FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Physics Trivia
Quiz about Physics Trivia

Physics Trivia Trivia Quiz


Some questions to test your knowledge of physics.

A multiple-choice quiz by Sohaib. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Physics

Author
Sohaib
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
177,654
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
6516
Last 3 plays: Guest 216 (6/10), Guest 86 (8/10), Guest 97 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following is a scalar quantity? Hint


Question 2 of 10
2. The electromotive force induced in a conductor moving at right angles to a magnetic field does not depend upon Hint


Question 3 of 10
3. In which of the following is a force of friction necessary? Hint


Question 4 of 10
4. The half-life of isotope X is four days and its initial mass is 32mg.
What mass of isotope X will remain after 12 days?
Hint


Question 5 of 10
5. What is emitted by the hot metal filament in the cathode ray tube? Hint


Question 6 of 10
6. What is the current in a 5.0 ohm resistor when the potential difference between the ends of the resistor is 2.5 V? Hint


Question 7 of 10
7. Which fuse should be used for a 750 W electric iron connected to a 240 V supply? Hint


Question 8 of 10
8. On what does the quality (timbre) of a sound wave depend? Hint


Question 9 of 10
9. Watt-second can be used as a unit of energy.


Question 10 of 10
10. An electric lamp uses energy at the rate of 48 W on a 12 V supply.

How much charge passes through the lamp in 2.0 seconds?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 216: 6/10
Today : Guest 86: 8/10
Feb 28 2024 : Guest 97: 5/10
Feb 20 2024 : Guest 112: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is a scalar quantity?

Answer: the heat needed to boil some water

The braking force needed to stop a car, the effort needed to hammer a nail into wood and the thrust needed to lift a rocket off the ground are examples of forces which are vectors.
2. The electromotive force induced in a conductor moving at right angles to a magnetic field does not depend upon

Answer: the resistance of the conductor

The resistance of the conductor affects its induced current and not its induced e.m.f.
3. In which of the following is a force of friction necessary?

Answer: when a car is accelerating on a road

The force causing a car to accelerate comes from a frictional force between the wheels and the road.
4. The half-life of isotope X is four days and its initial mass is 32mg. What mass of isotope X will remain after 12 days?

Answer: 4 mg

12 days = 12/4 = 3 half-lifes.

Hence mass = [(1/2)(to the power 3)] X (32)
= 4 mg
5. What is emitted by the hot metal filament in the cathode ray tube?

Answer: electrons

The metal filament emits electrons via thermionic emission.
6. What is the current in a 5.0 ohm resistor when the potential difference between the ends of the resistor is 2.5 V?

Answer: 0.50 A

I = V/R
I = 2.5/5.0
I = 0.50 A
7. Which fuse should be used for a 750 W electric iron connected to a 240 V supply?

Answer: 5 A

The normal operating current = P/V = 750/240 = 3.13 A

The fuse rating of the appropriate fuse must be higher but as close as possible to the normal operating current.
8. On what does the quality (timbre) of a sound wave depend?

Answer: The shape of the wave

The quality of a sound wave depends on the combination of overtones which affect the shape of the sound wave.
9. Watt-second can be used as a unit of energy.

Answer: Yes

Unit of power = watt
Unit of time = second

Using Energy = Power x time
joule = watt second.
10. An electric lamp uses energy at the rate of 48 W on a 12 V supply. How much charge passes through the lamp in 2.0 seconds?

Answer: 8 coulombs

I = P/V = 48/12 = 4.0 A

Q = It = (4.0)(2.0) = 8.0 C

C = coulomb ( the unit of charge).
Source: Author Sohaib

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us