FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about NHL 195759
Quiz about NHL 195759

NHL: 1957-59 Trivia Quiz


This is the third quiz invented by yours truly on NHL in the 1950s. Test your mind, skill, and grits in this third challenge on hockey's most prestigious league, the NHL. Good Luck!

A multiple-choice quiz by apathy100. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL by Season

Author
apathy100
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
209,099
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
467
- -
Question 1 of 10
1. From 1956-60, which NHL team won an impressive five Stanley Cups in a row? Hint


Question 2 of 10
2. On January 18, 1958, the Boston Bruins would make NHL history when the first black player to play an NHL game would be teamed up on a line with Jerry Toppazzini and Don McKenney. What was his name? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following goaltenders played 34 games during the 1956-57 season, and then missed the rest of the season after suffering from mononucleosis? Hint


Question 4 of 10
4. Three future Hall of Fame Chicago Blackhawk players would make their NHL debuts from 1957-59. Bobby Hull and Glenn Hall were two of those players. Who was the third Hall of Famer to debut as a Blackhawk during this period? Hint


Question 5 of 10
5. Following the 1958-59 regular season, the Red Wings would fail to make the playoffs. How many straight playoff appearances did the Red Wings make prior to the 1958-59 season? Hint


Question 6 of 10
6. Jacques Plante would make NHL history by becoming the first goaltender to permanently wear a protective mask in 1959, after breaking his nose versus the New York Rangers. Nearly 30 years prior to this incident, what other NHL goaltender once wore a protective mask during a game, but quickly disposed of it because it obscured his vision on low shots? Hint


Question 7 of 10
7. In 1958, which of the following Hall of Fame coaches was signed by the Toronto Maple Leafs and would go on to win four Stanley Cups as their head coach during the 1960s? Hint


Question 8 of 10
8. The New York Rangers have a history of signing players with the same surnames as Presidents of the United States. They've had no less than 19 players in their history with the same surname as a U.S. President. One of these players was inducted into the NHL Hall of Fame in 1958. Who was this player? Hint


Question 9 of 10
9. After missing the 1958-59 playoffs by just one point, the New York Rangers still managed to produce a trophy winner in Andy Bathgate. What trophy did he win following the 1958-59 season? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following players scored a hat trick on January 4th, 1958, in his first game as a Boston Bruin and was a member of the "Uke Line"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. From 1956-60, which NHL team won an impressive five Stanley Cups in a row?

Answer: Montreal Canadiens

With an amazing core of talent, skill, and players such as Maurice Richard, Henri Richard, Jacques Plante, and Jean Beliveau, the Montreal Canadiens would prove to be the most dominant team during the latter half of the 1950s.
2. On January 18, 1958, the Boston Bruins would make NHL history when the first black player to play an NHL game would be teamed up on a line with Jerry Toppazzini and Don McKenney. What was his name?

Answer: Willie O'Ree

O'Ree's stay in the NHL would only last 45 games, however, he would make a lasting impression on future NHLers. He would score four goals and 10 assists during his brief period in the NHL.
3. Which of the following goaltenders played 34 games during the 1956-57 season, and then missed the rest of the season after suffering from mononucleosis?

Answer: Terry Sawchuk

After 34 games, Sawchuk was hospitalized after a suffering with a bout of mononucleosis and would eventually leave the team. Sawchuk compiled an impressive goals against average of 2.38.
4. Three future Hall of Fame Chicago Blackhawk players would make their NHL debuts from 1957-59. Bobby Hull and Glenn Hall were two of those players. Who was the third Hall of Famer to debut as a Blackhawk during this period?

Answer: Stan Mikita

Stan Mikita would make the playoffs for the first time in six years during the 1958-59 season. Mikita would play in three games that season and score an assist. Pierre Pilote, another Hall of Famer, would make his NHL debut for the Blackhawks during the 1955-56 season. Seibert and Gadsby are Blackhawk Hall of Famer's, however, they made their NHL debuts prior to the 1950s.
5. Following the 1958-59 regular season, the Red Wings would fail to make the playoffs. How many straight playoff appearances did the Red Wings make prior to the 1958-59 season?

Answer: 20

This was the first time since the 1937-38 season that the Detroit Red Wings would fail to make the playoffs.
6. Jacques Plante would make NHL history by becoming the first goaltender to permanently wear a protective mask in 1959, after breaking his nose versus the New York Rangers. Nearly 30 years prior to this incident, what other NHL goaltender once wore a protective mask during a game, but quickly disposed of it because it obscured his vision on low shots?

Answer: Clint Benedict

Clint Benedict of the Montreal Maroons wore a protective after being struck in the face when Hall of Famer Howie Morenz hit him with a slap shot. He would make NHL history by wearing a mask versus the New York Americans on February 20, 1930, and play to a 3-3 tie.
7. In 1958, which of the following Hall of Fame coaches was signed by the Toronto Maple Leafs and would go on to win four Stanley Cups as their head coach during the 1960s?

Answer: Punch Imlach

Not only would he go on to win four Stanley Cups, Punch Imlach would be the manager-coach who was responsible for signing Hall of Fame goaltender Johnny Bower in 1958, who helped the Leafs win those four Stanley Cups.
8. The New York Rangers have a history of signing players with the same surnames as Presidents of the United States. They've had no less than 19 players in their history with the same surname as a U.S. President. One of these players was inducted into the NHL Hall of Fame in 1958. Who was this player?

Answer: Irvin Johnson

Irvin Johnson played 11 seasons for the New York Rangers from 1926-27 until 1936-37, and then finished his career in 1937-38 for the New York Americans.
9. After missing the 1958-59 playoffs by just one point, the New York Rangers still managed to produce a trophy winner in Andy Bathgate. What trophy did he win following the 1958-59 season?

Answer: Hart Trophy

Andy Bathgate would win the Hart Trophy after scoring 40 goals for the New York Rangers, who finished the season with a 26-32-12 record. The Hart Trophy is given to the NHLs regular season MVP.
10. Which of the following players scored a hat trick on January 4th, 1958, in his first game as a Boston Bruin and was a member of the "Uke Line"?

Answer: John Bucyk

Bucyk would score a hat trick during a 7-4 victory over the New York Rangers during a nationally televised game. Bucyk, Horvath, and Stasiuk were all Ukrainian-Canadian players and linemates and were appropriately dubbed the "Uke Line".
Source: Author apathy100

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Sports Central:

Here is a list of sports related quizzes that I have made over the years. Have fun!

  1. I Think I Just Lost My Lunch Average
  2. NHL 1920s By Haiku Average
  3. Title Fight Average
  4. Posthumous Inductions Tough
  5. Left-Winger Hall of Fame Average
  6. NHL: 1950-1952 Average
  7. NHL Firsts: Team Captains Tough
  8. NHL: 1957-59 Average
  9. NHL: 1953-56 Average
  10. When Time Is Running Out Easier
  11. California Golden Seals Tough
  12. In Honour Of: Hockey Players Tough

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us