FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Operations in That Scary Binary System
Quiz about Operations in That Scary Binary System

Operations in That Scary Binary System! Quiz


This quiz covers operations with binary numbers, such as addition and subraction. Some base ten numbers are also involved. To learn a bit about the binary system, you can play the quiz "That Scary Binary System!" Good luck!

A multiple-choice quiz by XxHarryxX. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math
  8. »
  9. Specific Math Topics

Author
XxHarryxX
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
205,606
Updated
Nov 20 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
679
-
Question 1 of 10
1. Add the binary numbers 101 and 111 together. Give your answer in binary form. Hint


Question 2 of 10
2. Add the binary number 11001 to the base ten number 14. Give your answer in base ten. Hint


Question 3 of 10
3. Evaluate 1011 - 111. Both numbers are binary numbers. Express your answer in binary form. Hint


Question 4 of 10
4. Subtract the base ten number 17 from the binary number 11101. Give your answer in base ten. Hint


Question 5 of 10
5. Multiply the binary numbers 100 and 110 together. Give your answer in binary form. Hint


Question 6 of 10
6. Multiply the binary number 10110 by the base ten number 33. Give your answer in base ten form. Hint


Question 7 of 10
7. Divide the binary number 1100 by the binary number 100. Give your answer in binary form. Hint


Question 8 of 10
8. Divide the base ten number 744 by the binary number 110. Give your answer in base ten. Hint


Question 9 of 10
9. Evaluate (all numbers are binary numbers): 100 to the 11th power. Give your answer in binary form. Hint


Question 10 of 10
10. Evaluate: 100 (binary number) to the 11th power (base ten.) Express your answer in base ten. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Add the binary numbers 101 and 111 together. Give your answer in binary form.

Answer: 1100

I find the easiest way to add binary numbers is to convert them into base ten and add them together then. You can then change the number back into the binary system. Keep in mind that the last slot in a binary number is 2^0, not 2^1, which means when there are, say, 5 digits in a binary number, the first number is in the 2^4 slot, not the 2^5 slot.

The binary system is based on powers of two, so 101 is equal to (2^2 * 1) + (2^1 * 0) + (2^0 * 1). Simplify that into 4 + 0 + 1, or 5. Do the same with 111, your other binary number. (2^2 * 1) + (2^1 * 1) + (2^0 * 1), which can be simplified to 4 + 2 + 1, which is equal to 7. Take your two numbers that are in base ten, 5 and 7, and add them together to get 12. Change that into a binary number by determining which powers of two add up to twelve. If you try 2^4 (which is 16) first, you will see that 16 is larger than 12, and a 1 cannot be in the 2^4 spot. Try 2^3, which is 8. You will see that it is smaller than 12 and therefore can have a 1 put in its place. Progress on to 2^2, which is 4. You have 4 left over with your 12, so stick a 1 in that place. Place zeros in the 2^1 and 2^0 place value slots, because you have your number. Your binary number for 12 is 1100.
2. Add the binary number 11001 to the base ten number 14. Give your answer in base ten.

Answer: 39

Convert 11001 by finding the value of each 1. The expression to determine its base ten value is: (2^4 * 1) + (2^3 * 1) + (2^2 * 0) + (2^1 * 0) + (2^0 * 1). This can be further simplified to 16 + 8 + 0 + 0 + 1, which, when added together, equals 25. Add 25 to 14 to get 39.
3. Evaluate 1011 - 111. Both numbers are binary numbers. Express your answer in binary form.

Answer: 100

First, change both binary numbers into base ten numbers. 1011 = (2^3 * 1) + (2^2 * 0) + (2^1 * 1) + (2^0 * 1) = 8 + 0 + 2 + 1 = 11. The other number is 111 = (2^2 * 1) + (2^1 * 1) + (2^0 * 1) = 4 + 2 + 1 = 7. 11 - 7 = 4. Try converting it into a binary number. 2^2 = 4, so put a 1 in that slot, and zeros in the other to make your binary number: 100.
4. Subtract the base ten number 17 from the binary number 11101. Give your answer in base ten.

Answer: 12

First, change 11101 into a base ten number. 11101 = (2^4 * 1) + (2^3 * 1) + (2^2 * 1) + (2^1 * 0) + (2^0 * 1) = 16 + 8 + 4 + 0 + 1, or 29. Subtract 17 from it to get 12.
5. Multiply the binary numbers 100 and 110 together. Give your answer in binary form.

Answer: 11000

Multiplying in the binary system is a piece of cake. Just multiply the two numbers just like you normally would. 100 x 110 = 11000. If you don't believe me, you can change the numbers into base ten, multiply them, and then change the product back into a binary number: (2^2 * 1) + (2^1 * 0) + (2^0 * 0) = 4 + 0 + 0, or 4. (2^2 * 1) + (2^1 * 1) + (2^0 * 0) = 4 + 2 + 0, or 6. Multiply them together to get 24, and change that back into a binary number. 16 is less than 24, so put a 1 in the 2^4 slot. You have 8 left over, so you can put a 1 in the 2^3 slot and put 0's in the 2^2, 2^1, and 2^0 slots. Your binary number is 11000, just what we got when we multiplied the binary numbers like normal.
6. Multiply the binary number 10110 by the base ten number 33. Give your answer in base ten form.

Answer: 726

Since the two numbers are in different bases, we can't multiply them. Change 10110 into a base ten number first. 10110 = (2^4 * 1) + (2^3 * 0) + (2^2 * 1) + (2^1 * 1) + (2^0 * 0) = 16 + 0 + 4 + 2 + 0, or 22. Then multiply it by 33 to get 726.
7. Divide the binary number 1100 by the binary number 100. Give your answer in binary form.

Answer: 11

Once again, we can simply divide the two numbers to get 11. If you don't think this will work, you can go through the time-consuming process of changing the numbers to base ten form, dividing them, and changing the answer back to binary form, which I'll gladly show you how to do. 1100 = (2^3 * 1) + (2^2 * 1) + (2^1 * 0) + (2^0 * 0), which equals 8 + 4 + 0 + 0, or 12.

The other number is 100. (2^2 * 1) + (2^1 * 0) + (2^0 * 0), which equals 4 + 0 + 0, or 4. Divide the two numbers to get 3. Convert it back into a binary number. 2 is less than three, so you can put a one in the 2^1 slot. You have 1 leftover, so go ahead and stick a 1 in the 2^0 slot. 11 is your answer here, too.

It is the same answer as when you divided the two binary numbers.
8. Divide the base ten number 744 by the binary number 110. Give your answer in base ten.

Answer: 124

First, change 110 into a base ten number. (2^2 * 1) + (2^1 * 1) + (2^0 * 0) = 4 + 2 + 0 = 6. Then, do your division to get the answer 124.
9. Evaluate (all numbers are binary numbers): 100 to the 11th power. Give your answer in binary form.

Answer: 1000000

I think the easiest way to solve this problem is to change the numbers into base ten form. 100 = (2^2 * 1) + (2^1 * 0) + (2^0 * 0), which is 4. 11 = (2^1 * 1) + (2^0 * 1) = 2 + 1, or 3. Evaluate 4 to the third power, which would be 4 * 4 * 4, or 64. Change that back into the binary system. If you notice, 64 is a perfect power of 2.

It happens to be the sixth power of 64, so you can stick a one in the 2^6 power slot and stick a zero in the other six slots. There is six slots because the slots are 2^5, 2^4, 2^3, 2^2, 2^1, and 2^0. Your answer is 1000000.
10. Evaluate: 100 (binary number) to the 11th power (base ten.) Express your answer in base ten.

Answer: 4194304

First, change 100 into a base ten number. (2^2 * 1) + (2^1 * 0) + (2^0 * 0), 4 + 0 + 0, or 4. Then evaluate 4 to the 11th power. A calculator would be very helpful. The answer is 4194304.
Source: Author XxHarryxX

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Zero - It's More Than Nothing Average
2. The Square Root of 2 - That's Irrational! Average
3. Numb and Number Difficult
4. Square Numbers Average
5. Periodic Functions Difficult
6. What's My Type? Average
7. Palindromic Numbers Average
8. Excited About "e" Average
9. A quiz on Pi Average
10. Fibonacci Numbers Average
11. Interesting Indices in Incredible Instances! Average
12. Vectors Average

6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us