Quiz about FivePin Bowling
Quiz about FivePin Bowling

Sports Other Quiz: Five-Pin Bowling | 10 Questions


Test your knowledge on this truly unique version of the sport.

A multiple-choice quiz by apathy100. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Bowling

Author
apathy100
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
264,632
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
489
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (3/10), Guest 75 (4/10), ozzz2002 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Canadian Thomas F. Ryan is the inventor of five pin bowling. What did Ryan do professionally before inventing this sport? Hint

He worked as a butcher
He worked in an automobile factory
He was a professional baseball player
He ran a pool hall

2. What is the maximum amount of throws one can have in a single frame in five-pin bowling? Hint

3
4
5
2

3. In which of the following locations is the sport of five-pin bowling primarily played? Hint

United States
Australia
United Kingdom
Canada

4. What is the highest possible score that can be achieved in five-pin bowling? Hint

350
300
450
400

5. There are fingerholes in a standard five-pin bowling ball.

True
False

6. Which of the following is not a value of a pin in five-pin bowling? Hint

5
3
4
2

7. There is a foul violation line in five-pin bowling. If a player steps over this line, a penalty is assessed at the end of the game. What is the penalty assessed for crossing the foul line? Hint

15 point deduction
10 point deduction
20 point deduction
25 point deduction

8. Many five-pin bowling alleys have a sheet of Plexiglas lined up above each lane. What is the purpose of the Plexiglas? Hint

To help players in seeing the pins more clearly
To help bowlers see the target arrows
To prevent players from guttering the ball
To prevent bowlers from lofting the ball

9. In five-pin bowling, what is it called when a player knocks down all five pins using all three of their throws? Hint

Turkey
Full Set
Strike Out
Howie

10. What is the official governing body that determines the rules and regulations of the game? Hint

BPAC
C5PBA
MBAC
YBC


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Canadian Thomas F. Ryan is the inventor of five pin bowling. What did Ryan do professionally before inventing this sport?

Answer: He ran a pool hall

Thomas F. Ryan ran his own pool hall in Toronto, Ontario prior to inventing the sport of five-pin bowling. Ryan came up with the idea of five-pin bowling after many of his clients complained that the balls in ten-pin bowling were too heavy. As a result, he produced a version of bowling with a new scoring system, lighter balls, and rubber rings around the pins.
2. What is the maximum amount of throws one can have in a single frame in five-pin bowling?

Answer: 3

Like in other forms of bowling (e.g. ten-pin bowling), the bowler is allowed a maximum of three throws. After he/she has used up all of their throws, the bowler must reset the pins for the next bowler.
3. In which of the following locations is the sport of five-pin bowling primarily played?

Answer: Canada

As five-pin bowling was invented by a Canadian as a variation of other forms of bowling, the game is primarily played in Canada. There are some five-pin bowling alleys in the United States and in Europe, however, the majority of five-pin bowling alleys and leagues are within the country of Canada.
4. What is the highest possible score that can be achieved in five-pin bowling?

Answer: 450

The highest possible score that can be attained in five-pin bowling is 450. This can be accomplished by achieving a strike in the first nine frames and then achieving three more strikes in the tenth (final) frame. In five-pin bowling, three strikes in a row is a total of 45 points (in the first frame in which the streak began).

When multiplied by ten, the final point total would be 450.
5. There are fingerholes in a standard five-pin bowling ball.

Answer: false

In ten-pin bowling, the standard size of a bowling ball is 8.5 inches in diameter. In five-pin bowling, the bowling balls are much smaller and lighter and therefore, they do not have holes in them. A standard five-pin bowling ball should easily fit in the palm of an adult bowlers hand.
6. Which of the following is not a value of a pin in five-pin bowling?

Answer: 4

In five-pin bowling, there are five pins lined up in a V-shape. The center pin is worth five points. The two pins located beside the five pin are worth three points each. The two end pins are worth two points each. In total, the pins are worth a total of fifteen points.
7. There is a foul violation line in five-pin bowling. If a player steps over this line, a penalty is assessed at the end of the game. What is the penalty assessed for crossing the foul line?

Answer: 15 point deduction

In most five-pin bowling leagues, a buzzer will go off if a player lands on or steps over the foul line. As a result, a fifteen point deduction will be assessed for each time a player fouls out. For example, if a player fouls out twice during the game, thirty points will be deducted from their final score.
8. Many five-pin bowling alleys have a sheet of Plexiglas lined up above each lane. What is the purpose of the Plexiglas?

Answer: To prevent bowlers from lofting the ball

In professional five-pin bowling, many bowlers attempt to loft their ball down the lane. This often causes damages to the lanes that are expensive to repair. In order to prevent this, many bowling alleys have Plexiglas that is mounted six inches above the lane that is located just past the target arrows. Any player that hits the Plexiglas with their throw will be given a zero score for that throw.
9. In five-pin bowling, what is it called when a player knocks down all five pins using all three of their throws?

Answer: Full Set

When a player uses all three of their throws to knock down all of the pins, it is known as a "Full Set". Three consecutive strikes is known as a "Turkey", three consecutive strikes in the tenth frame is called a "Strike Out", while hitting both three pins (in your first two throws) is called a "Howie".
10. What is the official governing body that determines the rules and regulations of the game?

Answer: C5PBA

The Canadian Five-Pin Bowler's Association determines the rules and rule changes in five-pin bowling. They have three major tournaments throughout the course of the year. The Bowling Proprietors Association of Canada (BPAC) is an organization that represents bowling alley owners in Canada. Youth Bowling Canada (YBC) represents five-pin bowlers that are under the age of 18, while the Master Bowlers Association of Canada represents senior bowlers in Canada.
Source: Author apathy100

This quiz was reviewed by FunTrivia editor uglybird before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 99: 3/10
Jan 28 2023 : Guest 75: 4/10
Jan 21 2023 : ozzz2002: 6/10
Jan 17 2023 : Guest 94: 3/10
Dec 24 2022 : Guest 124: 1/10
Dec 21 2022 : Guest 202: 3/10
Dec 15 2022 : Guest 198: 4/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Sports Central:

Here is a list of sports related quizzes that I have made over the years. Have fun!

  1. I Think I Just Lost My Lunch Average
  2. NHL 1920s By Haiku Average
  3. Title Fight Average
  4. Posthumous Inductions Tough
  5. Left-Winger Hall of Fame Average
  6. NHL: 1950-1952 Average
  7. NHL Firsts: Team Captains Tough
  8. NHL: 1957-59 Average
  9. NHL: 1953-56 Average
  10. When Time Is Running Out Easier
  11. California Golden Seals Tough
  12. In Honour Of: Hockey Players Tough

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us