FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Twins
Quiz about Twins

Difficult Sci / Tech Trivia: Twins | 20 Questions


See how much you know about twins and other multiple births.

A multiple-choice quiz by ariesrising. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health and Human Biology
  8. »
  9. Reproduction and Genetics

Author
ariesrising
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
122,327
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
10 / 20
Plays
1627
- -
Question 1 of 20
1. Is it possible to have identical boy/girl twins?


Question 2 of 20
2. What percentage of identical twins are mirror image (opposite feature) twins? Hint


Question 3 of 20
3. What is the overall identical twinning rate in the world? Hint


Question 4 of 20
4. What was the name of the first set of identical quintuplets to survive? Hint


Question 5 of 20
5. Where were the first surviving set of sextuplets born? Hint


Question 6 of 20
6. In 1971 a woman conceived the highest number of multiples. How many fetuses was she carrying? Hint


Question 7 of 20
7. There has been more than one case of one woman having 4 sets of quadruplets in her lifetime.


Question 8 of 20
8. Where is the most common place for conjoined twins to be joined? Hint


Question 9 of 20
9. Where were the world's first set of IVF (in vitro fertilization) quadruplets born? Hint


Question 10 of 20
10. Where were the world's first set of IVF (in vitro fertilization) quintuplets born? Hint


Question 11 of 20
11. What is the last name of the first sextuplets to survive in the United States? Hint


Question 12 of 20
12. How many of the McCaughey septuplets are male? Hint


Question 13 of 20
13. Is it possible for twins to be of different races?


Question 14 of 20
14. The only way to know for sure if a set of same sex twins is identical is by DNA testing.


Question 15 of 20
15. You are least likely to have twins if you are of this ethnicity. Hint


Question 16 of 20
16. About 1 in 3000 women will have two sets of twins.


Question 17 of 20
17. What is the most common natural combination of triplets? Hint


Question 18 of 20
18. You are more likely to have boy/girl twins between ages 30-39 than any other age.


Question 19 of 20
19. You are more likely to have sextuplets than conjoined twins.


Question 20 of 20
20. What is the percentage of conjoined twins that are lost in utero or stillborn? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Is it possible to have identical boy/girl twins?

Answer: Yes

It is extremely rare, but there have been at least 3 cases of boy/girl identical twins occuring because of one of an identical male set losing the Y chromosome, creating a girl by default. While these twins are not genotypically identical, they do begin as identical twins.
2. What percentage of identical twins are mirror image (opposite feature) twins?

Answer: 25%

Mirror imaging is characterized by opposite features, such as one twin being right handed, the other left handed, opposite hair whorl patterns etc.
3. What is the overall identical twinning rate in the world?

Answer: 3.5 sets of identical twins per 1000 births

You have a 1 in 285 chance of having identical twins. This figure seems to be universal and random.
4. What was the name of the first set of identical quintuplets to survive?

Answer: Dionne

Annette, Yvonne, Cecile, Marie and Emilie were born in Ontario, Canada, in 1934.
5. Where were the first surviving set of sextuplets born?

Answer: South Africa

The Rosenkowitz sextuplets were born January 11 1974, and are named David, Emma, Nicolette, Grant, Elizabeth and Jason.
6. In 1971 a woman conceived the highest number of multiples. How many fetuses was she carrying?

Answer: Fifteen

The Italian woman had taken fertility drugs which caused her to conceive 10 girls and 5 boys. They were removed on July 22 1971, as it would have killed her to carry on with the pregnancy.
7. There has been more than one case of one woman having 4 sets of quadruplets in her lifetime.

Answer: Yes

Mrs. Zoellner had quads in 1923, 1925, 1927 and 1929. The Kirilow's of Russia also had 4 sets, as did Mrs. Feodor Vassiliev of Russia, and an unidentified man and his first wife starting in 1927.
8. Where is the most common place for conjoined twins to be joined?

Answer: Chest

About 40% of conjoined twins are joined at the chest. Approximately 90% of these twins will share a heart.
9. Where were the world's first set of IVF (in vitro fertilization) quadruplets born?

Answer: Australia

The Muir quads (Sam, Christopher, Ben and Brett) were born in 1984.
10. Where were the world's first set of IVF (in vitro fertilization) quintuplets born?

Answer: England

Alan, Brett, Connor, Douglas and Edward Jacobssen were born in England on April 26, 1985 and now live in Australia.
11. What is the last name of the first sextuplets to survive in the United States?

Answer: Dilley

The Dilleys were born May 25 1993. The Rosenkowitz sextuplets were born in South Africa in 1974, the Waltons were born in England in 1983, and the McCaugheys are not sextuplets, but septuplets, born in 1997.
12. How many of the McCaughey septuplets are male?

Answer: Four

The McCaugheys are named Kenny, Nathan, Joel, Brandon, Alexis, Natalie, and Kelsey.
13. Is it possible for twins to be of different races?

Answer: Yes

Fraternal twins can be of different races if conceived at different times by different men. There have been a few cases of this occuring.
14. The only way to know for sure if a set of same sex twins is identical is by DNA testing.

Answer: True

Other ways of guessing zygosity are through placental examination and ultrasound, but the only sure way to know is by DNA testing.
15. You are least likely to have twins if you are of this ethnicity.

Answer: Chinese

The overall twinning rate in China is only 1 in 250, while in Japan it is 1 in 150, 1 in 49 in Norway and 1 in 22 in some parts of Africa.
16. About 1 in 3000 women will have two sets of twins.

Answer: True

The chances of having three sets is about 1 in 500,000.
17. What is the most common natural combination of triplets?

Answer: Two identical and one fraternal

In spontaneously occurring triplets (with no fertility treatments), 60% will be 2 identical and 1 fraternal, while 30% will be all fraternal and 10% will be all identical. Fertility drugs and other treatments have greatly increased the number of fraternal sets.
18. You are more likely to have boy/girl twins between ages 30-39 than any other age.

Answer: True

This is due to the fact that older women may produce more than one egg per cycle, making fraternal twinning more common. You are more likely to have same sex twins (girl/girl or boy/boy) between the ages of 20-29.
19. You are more likely to have sextuplets than conjoined twins.

Answer: False

There have been over 500 cases of conjoined twins documented, and just over 100 cases of sextuplets.
20. What is the percentage of conjoined twins that are lost in utero or stillborn?

Answer: 60%

About 60% of conjoined twins will die before birth, usually because of sharing multiple organs.
Source: Author ariesrising

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us