FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Body and Science
Quiz about The Body and Science

The Body and Science Trivia Quiz


Enjoy a little trivia and a few neat facts about the human body!

A multiple-choice quiz by c4280. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Mixed Health Questions

Author
c4280
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
2,178
Updated
Dec 28 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
4647
- -
Question 1 of 10
1. In humans, in which organ in the females' reproductive system does fertilization take place? Hint


Question 2 of 10
2. The disease 'scurvy' is caused by the deficiency of what diet component? Hint


Question 3 of 10
3. Considering the entire human population, approximately how many people a year are killed by lightning? Hint


Question 4 of 10
4. What part of the body is associated with the Babinski reflex? Hint


Question 5 of 10
5. When the bubonic plague-the Black Death-struck in Europe and Asia in 1347, it was regarded as the greatest single disaster to ever befall mankind. Approximately how many people perished from this infection ? Hint


Question 6 of 10
6. According to the human stress scale, which of these events is considered to be most stressful? Hint


Question 7 of 10
7. Of the following alcoholic beverages, which one will impair concentration and judgement faster and perhaps longer? (Assume the alcoholic content is the same) Hint


Question 8 of 10
8. A pneumatic drill can generate noise in the range of 70-90 decibels. The worst sufferers of snoring have been recorded in what maximum decibel range? Hint


Question 9 of 10
9. The body's entire blood supply washes through the lungs once every: Hint


Question 10 of 10
10. The human brain accounts for 2 percent of body mass. What percent of calories and oxygen does your brain use? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In humans, in which organ in the females' reproductive system does fertilization take place?

Answer: fallopian tubes

After fertilization, the zygote (fertilized egg) begins a trip destined for the uterus--to implant itself in the endometrium.
2. The disease 'scurvy' is caused by the deficiency of what diet component?

Answer: Vitamin C

Scurvy was known throughout sea exploring arena as the 'lemon' disease because lemons, or lemon juice (or their lime equivalents), were often used as treatment to replenish levels of Vitamin C.
3. Considering the entire human population, approximately how many people a year are killed by lightning?

Answer: 15000

If stuck in a field during a lightning storm, the safest position is to crouch down in fetus position with one foot slightly raised off the ground.
4. What part of the body is associated with the Babinski reflex?

Answer: Soles of the feet

A person responding with the reflex will flare his or her toes outward when probed vertically up the sole from the heel.
5. When the bubonic plague-the Black Death-struck in Europe and Asia in 1347, it was regarded as the greatest single disaster to ever befall mankind. Approximately how many people perished from this infection ?

Answer: 75 million

The bubonic plague was later discovered in 1894 to be a bacterial disease carried by infected rat fleas.
6. According to the human stress scale, which of these events is considered to be most stressful?

Answer: divorce

According to the scale (the highest rating is 100 attributed to death of a spouse): Divorce, {73;} Marriage, {50;} Sex difficulty, {39;} and Foreclosure of mortgage, 30.
7. Of the following alcoholic beverages, which one will impair concentration and judgement faster and perhaps longer? (Assume the alcoholic content is the same)

Answer: gin and juice

Sugar, in the gin and juice, triggers the pancreas to secrete insulin which soaks up excess sugar in the bloodstream. When blood sugar begins to drop, the alcohol inhibits the body's mechanism for releasing sugar back into the blood. Blood sugar, whose energy powers the brain, continues to decline.
8. A pneumatic drill can generate noise in the range of 70-90 decibels. The worst sufferers of snoring have been recorded in what maximum decibel range?

Answer: 65-70

The best way to stop someone from snoring is to change their position in bed.
9. The body's entire blood supply washes through the lungs once every:

Answer: Minute

A 155 pound person has about 11 pints of blood.
10. The human brain accounts for 2 percent of body mass. What percent of calories and oxygen does your brain use?

Answer: 20

The brain contains over 100 billions neurons.
Source: Author c4280

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us