Quiz about Plant Tissues
Quiz about Plant Tissues

Plant Tissues Trivia Quiz


Welcome to this quiz on some basic facts about plant tissues.

A multiple-choice quiz by puitpankaj. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Botany

Author
puitpankaj
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
293,290
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1871
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 49 (8/10), Guest 37 (6/10), Guest 86 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which type of plant tissue is an active site of cell division? Hint

Meristematic Tissue
Epithelial Tissue
Permanent Tissue
Connective Tissue

2. Meristematic tissue is responsible for the growth of the plant. Which type of meristematic tissue is responsible for the increase in girth of the plant?
Hint

Apical
Lateral
Intercalary
Parenchyma

3. Which type of permanent tissue does carrot contain? Hint

Collenchyma
Parenchyma
Sclerenchyma
Aerenchyma

4. Which type of parenchyma contains chlorophyll? Hint

All types of parenchyma contain chlorophyll.
Chlorosome
Chlorenchyma
Aerenchyma

5. Which tissue does the husk of a coconut contain? Hint

Parenchyma
Sclerenchyma
Collenchyma
Aerenchyma

6. Which substance is responsible for thickening of sclerenchyma walls? Hint

Cutin
Lignin
Pectin
Suberin

7. Epidermis in desert plants has a thin waxy coating of a chemical substance. Name the chemical. Hint

Cutin
Pectin
Suberin
Rennin

8. Which are the tubular structures present in xylem? Hint

Tracheids and vessels
Xylem parenchyma
Xylem fibers
Sieve tubes

9. Name the part of phloem with perforated walls. Hint

Companion cells
Sieve tubes
Phloem parenchyma
Phloem fibers

10. Name the dead part of phloem. Hint

Parenchyma
Companion cells
Sieve tubes
Fibers


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which type of plant tissue is an active site of cell division?

Answer: Meristematic Tissue

There are two types of plant tissues- meristematic and permanent. Meristematic tissue is the tissue which has the ability to divide whereas the permanent tissue cannot divide. Epithelial and connective tissues are examples of animal tissues.
2. Meristematic tissue is responsible for the growth of the plant. Which type of meristematic tissue is responsible for the increase in girth of the plant?

Answer: Lateral

Lateral meristem is found on the outer walls of the stem and root of the plant. Apical and intercalary are the other types of meristematic tissues. Parenchyma is not a meristematic tissue, but a permanent tissue.
3. Which type of permanent tissue does carrot contain?

Answer: Parenchyma

Parenchyma is the type of plant tissue that stores food. So, carrot and all other fruits and vegetables contain parenchyma tissue. Aerenchyma is that type of parenchyma tissue that contains air cavities which help the aquatic plants to float. Collenchyma and sclerenchyma are other permanent tissues.
4. Which type of parenchyma contains chlorophyll?

Answer: Chlorenchyma

Since chlorophyll helps in photosynthesis (the process by which plants synthesize their own food), chlorenchyma also helps in photosynthesis.
5. Which tissue does the husk of a coconut contain?

Answer: Sclerenchyma

Sclerenchymatous cells are dead cells. The fibrous husk of coconut is also dead.
6. Which substance is responsible for thickening of sclerenchyma walls?

Answer: Lignin

Lignin gives mechanical strength to the cell wall of sclerenchymatous cells. Suberin is present in the bark of a tree and makes the cells impervious to water and gases. Pectin is a polysaccharide. Cutin is a waxy polymer.
7. Epidermis in desert plants has a thin waxy coating of a chemical substance. Name the chemical.

Answer: Cutin

Cutin is a waxy polymer. Its waterproof quality limits the water loss in desert plants.
8. Which are the tubular structures present in xylem?

Answer: Tracheids and vessels

Xylem is a complex tissue, i.e. it is made up of more than one type of cells. It helps in conduction of water and minerals in the plants. Tracheids and vessels are tubular structures that are part of xylem. They are together known as tracheary elements. Xylem fibers are dead cells present in xylem. Xylem parenchyma helps in storage of food in xylem. Sieve tubes are part of phloem, the other type of complex tissue.
9. Name the part of phloem with perforated walls.

Answer: Sieve tubes

Phloems are complex tissues which are responsible for conduction of nutrients. Sieve tubes have perforated walls but lack a nucleus. Companion cells, phloem parenchyma and phloem fibers are other parts of phloem.
10. Name the dead part of phloem.

Answer: Fibers

Fibers give strength to the plant body and are generally non-living.
Source: Author puitpankaj

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 49: 8/10
Dec 03 2022 : Guest 37: 6/10
Dec 01 2022 : Guest 86: 9/10
Nov 30 2022 : Guest 103: 8/10
Nov 29 2022 : Guest 49: 6/10
Nov 29 2022 : Guest 112: 7/10
Nov 27 2022 : Guest 46: 1/10
Nov 26 2022 : Guest 122: 7/10
Nov 25 2022 : Guest 38: 3/10

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us