ has developed hepatitis. What organ is it?

Answer: Liver

The liver is the largest internal organ of the body. Inflammation of the liver, most commonly due to viral infection, is called hepatitis. Alcoholism usually damages the liver and can cause cirrhosis of the liver and hepatocellular carcinoma (liver cancer).
3. The doctor told me I have a 'cardiomyopathy'. Which organ in my body is affected?

Answer: Heart

The heart is the blood pumping organ of the body. The coronary arteries supply the heart with blood and any blockage in them may cause a cardiac arrest. Cardiomyopathies are pathological abnormalities with the parenchyma of the heart which leads to abnormalities in its functioning.
4. Smoke may damage this organ and cause emphysema. Which organ is affected in emphysema?

Answer: Lungs

The lungs are the center for gaseous exchange of the body. Smoking and air pollution can destroy the parenchyma of the lungs causing emphysema and bronchiectasis. Also, pulmonary carcinoma is a cancer of the lungs which can be instigated by toxic chemicals present in vehicular and cigarette smoke.
5. Which organ is usually associated with Parkinson's and Alzheimer's diseases?

Answer: Brain

The brain is the information processing centre of the human body. The surface of the brain has foldings that forms sulci and gyri. Parkinson's disease is a degenerative disease due to abnormalities in the basal ganglia of the brain. It is characterised by rigidity, memory loss and tremors.
6. When you hear someone say 'glomerulonephritis', which organ do you think is being spoken about?

Answer: Kidney

The kidney is part of the excretory system of the body. It regulates the formation and voiding of urine by ultrafiltration of blood. The kidney contains specialised cells called nephrons. If these cells are inflamed and filtration of blood is impaired it is called glomerulonephritis. The term for complete shutdown of kidney function is called renal failure.
7. Osteoporosis affects which part of the human body?

Answer: Bones

The bones form the skeletal system of the body. There are a total of 206 bones in the human body. Common diseases of the bone are osteoporosis, osteomalacia, osteogenic sarcoma, etc.
8. Diabetes. Islet of Langerhans. Insulin. Which organ are these three terms related to?

Answer: Pancreas

The pancreas is one of the organs in the body that has both endocrine and exocrine function. The main endocrine function is the production and secretion of the hormone insulin. Any defect in the production or metabolism of insulin casuses diabetes. Zollinger-Ellison syndrome is a tumor in the pancreas that causes excess secretion of acid in the stomach leading to an ulcer.
9. Which organ, also called the 'graveyard of blood cells', is affected in splenomegaly?

Answer: Spleen

The spleen is the site of destruction of blood cells. The inflammation of this organ is called splenitis. And physical enlargement is called splenomegaly. And yes, it is possible for a human to live after removal of the spleen.
10. This organ can suffer a prolapse, develop a fibroid, enlarge during pregnancy and is referred commonly to as 'the womb'. Which organ is this?

Answer: Uterus

The uterus is only seen in the female of the species. It is the site of fertilization and growth of the foetus during pregnancy. Fibroids are benign neoplasms that may form in the uterus. They are removed by surgery. Other dieases of the uterus are prolapse, adenomyosis, leiomyosarcoma, etc.
Source: Author Saleo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Salu's Medical School: Set I:

This is the first set of my quizzes related to medicine.

  1. Heal the Organ Very Easy
  2. Connect the Dots (To a Disease) Tough
  3. Murder of a Sultan Average
  4. Ray of Light Average
  5. Why Breastfeed? Very Easy
  6. Essential Medicines For Children Average
  7. Living With Brittle Asthma Average

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us