FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Coaching Icons Sir Bobby Robson
Quiz about Coaching Icons Sir Bobby Robson

Coaching Icons: Sir Bobby Robson Quiz


Beloved by fans across the world, take this quiz to test your knowledge of the legendary Sir Bobby Robson.

A multiple-choice quiz by TheOracler. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. UK Football Teams

Author
TheOracler
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
397,956
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
121
- -
Question 1 of 20
1. Which club gave Robson his first chance in management? Hint


Question 2 of 20
2. In 1969, Robson was appointed manager of Ipswich Town. Robson did not go through the standard procedure of applying for the vacant job, but actually landed the job while scouting for which manager? Hint


Question 3 of 20
3. Robson established himself as one of England's best young coaches while at Ipswich Town. While he had been the club's manager since 1969, he did not win a trophy at Portman Road until 1973. What was Robson's first trophy with the club? Hint


Question 4 of 20
4. Arguably, Robson's finest achievement with Ipswich Town came when he won the 1981 UEFA Cup with the team. Which Dutch team did they beat in the final? Hint


Question 5 of 20
5. How many players did Robson buy from other clubs during his thirteen year tenure at Ipswich Town between 1969 and 1982? Hint


Question 6 of 20
6. What was Ipswich Town's highest league finish under Robson's guidance? Hint


Question 7 of 20
7. In 1982, Bobby Robson realised his dream of managing the England national team. Who did he succeed as manager? Hint


Question 8 of 20
8. England were controversially eliminated in the quarter-finals of the 1986 World Cup by Argentina after Diego Maradona committed a handball to score the game's opening goal. Maradona said that the goal had been scored "a little with the hand of God". Complete Robson's quote in relation to Maradona's goal and quote. "It wasn't the hand of God. It was the hand of a _____ "? Hint


Question 9 of 20
9. Which of these players scored a penalty during England's heartbreaking semi-final shootout loss to Germany in the 1990 World Cup semi-finals? Hint


Question 10 of 20
10. With the FA informing him that his contract would not be renewed after the 1990 World Cup, Robson agreed to take the job at PSV Eindhoven upon completion of the tournament. The media outrage towards Robson was incredible. Which newspaper did Robson sue for their comments towards him in the fallout? Hint


Question 11 of 20
11. How many trophies did Robson win during his two years at PSV Eindhoven? Hint


Question 12 of 20
12. For how many months was Robson the manager of Sporting CP? Hint


Question 13 of 20
13. While at FC Porto, which future manager lived on the same apartment block as Robson? Hint


Question 14 of 20
14. Arguably, Robson's biggest job was at Barcelona, where he took charge during the 1996-97 season. Barcelona was a divided club at the time, but Robson was a surprising success. Which Barca player stated "as a trainer without doubt Robson is one of the greatest in the world"? Hint


Question 15 of 20
15. After two seasons at PSV (1990 to 1992), Sir Bobby Robson returned to PSV for the 1998-99 season. Where did the club finish in the Eredivisie? Hint


Question 16 of 20
16. Robson finally had the opportunity to manage his home-town club when he was appointed Newcastle United manager in 1999. Who did he succeed at St James' Park? Hint


Question 17 of 20
17. In the 2003-04 season, Robson's last full season as a manager, Newcastle United were eliminated in the semi-finals of the UEFA Cup by which team? Hint


Question 18 of 20
18. In which year was Robson knighted by the Queen, giving him the title Sir Bobby Robson? Hint


Question 19 of 20
19. In his autobiography, what did Sir Bobby Robson describe as the "proudest moment of my life"? Hint


Question 20 of 20
20. Upon Robson's death in July 2009, which of his former players said "I never played for a more enthusiastic man. He gave so much to the game"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which club gave Robson his first chance in management?

Answer: Fulham

Robson was appointed Fulham manager in January 1968. His time with the club was not easy. The team only had 16 points from its first 24 games in Division One and was already headed for relegation. Robson could not stop the rot and the team was relegated at the end of the season. Robson left the Cottagers the following November.
2. In 1969, Robson was appointed manager of Ipswich Town. Robson did not go through the standard procedure of applying for the vacant job, but actually landed the job while scouting for which manager?

Answer: Dave Sexton

Chelsea manager at the time, Sexton sent Robson to Portman Road to look out for possible future signings for the London club. While at the ground, Robson met an Ipswich Town club director by the name of Murray Sangster, and the job was offered to Robson while the pair had a footballing discussion.
3. Robson established himself as one of England's best young coaches while at Ipswich Town. While he had been the club's manager since 1969, he did not win a trophy at Portman Road until 1973. What was Robson's first trophy with the club?

Answer: Texaco Cup

Robson's first three full seasons with the club were fairly uneventful, but the 1972-73 season saw the team finish fourth in Division One and win that year's Texaco Cup. The Texaco Cup, now defunct, was an invitational football competition between English, Scottish and Irish clubs that were not playing in European competitions. En route to winning the 1973 Texaco Cup, Ipswich beat St Johnstone, Wolverhampton Wanderers and Newcastle United before defeating local rivals Norwich City 2-1 in the final.
4. Arguably, Robson's finest achievement with Ipswich Town came when he won the 1981 UEFA Cup with the team. Which Dutch team did they beat in the final?

Answer: AZ Alkmaar

In the two-legged final, Ipswich defeated their opponents 5-4 on aggregate. The first leg was a 3-0 Ipswich win at Portman Road, followed by a 4-2 win in the second leg for their opponents. Other teams that Ipswich defeated during their 1981 UEFA Cup campaign include French side Saint-Etienne and German giants FC Koln.
5. How many players did Robson buy from other clubs during his thirteen year tenure at Ipswich Town between 1969 and 1982?

Answer: 14

Robson was not famous for his big moves in the transfer market, nor for his tactical prowess. He built his teams on an ability to form a father-son bond with his players. For this reason, Robson's Ipswich sides consisted mostly of academy graduates such as Terry Butcher, John Wark and Eric Gates.

Some notable signings Robson made at Ipswich Town were Allan Hunter and Bryan Hamilton, while foreign exports Frans Thijssen and Arnold Muhren also played a key role.
6. What was Ipswich Town's highest league finish under Robson's guidance?

Answer: 2nd

Ipswich came second in Division One in Robson's final two seasons in charge of the club, achieving the position in the 1980-81 and 1981-82 seasons. The team came third on three different occasions between 1975 and 1980. The 1972-73 and 1973-74 seasons saw Town finish fourth in the Division One table.

The English league title always eluded Robson during his career in management.
7. In 1982, Bobby Robson realised his dream of managing the England national team. Who did he succeed as manager?

Answer: Ron Greenwood

Greenwood had held the position since 1977, but the team was eliminated from the 1982 World Cup at the second group stage, leading to Greenwood's resignation and retirement from the game. Mercer only led England during the 1974 British Home Championship, with Revie succeeding him as a permanent appointment.

Revie, who had been hugely successful as Leeds United manager, left the England job in 1977 to manage the United Arab Emirates. Taylor was Robson's successor after Robson left the job in 1990.
8. England were controversially eliminated in the quarter-finals of the 1986 World Cup by Argentina after Diego Maradona committed a handball to score the game's opening goal. Maradona said that the goal had been scored "a little with the hand of God". Complete Robson's quote in relation to Maradona's goal and quote. "It wasn't the hand of God. It was the hand of a _____ "?

Answer: Rascal

Robson made the comments in his co-written book "Bobby Robson: Farewell But Not Goodbye" first published in 2006. Robson, famous for building good bonds with players, even went as far as to say that Maradona "was diminished in my eyes forever". Many players involved in England's 1986 team remained very bitter about the event for decades afterwards. Terry Butcher once said he would still refuse to shake Maradona's hand if he met him again, even though both men had been retired for many years when he made the claim.
9. Which of these players scored a penalty during England's heartbreaking semi-final shootout loss to Germany in the 1990 World Cup semi-finals?

Answer: Peter Beardsley

Beardsley scored England's second penalty of the shoot out. The other two scorers for England were Gary Lineker and David Platt. Pearce missed his penalty, as did Chris Waddle. Neither Gascoigne or Barnes stepped up during the penalty kicks, with Gazza already distracted and upset by knowing he would miss the final through suspension if England won.

It was Robson's last game as England manager. The loss was hard for the manager, who admitted afterwards that he still spent every day wondering if he could have done something different to change the outcome.
10. With the FA informing him that his contract would not be renewed after the 1990 World Cup, Robson agreed to take the job at PSV Eindhoven upon completion of the tournament. The media outrage towards Robson was incredible. Which newspaper did Robson sue for their comments towards him in the fallout?

Answer: Today

Many broadsheets questioned Robson's patriotism in the midst of his announcement, as the FA had not announced publicly that they were already letting him leave. "Today" called Robson a "traitor" on their front page after the PSV contract was announced, with Robson's legal team forcing the publication to take its comments back or face a lawsuit.
11. How many trophies did Robson win during his two years at PSV Eindhoven?

Answer: 2

During Robson's tenure at the club, PSV won the Eredivisie twice, winning the title on goal difference in the 1990-91 season while pipping Ajax to the title by three points in 1991-92. The club's performances in other competitions were fairly disappointing, with the team losing in the 1991 KNVB Cup semi-finals to FC Den Bosch and failing to get past the second round of any European competition.
12. For how many months was Robson the manager of Sporting CP?

Answer: 17

Sporting appointed Robson in July 1992, but the club was in what Robson later described as a "terrible state" when he took over the job. Robson had a poor relationship with the club's owner, who would often sign players against the blessing of the manager.

Robson was sacked in December 1993 with the club sitting at the top of the league table. He was quickly hired by domestic rivals Porto.
13. While at FC Porto, which future manager lived on the same apartment block as Robson?

Answer: Andre Villas-Boas

Villas-Boas was only 16 when he first met Robson. He was impressed with the young man's optimism and appointed Villas-Boas to the club's observation department. Robson also helped Villas-Boas get his first coaching licence, even though he was underage at the time.

Mourinho also had a close relationship with Robson, working as his assistant manager between 1992 and 1997. Mourinho cites Robson as one of his biggest influences.
14. Arguably, Robson's biggest job was at Barcelona, where he took charge during the 1996-97 season. Barcelona was a divided club at the time, but Robson was a surprising success. Which Barca player stated "as a trainer without doubt Robson is one of the greatest in the world"?

Answer: Ronaldo Nazario

Ronaldo and Robson had a great working relationship. When Robson was appointed Barcelona manager and was asked by the club's directors who he wanted to sign, Robson stated he only wanted Ronaldo. His man management skills worked particularly well with the Brazilian, who scored the winner in the 1997 European Cup Winners' Cup for the team. Robson won that cup, alongside the Spanish Super Cup and the Copa Del Rey in his only season in charge of the Blaugrana. Both Guardiola and Ronaldo gave interviews in the 2018 Netflix documentary "Bobby Robson: More Than A Manager", discussing the effect that Robson had on their careers.
15. After two seasons at PSV (1990 to 1992), Sir Bobby Robson returned to PSV for the 1998-99 season. Where did the club finish in the Eredivisie?

Answer: 3rd

Robson was unable to replicate his two league title winning campaigns upon his return to Eindhoven. Feyenoord won the title by 15 points, with PSV only sealing Champions League qualification on the final day of the season, ending the year with 61 points.

However, there were still some high points for Robson in his second spell at the club. Ruud Van Nistelrooy won the Eredivisie golden boot with 31 goals, while the team won the Johan Cruyff Shield (league champions vs cup winners).
16. Robson finally had the opportunity to manage his home-town club when he was appointed Newcastle United manager in 1999. Who did he succeed at St James' Park?

Answer: Ruud Gullit

Gullit had taken charge of the club in August 1998, but a terrible start to the 1999-2000 season saw him replaced by Robson. Dalglish was the predecessor to Gullit, managing Newcastle from January 1997 to August 1998. Keegan had previously held the position from February 1992 to January 1997. Ardiles was manager from March 1991 until Keegan took the job.
17. In the 2003-04 season, Robson's last full season as a manager, Newcastle United were eliminated in the semi-finals of the UEFA Cup by which team?

Answer: Marseille

Newcastle were eliminated 2-0 on aggregate by the French side. After a goalless first leg at St James' Park, a brace from Didier Drogba sent Robson's men out of the competition. Valencia defeated Marseille 2-0 in the final. Celtic were runners-up of the previous season's UEFA Cup while Inter lost in the quarter-finals of the 2003-04 competition, also losing 2-0 on aggregate to Marseille.
18. In which year was Robson knighted by the Queen, giving him the title Sir Bobby Robson?

Answer: 2002

Robson was first made a CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) in 1991 after his exploits with the England national team. He was knighted in 2002 for his services to football.
19. In his autobiography, what did Sir Bobby Robson describe as the "proudest moment of my life"?

Answer: Being made an Honorary Freeman of Newcastle

Otherwise known as being given the Freedom of the City, Robson was given the honour after his retirement from management in 2005. He was inducted into the Hall of Fame in 2003, and given the Lifetime Achievement Award in 2007, but these honours did not compare to being respected in his home city.
20. Upon Robson's death in July 2009, which of his former players said "I never played for a more enthusiastic man. He gave so much to the game"?

Answer: Gary Lineker

Lineker made the comment in an article for the BBC, published on the day Sir Bobby passed away. Since then, Lineker has referred to Robson as the "best English manager of all time". Shearer referred to Robson as "an absolute genius of man management"

Gascoigne, whom Robson once light-heartedly said was "daft as a brush", became visibly upset when discussing Robson's death on the aforementioned 2018 Netflix documentary. Ronaldo commented in the documentary about how Robson's enthusiasm and positive attitude created a feel-good factor at Barcelona.
Source: Author TheOracler

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Coaching Icons:

A list of quizzes on the careers of sport's most legendary coaches!

  1. Coaching Icons: Brian Clough Tough
  2. Coaching Icons: Paul Brown Tough
  3. Coaching Icons: Sir Alex Ferguson Tough
  4. Coaching Icons: Sir Bobby Robson Tough

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us