FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Odd Medical Facts
Quiz about Odd Medical Facts

Odd Medical Facts Trivia Quiz


Strange facts about medical things and people.

A multiple-choice quiz by morrow. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Health
  8. »
  9. Mixed Health Questions

Author
morrow
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
70,677
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
10678
Last 3 plays: Coachpete1 (10/10), Guest 174 (5/10), 4wally (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the chief symptom of the visual disorder known as diplopia? Hint


Question 2 of 10
2. What are you afraid of if you suffer from metrophobia? Hint


Question 3 of 10
3. Which two books of the Bible were written by a physician? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these scientists made a major contribution to the development of the thermometer? Hint


Question 5 of 10
5. When was the first book on birth control published in the U.S.? Hint


Question 6 of 10
6. Where in an adult human body would you find the muscles that contract the most frequently over the course of a typical day? Hint


Question 7 of 10
7. How many quarts of blood does the average adult heart pump through its chambers during an hour of just sitting quietly? Hint


Question 8 of 10
8. What was the name of the world's first human test-tube baby? Hint


Question 9 of 10
9. Who had the first medicine balls made for his patients? Hint


Question 10 of 10
10. In what country was the first known cataract surgery performed? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 18 2024 : Coachpete1: 10/10
Jul 14 2024 : Guest 174: 5/10
Jul 14 2024 : 4wally: 10/10
Jul 07 2024 : Guest 86: 6/10
Jun 23 2024 : Lori16602: 4/10
Jun 22 2024 : Missystoo: 6/10
May 23 2024 : Christinepeter: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the chief symptom of the visual disorder known as diplopia?

Answer: double vision

In medical terminology the prefix di means two, thus giving you double. Ironically enough also in medical terminology bi also means two.
2. What are you afraid of if you suffer from metrophobia?

Answer: poetry

I guess Jack and Jill would neither be cute nor funny!
3. Which two books of the Bible were written by a physician?

Answer: Luke and Acts

Written by St. Luke who of course was a physician.
4. Which of these scientists made a major contribution to the development of the thermometer?

Answer: Galileo

One of the many things he invented that has lasted over the ages.
5. When was the first book on birth control published in the U.S.?

Answer: 1830

The book Moral Physiology was written by social reformer Robert Dale Owen.
6. Where in an adult human body would you find the muscles that contract the most frequently over the course of a typical day?

Answer: In the eyes

The small muscles that constantly adjust eye position move, on average, three to four times per second in patterns called saccades. For comparison, the human heart beats only one to one and a half times per second (60 to 90 per minute) at rest and rarely faster than three beats per second (180 per minute) even at maximum exertion.
7. How many quarts of blood does the average adult heart pump through its chambers during an hour of just sitting quietly?

Answer: 300

During exercise this can increase as much as 1200 quarts or 300 gallons an hour.
8. What was the name of the world's first human test-tube baby?

Answer: Louise

She was Louise Brown, and she was born in England in 1978.
9. Who had the first medicine balls made for his patients?

Answer: Hippocrates

He had the balls sewn out of animal skins and stuffed with sand. He directed his patients to lob them back and forth to prevent and recover from certain injuries.
10. In what country was the first known cataract surgery performed?

Answer: India

As close as they can figure it was performed sometime aroud the year 500 B.C.
Source: Author morrow

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us