FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Consecutive Numbers
Quiz about Consecutive Numbers

Consecutive Numbers Trivia Quiz


Consecutive numbers or consecutive integers have some very interesting properties. Are you ready? 1-2-3, let's play the quiz. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Matthew_07. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math
  8. »
  9. Specific Math Topics

Author
Matthew_07
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
289,348
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1556
Last 3 plays: emmal2000uk (1/10), kell217 (5/10), Guest 103 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Basically, consecutive numbers are numbers that lie next to each other on the number line. Is the difference of 2 consecutive odd numbers the same as the difference of 2 consecutive even numbers?


Question 2 of 10
2. The product of 3 consecutive numbers is always divisible by ___. Hint


Question 3 of 10
3. If the sum of 2 consecutive odd positive integers is 20, what is the smaller number?

Answer: (1-digit number)
Question 4 of 10
4. The product of 2 consecutive numbers is always an even number.


Question 5 of 10
5. The sum of the first 5 consecutive prime numbers is ___. Hint


Question 6 of 10
6. It is known that 10 consecutive numbers have a sum of 55. To solve the values of each of these numbers, we use a method from which field of mathematics? Hint


Question 7 of 10
7. The sum of consecutive odd numbers (given that the first term is 1) is always square.


Question 8 of 10
8. Choose the WRONG statement. Hint


Question 9 of 10
9. The ratio of consecutive ___ numbers converges (approaches) to phi (1.618...). What goes in the blank? Hint


Question 10 of 10
10. Now a bit of thinking for this question. Can the mean (average) of 2 consecutive prime numbers be a prime number?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 11 2024 : emmal2000uk: 1/10
Jun 01 2024 : kell217: 5/10
May 15 2024 : Guest 103: 7/10
May 13 2024 : panagos: 10/10
May 12 2024 : Guest 41: 1/10
May 11 2024 : FREEDOM49: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Basically, consecutive numbers are numbers that lie next to each other on the number line. Is the difference of 2 consecutive odd numbers the same as the difference of 2 consecutive even numbers?

Answer: Yes

The difference of 2 odd numbers is 2, which is also the difference of 2 even numbers. Odd numbers and even numbers appear alternatively on the number line.
2. The product of 3 consecutive numbers is always divisible by ___.

Answer: 6

For example, 1 x 2 x 3 = 6 and 2 x 3 x 4 = 24. Both 6 and 24 are divisible by 6.
3. If the sum of 2 consecutive odd positive integers is 20, what is the smaller number?

Answer: 9

Let the numbers be x and x + 2. Therefore, x + x + 2 = 20. 2x + 2 = 20. 2x = 18. x = 9. The two numbers are 9 and 11.
4. The product of 2 consecutive numbers is always an even number.

Answer: Yes

Given any 2 consecutive numbers, one of them must be odd and the other one is even. The product of an odd number and an even number is always an even number.
5. The sum of the first 5 consecutive prime numbers is ___.

Answer: 28

The first 5 consecutive prime numbers are 2, 3, 5, 7, 11. Their sum is 28, which is a perfect number.
6. It is known that 10 consecutive numbers have a sum of 55. To solve the values of each of these numbers, we use a method from which field of mathematics?

Answer: Algebra

We introduce an unknown, let say x. Then, by using linear algebra, we let x, x + 1, x + 2, ..., x + 9 be those 10 numbers. Then, 10x + 45 = 55. We get x = 1. So the 10 numbers are 1, 2, ..., 10.
7. The sum of consecutive odd numbers (given that the first term is 1) is always square.

Answer: True

The reason is that 1 + 3 + 5 + ... + (2x + 1) = x^2.
8. Choose the WRONG statement.

Answer: The sum of any 2 consecutive numbers is always an even number.

Actually, the sum of any 2 consecutive numbers is always an odd number. For example, 2 + 3 = 5. Given any 2 consecutive numbers, one of them must be odd, and the other must be even. So, their sum must be an odd number.
9. The ratio of consecutive ___ numbers converges (approaches) to phi (1.618...). What goes in the blank?

Answer: Fibonacci

The first few Fibonacci numbers are 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13... where each successive term is the sum of the previous two. Phi (1.618...) is also known as the golden ratio.
10. Now a bit of thinking for this question. Can the mean (average) of 2 consecutive prime numbers be a prime number?

Answer: No

Let say the 2 consecutive prime numbers are x and y. Since they are no other prime number between them, their mean is absolutely not a prime number.

=====

I hope you have fun playing this quiz and learn something new as well. Any comments or feedback are most welcomed. Thanks for playing and have a nice day!
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Fun with Numbers:

A collection of my mathematics quizzes, covering different types of numbers with interesting properties. This list includes composite numbers, consecutive numbers, Fibonacci numbers, palindromic numbers, perfect numbers, prime numbers, square numbers, and triangular numbers.

  1. Composite Numbers Average
  2. Consecutive Numbers Average
  3. Fibonacci Numbers Average
  4. Palindromic Numbers Average
  5. Perfect Numbers Average
  6. Prime Numbers Tough
  7. Square Numbers Average
  8. Triangular Numbers Average

6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us