Quiz about MenstruationThe Facts
Quiz about MenstruationThe Facts

Menstruation-The Facts Trivia Quiz


Menstruation is a normal and natural event in the life of every woman of child-bearing age.

A multiple-choice quiz by Ballykissangel. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health and Human Biology
  8. »
  9. Reproduction and Genetics

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
191,883
Updated
May 31 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8888
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: dangee68 (8/10), Guest 172 (7/10), Eleanor18 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. 'Menarche' is the medical term used to refer to a girl's first menstrual cycle. Every young girl's reaction to her first period is as individual as is each girl herself. How each will deal with this normal and natural event will depend largely on how well informed she is about menstruation. A wise mother will explain to her daughter that having a 'period' is a natural step toward becoming a woman and is something to feel good about. In developed countries, what is the 'average' age at which a girl will have her first period? Hint

11
14
12
16

2. The length of an average menstrual cycle is 28 days, however, a 'normal' cycle can range anywhere from 23 to 35 days in length, depending on the woman. What part of the cycle is counted as day 1? Hint

Last day of menstrual bleeding
Day before a period starts
Day of ovulation
First day of menstrual bleeding

3. It takes the smooth running of many parts of a woman's body to make a menstrual cycle happen each month. The brain, pituitary gland, uterus, cervix, ovaries and Fallopian tubes all work together to make things happen. These parts are influenced by the rise and fall of female hormones at critical times in the cycle. Which of the following hormones is necessary in the production of a normal menstrual cycle? Hint

follicle-stimulating hormone (FSH)
estrogen
all of these
progesterone

4. During the first phase of the menstrual cycle, a woman's estrogen levels are high. This results in the lining of the uterus growing and thickening in order to nourish a developing zygote (fertilized egg) should a pregnancy take place. What hormone acts on the eggs in the ovary causing them to mature? Hint

lutenizing hormone (LH)
follicle-stimulating hormone (FSH)
progesterone
estrogen

5. As FSH stimulates the follicles (eggs), a race begins. Usually one egg (although there can be more than one, as is the case in some multiple births,) will develop and mature quicker than the others. Suddenly there is a surge in the levels of luteinizing hormone (LH). This causes the egg to be released from the ovary. This is referred to as ovulation. In a normal 28 day cycle, on average, on what day would this take place? Hint

Day 14
Day 12
Day 10
Day 18

6. After the egg (ovum) is released during ovulation, it makes its way via the Fallopian tube to the uterus. This is when the hormone progesterone comes into play. Its levels rise and help prepare the uterine lining for a possible pregnancy. If a pregnancy does not take place, levels of estrogen and progesterone drop and the uterine lining is shed as the woman's next menstrual cycle. What happens to the unfertilized ovum? Hint

It migrates back to the Fallopian tubes
It is dissolved or absorbed into the body
It re-attatches itself to the ovary
It stays in the Fallopian tube

7. The flow of a period and the length of a period vary from woman to woman and even from month to month. Periods can be light, moderate or heavy. Most periods last from 3-5 days, but anything from 2-7 days is considered normal.

True
False

8. Which of the following would indicate a trip to your physician was in order? Hint

all of these
If you suddenly stop having periods and are not pregnant
If you have not started menstruating by age 16
If you bleed between periods (more than a drop or two)

9. Not all women have normal, predictable menstrual cycles. Many women encounter heavy bleeding. Some deal with intense pain. Others may stop having or skip periods. What condition does the term dysmenorrhea refer to? Hint

Excessively painful periods
Absence of menstrual flow
Very heavy menstrual flow
Irregular cycles

10. Toxic Shock Syndrome (TSS) is a rare, but potentially fatal disease sometimes caused by the improper use of tampons. Which of the following increases your risk of developing TSS? Hint

Changing your tampon every 4-8 hours
Choosing the lowest absorbency for your flow
Wearing a tampon for a prolonged period of time
Alternating pads with tampons


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'Menarche' is the medical term used to refer to a girl's first menstrual cycle. Every young girl's reaction to her first period is as individual as is each girl herself. How each will deal with this normal and natural event will depend largely on how well informed she is about menstruation. A wise mother will explain to her daughter that having a 'period' is a natural step toward becoming a woman and is something to feel good about. In developed countries, what is the 'average' age at which a girl will have her first period?

Answer: 12

Of course not all girls will begin their period at the same age. Some girls menstruate as early as age 8, while others will not start until 16 years of age. Heredity, as well as environmental and health issues, also seem to have an impact on when a girl will begin to menstruate.

In any case, menstruation will not begin until all the parts of a girl's reproductive system have developed and have begun to work together.
2. The length of an average menstrual cycle is 28 days, however, a 'normal' cycle can range anywhere from 23 to 35 days in length, depending on the woman. What part of the cycle is counted as day 1?

Answer: First day of menstrual bleeding

When keeping track of the days in a cycle, day 1 is counted as the first day of menstrual flow. Some women will have brownish spotting for a day or two prior to actual blood flow. Your gynecologist will tell you to count the first day of 'bright red' flow as day 1.
3. It takes the smooth running of many parts of a woman's body to make a menstrual cycle happen each month. The brain, pituitary gland, uterus, cervix, ovaries and Fallopian tubes all work together to make things happen. These parts are influenced by the rise and fall of female hormones at critical times in the cycle. Which of the following hormones is necessary in the production of a normal menstrual cycle?

Answer: all of these

The proper production and release of all these hormones, as well as luteinizing hormone (LH), are necessary in order for a normal cycle to take place. Estrogen and progesterone are produced by the ovaries and FSH and LH are produced by the pituitary gland. If any of these body parts were to malfunction and hormones were not released at the proper times and in proper amounts, a cycle could not develop normally.
4. During the first phase of the menstrual cycle, a woman's estrogen levels are high. This results in the lining of the uterus growing and thickening in order to nourish a developing zygote (fertilized egg) should a pregnancy take place. What hormone acts on the eggs in the ovary causing them to mature?

Answer: follicle-stimulating hormone (FSH)

As its name implies, FSH, or follicle-stimulating hormone, acts on the follicles (or eggs) causing them to mature in readiness for a possible pregnancy.
5. As FSH stimulates the follicles (eggs), a race begins. Usually one egg (although there can be more than one, as is the case in some multiple births,) will develop and mature quicker than the others. Suddenly there is a surge in the levels of luteinizing hormone (LH). This causes the egg to be released from the ovary. This is referred to as ovulation. In a normal 28 day cycle, on average, on what day would this take place?

Answer: Day 14

As mentioned above not all fertile cycles are 28 days in length. Ovulation typically takes place 14 days before the first day of the next menstrual cycle. Thus in a 30 day cycle, ovulation would take place on day 16, not day 14.
6. After the egg (ovum) is released during ovulation, it makes its way via the Fallopian tube to the uterus. This is when the hormone progesterone comes into play. Its levels rise and help prepare the uterine lining for a possible pregnancy. If a pregnancy does not take place, levels of estrogen and progesterone drop and the uterine lining is shed as the woman's next menstrual cycle. What happens to the unfertilized ovum?

Answer: It is dissolved or absorbed into the body

Menstrual blood is partly blood and partly tissue that is shed from the uterus. It escapes the uterus via the cervix and passes out of the body through the vagina.
7. The flow of a period and the length of a period vary from woman to woman and even from month to month. Periods can be light, moderate or heavy. Most periods last from 3-5 days, but anything from 2-7 days is considered normal.

Answer: True

When a girl first starts menstruating, her periods may be very irregular as is the case in a woman approaching menopause.
8. Which of the following would indicate a trip to your physician was in order?

Answer: all of these

You should also seek your doctor's attention should you develop very heavy bleeding, prolonged bleeding or severe cramping. All could indicate problems that require the care of a physician.
9. Not all women have normal, predictable menstrual cycles. Many women encounter heavy bleeding. Some deal with intense pain. Others may stop having or skip periods. What condition does the term dysmenorrhea refer to?

Answer: Excessively painful periods

In many young women, the hormone prostaglandin is responsible for uterine contractions causing severe menstrual cramping. Sometimes diseases such as endometriosis or uterine fibriods may be the cause of your pain. In any case a doctor should be consulted.
10. Toxic Shock Syndrome (TSS) is a rare, but potentially fatal disease sometimes caused by the improper use of tampons. Which of the following increases your risk of developing TSS?

Answer: Wearing a tampon for a prolonged period of time

Every woman who uses tampons should be aware of the signs of TSS: Sudden high fever, muscle aches, diarrhea, dizziness/fainting, sunburn-like rash, sore throat and bloodshot eyes. Should you develop any of these symptoms please seek immediate medical attention.
Source: Author Ballykissangel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 13 2023 : dangee68: 8/10
Jan 02 2023 : Guest 172: 7/10
Dec 29 2022 : Eleanor18: 4/10
Dec 26 2022 : wellenbrecher: 10/10
Dec 26 2022 : demurechicky: 9/10
Dec 17 2022 : da_man11: 8/10
Dec 17 2022 : houndfromhell: 5/10
Dec 16 2022 : Guest 207: 8/10
Dec 16 2022 : Guest 216: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Pregnancy And Birth Average
2. Contraception and Safe Sex Difficult
3. Baby And Child Care Tough
4. Pregnancy: From Conception to Birth Average
5. Medical Genetics: The Basics Difficult
6. It's in the Genes... Difficult
7. Healthy Pregnancy Average
8. Keys to Fertility Average
9. Craniofacial Anomalies Difficult
10. Twins Difficult
11. Birth Control Methods Average
12. Need New J(G)enes Difficult

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us