FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Triangular Numbers
Quiz about Triangular Numbers

Triangular Numbers Trivia Quiz


I have created quizzes about Fibonacci numbers, prime numbers and perfect numbers. Here is my latest installment- introducing the amazing and mysterious triangular numbers! Enjoy and thanks for playing.

A multiple-choice quiz by Matthew_07. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math
  8. »
  9. Specific Math Topics

Author
Matthew_07
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
287,349
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
889
Last 3 plays: panagos (9/10), Guest 110 (7/10), Guest 86 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. The first few triangular numbers are 1, 3, 6, 10, 15, 21... What is the general formula for finding the nth triangular number? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following formulas provides an alternative way to find the nth triangular number? Hint


Question 3 of 10
3. According to www.mathworld.wolfram.com, a figural number is a number that can be represented by a regular geometrical arrangement of equally spaced points. So, can triangular numbers be categorized as figural numbers?


Question 4 of 10
4. Given the first few terms of triangular numbers: 1, 3, 6, 10, 15, 21..., the sum of any 2 consecutive triangular numbers is a (an) _____ number. Hint


Question 5 of 10
5. Here are the first 8 triangular numbers: 1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36. Notice that the first 2 terms are odd, followed by another 2 even terms, and then another 2 odd terms, before 2 even terms again. In general, does this pattern hold true for all triangular numbers?


Question 6 of 10
6. The sum of all the reciprocals of triangular numbers (namely 1/1 + 1/3 + 1/6 + 1/10 + 1/15 + 1/21 +...) is ___. Hint


Question 7 of 10
7. The smallest palindromic triangular number is 55. Is the Number of the Beast, 666 another palindromic triangular number?


Question 8 of 10
8. We can use triangular numbers to solve mathematical problems. Suppose that 5 friends met in a birthday party and they wanted to shake each other's hands. So, how many handshakes would there be all together? Hint


Question 9 of 10
9. Which mathematician proved that every positive integer can be represented by the sum of, at most, 3 triangular numbers? Hint


Question 10 of 10
10. A very popular method to test whether a given number is a triangular number or not is by substituting that number into the formula n = 0.5 x [ [square root of (8t + 1)] -1 ], where t is the given number. If n is a whole number (1, 2, 3...), then the number is a triangular number.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 13 2024 : panagos: 9/10
May 06 2024 : Guest 110: 7/10
Apr 24 2024 : Guest 86: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first few triangular numbers are 1, 3, 6, 10, 15, 21... What is the general formula for finding the nth triangular number?

Answer: n + (n-1) + (n-2) + ... + 2 + 1

The general formula for triangular numbers is n + (n-1) + (n-2) + ... + 2 + 1. Let say we want to find the 5th triangular number. So we just need to substitute n with 5 to get our answer, which is 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 15.
2. Which of the following formulas provides an alternative way to find the nth triangular number?

Answer: (n^2 + n)/2

From n + (n-1) + (n-2) + ... + 2 + 1, we can do some mathematical manipulation to arrive at another formula, which is (n^2 + n)/2.
3. According to www.mathworld.wolfram.com, a figural number is a number that can be represented by a regular geometrical arrangement of equally spaced points. So, can triangular numbers be categorized as figural numbers?

Answer: Yes

Figural numbers are also known as figurate numbers. Other examples of figural numbers are such as tetrahedral numbers and pentatopic numbers.
4. Given the first few terms of triangular numbers: 1, 3, 6, 10, 15, 21..., the sum of any 2 consecutive triangular numbers is a (an) _____ number.

Answer: Square

Notice that 1 + 3 = 4, 3 + 6 = 9, 6 + 10 = 16, 10 + 15 = 25, 15 + 21 = 36 are all square numbers.
5. Here are the first 8 triangular numbers: 1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36. Notice that the first 2 terms are odd, followed by another 2 even terms, and then another 2 odd terms, before 2 even terms again. In general, does this pattern hold true for all triangular numbers?

Answer: Yes

We can prove this by mathematical induction. This is one of the interesting properties of triangular numbers.

1 (odd)
1 (odd) + 2 (even) = 3 (odd)
1 (odd) + 2 (even) + 3 (odd) = 6 (even)
1 (odd) + 2 (even) + 3 (odd) + 4 (even) = 10 (even)
6. The sum of all the reciprocals of triangular numbers (namely 1/1 + 1/3 + 1/6 + 1/10 + 1/15 + 1/21 +...) is ___.

Answer: 2

Since the first term of the summation is 1, then the answer must be greater than 1. The sum of all the reciprocals of triangular numbers can be found easily from the telescoping series 2{1/1 + 1/3 + 1/6 + 1/10 + ... + 1/[n(n+1)] + ...}
7. The smallest palindromic triangular number is 55. Is the Number of the Beast, 666 another palindromic triangular number?

Answer: Yes

Yes, 666 is the fifth palindromic triangular number, after 55, 66, 171 and 595. Notice that 666 is written as DCLXVI in Roman numerals.
8. We can use triangular numbers to solve mathematical problems. Suppose that 5 friends met in a birthday party and they wanted to shake each other's hands. So, how many handshakes would there be all together?

Answer: 4 + 3 + 2 + 1 = 10

In general, if there are n people, then there will be (n-1) + (n-2) + ... + 2 + 1 handshakes.

Let's check our answer. In the case where there are 5 people (denote them as A, B, C, D and E), the 10 combinations are AB, AC, AD, AE, BC, BD, BE, CD, CE and DE.
9. Which mathematician proved that every positive integer can be represented by the sum of, at most, 3 triangular numbers?

Answer: Gauss

This was first proposed by Fermat and it was called Fermat's Polygonal Number Theorem.

Carl Friedrich Gauss was a German mathematician. He found out this property and wrote down "Heureka! num = triangle + triangle + triangle."
10. A very popular method to test whether a given number is a triangular number or not is by substituting that number into the formula n = 0.5 x [ [square root of (8t + 1)] -1 ], where t is the given number. If n is a whole number (1, 2, 3...), then the number is a triangular number.

Answer: Yes

Furthermore, if n is a whole number, then, the number t is the nth triangular number. For example, we notice that when we substitute t = 6 into the formula, we will get n = 3. So, we can make our conclusion that 6 is the third triangular number.

=====
I hope you enjoy my quiz and learn something new as well. Thanks for playing and have a nice day!
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Fun with Numbers:

A collection of my mathematics quizzes, covering different types of numbers with interesting properties. This list includes composite numbers, consecutive numbers, Fibonacci numbers, palindromic numbers, perfect numbers, prime numbers, square numbers, and triangular numbers.

  1. Composite Numbers Average
  2. Consecutive Numbers Average
  3. Fibonacci Numbers Average
  4. Palindromic Numbers Average
  5. Perfect Numbers Average
  6. Prime Numbers Tough
  7. Square Numbers Average
  8. Triangular Numbers Average

5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us