FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Road Trip Math
Quiz about Road Trip Math

Road Trip Math Trivia Quiz


This quiz will have you completing calculations that you might have to complete if you go on a road trip. If decimals are involved, answers have been rounded to two points. Good luck!

A multiple-choice quiz by Trivia_Fan54. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math
  8. »
  9. Math Problems

Author
Trivia_Fan54
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
392,946
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
869
Last 3 plays: Guest 136 (10/10), Guest 73 (3/10), Guest 72 (1/10).
Question 1 of 10
1. You stop for fuel and find that it costs $1.26 per litre. Your total fuel bill is $58.36. How many litres did you pump into your tank? Hint


Question 2 of 10
2. You are driving from Niagara Falls, Ontario to Mississauga, Ontario. When you start out, your GPS tells you that the distance to your destination is 107.6 km. When you hit the highway, you find that the speed limit is 100 kph. Approximately how long do you expect it will take you to get to Mississauga if you abide by the law and travel at the speed limit? Hint


Question 3 of 10
3. You are interested to know how efficient your car is when using fuel. You fill the tank and start out on your trip, then fill your tank again when you arrive. You travelled a total of 120 miles, and used 5.4 gallons on your trip. What is the mileage in miles per gallon (mpg) that your car obtained? Hint


Question 4 of 10
4. You make a pit stop and notice that the left front tire appears to be a bit low on air. You check the owner's manual and find that the tires should be inflated to 31 pounds per square inch (psi). You grab your handy tire pressure gauge and find that the tire pressure in that tire is only 26 psi. You hook up the tire to the air pump to inflate the tire. What number should you set the pump at to ensure that the tire is inflated correctly? Hint


Question 5 of 10
5. Your GPS machine breaks down while you are on the road, and you forgot your phone at home. This means that you have to stop and buy a map to find your way to your destination. The map costs $5.98, but there is a 13% sales tax in the jurisdiction you are in. How much, in total, do you end up paying for your map? Hint


Question 6 of 10
6. You decide that your trip is too long to manage in one day, so you break it up into three legs. On the first day, you travel 569.4 miles, on the second day, you travel 486.7 miles, and on the final day, you travel 532.1 miles. How many miles did you travel on this trip? Hint


Question 7 of 10
7. You are from the US and drive a car with a speedometer that indicates how fast you travel in miles per hour (mph). You cross the border into Canada where speed limit signs use kilometres per hour (kph). The border guard lets you know that you need to divide displayed speeds by 1.6 to get the approximate mph value. If the Canadian speed limit on the road is 80 kph, what speed should you follow on your mph speedometer so that you will travel at the proper speed. Hint


Question 8 of 10
8. You are from the US and travelling to Canada in the winter. They report on the radio that it is plus two degrees and you get quite worried. Plus two degrees Fahrenheit is quite cold and you didn't pack your down-filled parka. Suddenly, you remember that they use the metric system in Canada. You remember a trick someone once told you that said that in winter, if you double the Celsius value and add 32, you will get a rough estimate of the Fahrenheit value. When you do this, you stop worrying about being too cold. What do you estimate the Fahrenheit value of the temperature when you use this approach? Hint


Question 9 of 10
9. You know the trip is 450 kilometres (km) long, and your little one has to stop exactly 2/3 of the way for a break. When you head back out to the car, she asks "are we there yet?" The speed limit is 100 kph, so assuming good traffic conditions, what do you respond? Hint


Question 10 of 10
10. For your next road trip, you need to rent a car. The company charges $1.25 for each mile that you drive over their 500 mile limit. You travel a total of 612 miles. How much do you have to pay in mileage fees to the rental company when you return the vehicle? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : Guest 136: 10/10
Jul 05 2024 : Guest 73: 3/10
Jun 25 2024 : Guest 72: 1/10
Jun 24 2024 : Guest 104: 4/10
Jun 22 2024 : Guest 140: 9/10
Jun 18 2024 : Guest 209: 10/10
Jun 16 2024 : Guest 72: 10/10
Jun 10 2024 : Guest 99: 7/10
Jun 08 2024 : Guest 49: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You stop for fuel and find that it costs $1.26 per litre. Your total fuel bill is $58.36. How many litres did you pump into your tank?

Answer: 46.32

If you are trying to track your mileage on your road trip, you will have to make calculations like this. To get the answer, you divide the total cost by the cost per litre (58.36/1.26).
2. You are driving from Niagara Falls, Ontario to Mississauga, Ontario. When you start out, your GPS tells you that the distance to your destination is 107.6 km. When you hit the highway, you find that the speed limit is 100 kph. Approximately how long do you expect it will take you to get to Mississauga if you abide by the law and travel at the speed limit?

Answer: About one hour

Highway signs that indicate that the speed limit is 100 kph mean that you can travel at 100 kilometres per hour. If your destination is approximately 100 kilometres away, you can expect to be there in about one hour if you travel at the speed limit.
3. You are interested to know how efficient your car is when using fuel. You fill the tank and start out on your trip, then fill your tank again when you arrive. You travelled a total of 120 miles, and used 5.4 gallons on your trip. What is the mileage in miles per gallon (mpg) that your car obtained?

Answer: 22.22 mpg

To determine the miles per gallon, simply divide total miles traveled by the amount of fuel used. In this case, 120/5.4 shows that a tuneup might be in order. Although it isn't horrible, at 22.22 mpg, your car doesn't get the greatest mileage on the road.
4. You make a pit stop and notice that the left front tire appears to be a bit low on air. You check the owner's manual and find that the tires should be inflated to 31 pounds per square inch (psi). You grab your handy tire pressure gauge and find that the tire pressure in that tire is only 26 psi. You hook up the tire to the air pump to inflate the tire. What number should you set the pump at to ensure that the tire is inflated correctly?

Answer: 31

Having properly inflated tires is important for mileage and to ensure proper wear and tear on your tires. A portable tire gauge (about the size of a ball point pen) is a handy device to keep in your glove compartment in case you need to check pressure.

The air pump should be set at your desired psi, then the pressure should be checked again to make sure that the air pump has done its job.
5. Your GPS machine breaks down while you are on the road, and you forgot your phone at home. This means that you have to stop and buy a map to find your way to your destination. The map costs $5.98, but there is a 13% sales tax in the jurisdiction you are in. How much, in total, do you end up paying for your map?

Answer: $6.76

To calculate sales tax, simply multiply the tax times the value of the item. In this case, the sales tax amount is (0.13 x 5.98) = 0.78. To get the total amount that you will pay, add that to the base value of the item. In this example, 0.78 + 5.98 = 6.76.
6. You decide that your trip is too long to manage in one day, so you break it up into three legs. On the first day, you travel 569.4 miles, on the second day, you travel 486.7 miles, and on the final day, you travel 532.1 miles. How many miles did you travel on this trip?

Answer: 1588.2

This is a simple addition question. To get the right answer, simply add all of the miles travelled on each leg of the trip.
7. You are from the US and drive a car with a speedometer that indicates how fast you travel in miles per hour (mph). You cross the border into Canada where speed limit signs use kilometres per hour (kph). The border guard lets you know that you need to divide displayed speeds by 1.6 to get the approximate mph value. If the Canadian speed limit on the road is 80 kph, what speed should you follow on your mph speedometer so that you will travel at the proper speed.

Answer: 50 mph

In this case, simply follow the border guard's instructions and divide 80 by 1.6. Set your cruise control at 50 mph and you will be travelling at the proper speed for that road. Using this computation, other common speed limits include:

100 kph = 62.5 mph
50 kph = 31.25 mph
8. You are from the US and travelling to Canada in the winter. They report on the radio that it is plus two degrees and you get quite worried. Plus two degrees Fahrenheit is quite cold and you didn't pack your down-filled parka. Suddenly, you remember that they use the metric system in Canada. You remember a trick someone once told you that said that in winter, if you double the Celsius value and add 32, you will get a rough estimate of the Fahrenheit value. When you do this, you stop worrying about being too cold. What do you estimate the Fahrenheit value of the temperature when you use this approach?

Answer: +36 degrees

This is a simple estimation that will help you decide how to dress if you are used to the Fahrenheit scale and temperatures are reported in Celsius. For this one, double the temperature given and add 32 = (2 x 2) + 32 = 4 + 32 = +36. This trick is only good in relatively cold temperatures because it is a rough estimate that introduces more error the higher the temperature goes.
9. You know the trip is 450 kilometres (km) long, and your little one has to stop exactly 2/3 of the way for a break. When you head back out to the car, she asks "are we there yet?" The speed limit is 100 kph, so assuming good traffic conditions, what do you respond?

Answer: Not quite. We will be about another hour and a half.

You first calculate that how many kilometres you have travelled by multiplying the total for the trip by 2/3. In this case, that means that you have already travelled about 300 km. If you have a total of 450 km to travel. This means that you still have about 150 km to travel. If you are able to travel at a speed of 100 kilometres per hour, you will need 1.5 hours to travel the remaining distance.
10. For your next road trip, you need to rent a car. The company charges $1.25 for each mile that you drive over their 500 mile limit. You travel a total of 612 miles. How much do you have to pay in mileage fees to the rental company when you return the vehicle?

Answer: $140

Subtraction and multiplication are used to calculate your cost here. First, figure out how many miles over the limit you ended up travelling using some subtraction (612 - 500 = 112 miles). Then, multiply the over-limit miles by the charge that you will owe per mile (112 x 1.25 = $140).
Source: Author Trivia_Fan54

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us