FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Ice Hockey Quizzes, Trivia and Puzzles
  Ice Hockey Quizzes, Trivia

NHL / Ice Hockey Trivia

NHL / Ice Hockey Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »

Fun Trivia
Ice Hockey, by birth and upbringing a Canadian sport, is an offshoot of field hockey. The first governing body of the sport was the Amateur Hockey Association of Canada, formed in 1887. Operating in northern Michigan from 1904 to 1906, the International Hockey League was the first professional league.
860 quizzes and 12,040 trivia questions.
1.
  Hockey Lovers   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
As the title says this is for Hockey Lovers, if you enjoy ice hockey history as much as I do, I think you'll enjoy this quiz. Have fun with it, thanks.
Average, 20 Qns, veekangel, Nov 20 06
Average
veekangel
8174 plays
2.
  In the Penalty Box   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In the National Hockey League (NHL) players are sent to the penalty box when they commit an infraction. This quiz will test your knowledge of different penalties and some players who were repeat offenders. Good luck!
Easier, 10 Qns, Triviaballer, Jul 03 17
Easier
Triviaballer gold member
Jul 03 17
550 plays
3.
  NHL Coaches 300-Victory Club   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Please take this quiz on some NHL coaches who have won 300 or more regular season hockey games. Good luck!
Average, 10 Qns, mrgrouchy, Aug 04 09
Average
mrgrouchy
795 plays
4.
  Obscure NHL Facts [1]    
Multiple Choice
 10 Qns
This is about little-known facts from Canada's favourite game, Hockey. Enjoy!
Average, 10 Qns, blazerfan004, Mar 13 10
Average
blazerfan004
2633 plays
5.
  NHL General Knowledge    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is simply a fairly simple quiz about your general knowledge about the NHL.
Average, 10 Qns, supercoolcanuck, Mar 03 06
Average
supercoolcanuck
2842 plays
6.
  General Ice Hockey Stuff    
Multiple Choice
 10 Qns
If you know the game, you should know the answers.
Very Easy, 10 Qns, poppersmoke, Feb 28 09
Very Easy
poppersmoke
3127 plays
7.
  Hockey Language    
Multiple Choice
 10 Qns
When hockey players yell at each other on the ice, they use words and phrases that might mean something different in public areas. This is a quiz on those "hockey-isms".
Easier, 10 Qns, hockeyguy33, Feb 28 09
Easier
hockeyguy33
2818 plays
8.
  Hockey Knowledge   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Some of these questions and others are hard, so take a stab at them.
Average, 20 Qns, Laker2415, Jun 22 11
Average
Laker2415
3520 plays
9.
  NHL Hockey Stuff    
Multiple Choice
 10 Qns
A 10 question quiz about a mixture of NHL Hockey.
Average, 10 Qns, mootoe, Nov 14 08
Average
mootoe
3662 plays
10.
  Obscure NHL Facts [2]    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my second in my NHL quiz series. Enjoy.
Average, 10 Qns, blazerfan004, Sep 25 15
Average
blazerfan004
2351 plays
trivia question Quick Question
What State did the franchise that became the Devils play in JUST PRIOR to moving to New Jersey?

From Quiz "Hockey Lovers"




11.
  Hockey Mix    
Multiple Choice
 10 Qns
If you love hockey every aspect of hockey, this is the quiz for you.
Average, 10 Qns, malmot, Mar 18 10
Average
malmot
1569 plays
12.
  Hockey Equipment Over the Years    
Multiple Choice
 10 Qns
If you like hockey, lets see how much you know about the history of the equipment. Don't think of all the hints in terms of hockey, or else they may not help.
Average, 10 Qns, chupacabra, Jan 14 11
Average
chupacabra
1413 plays
13.
  NHL Combo [1]    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz to test your knowledge on the NHL. The questions range from the 1950-51 season to the 2003-04 season.
Average, 10 Qns, theuntouchable, Dec 04 09
Average
theuntouchable
1103 plays
14.
  Ultimate Hockey    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will be very hard for people that don't know much about hockey, and still pretty tough for people who know lots about hockey. Have fun! --gohan--
Average, 10 Qns, gohan_piccolo, Sep 18 16
Average
gohan_piccolo
1534 plays
15.
  For Hockey Fans    
Multiple Choice
 10 Qns
Just some trivia, such as info about players.
Average, 10 Qns, hockeyfan54321, Dec 23 09
Average
hockeyfan54321
2999 plays
16.
  General Hockey Information    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about everything that has to do with hockey. Some of the questions are hard and some are not.
Average, 10 Qns, fred89, Aug 09 07
Average
fred89
3414 plays
17.
  Mixed Hockey    
Multiple Choice
 10 Qns
Ten hockey questions. Hockey trivia!
Average, 10 Qns, therickman089, Mar 08 06
Average
therickman089
4085 plays
18.
  NHL Hockey: 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions from my NHL experience.
Average, 10 Qns, jkennedy950, Jul 26 09
Average
jkennedy950
1161 plays
19.
  NHL Combo [3]    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz to test your knowledge on all fields of the NHL.
Average, 10 Qns, theuntouchable, Jun 19 11
Average
theuntouchable
949 plays
20.
  10 Questions: NHL Hockey Multiple Choice Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a mixture of questions about NHL hockey. It is all multiple choice.
Average, 10 Qns, RedsRock29, Dec 19 06
Average
RedsRock29
1166 plays
21.
  NHL Combo [2]    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz to test your knowledge on all fields of the NHL.
Average, 10 Qns, theuntouchable, Feb 12 10
Average
theuntouchable
925 plays
22.
  NHL Mania    
Multiple Choice
 10 Qns
This isn't the quiz for the average NHL fan!
Average, 10 Qns, edmets2001, Oct 09 16
Average
edmets2001
1583 plays
23.
  General NHL Knowledge    
Multiple Choice
 5 Qns
This quiz will test your knowledge on several NHL categories, ranging from new age to old.
Average, 5 Qns, kennymm12, Nov 15 04
Average
kennymm12
913 plays
24.
  Ice Hot Hockey    
Multiple Choice
 5 Qns
I hope you enjoy my trivia, please rate me
Average, 5 Qns, nhlsabertooth, Mar 04 10
Average
nhlsabertooth
1785 plays
25.
  5 Mixed NHL Questions    
Multiple Choice
 5 Qns
Players, teams, trades and history.
Average, 5 Qns, rivermen, Mar 08 06
Average
rivermen
1490 plays
26.
  Do You Know Your Hockey?    
Multiple Choice
 10 Qns
I love to watch hockey on TV, so I guess it's time I do a quiz about it!
Average, 10 Qns, kombombou, Feb 20 08
Average
kombombou
1086 plays
27.
  NHL Short    
Multiple Choice
 5 Qns
Hope you enjoy this quiz.
Average, 5 Qns, Nhlsabertooth, Mar 08 06
Average
Nhlsabertooth
1315 plays

NHL / Ice Hockey Trivia Questions

1. Scotty Bowman won nearly 1250 NHL regular season games in a career which lasted from 1967-68 until 2001. With which team did Bowman begin his coaching career?

From Quiz
NHL Coaches 300-Victory Club

Answer: St. Louis Blues

Scotty Bowman had an amazing NHL coaching career, winning 223 Stanley Cup playoff matches and nine Stanley Cup titles. Bowman started his career with the St. Louis Blues, winning 110 regular season games with the expansion Blues in four seasons. He left St. Louis after the 1971 season to join the Montreal Canadiens for the 1971-72 campaign. Bowman also coached for Buffalo, Pittsburgh, and Detroit. Bowman was elected to the Hockey Hall of Fame in 1991.

2. In 1997, who became the first goalie to win the Hart trophy since Jacques Plante did it in 1962?

From Quiz NHL Hockey Stuff

Answer: Dominik Hasek

Hasek repeated his Hart trophy preformance the following season.

3. What is a hockey linesman calling when he raises his arm?

From Quiz NHL Hockey

Answer: Icing

It is a signal for interference, but only the referee can call that penalty.

4. What does the NHL stand for?

From Quiz NHL Combo [2]

Answer: National Hockey League

The NHL was formed in 1905 by a Canadian philosopher. The National Hockey League consisted of only six teams when its first season took place.

5. Someone has yelled at you to "forecheck". What does "forecheck" mean?

From Quiz Hockey Language

Answer: Attack the opposing player before he crosses his blue line

When you "forecheck", you are trying to force the opposing defenseman to give up a weak pass or throw it down the ice for an icing. Usually, the defenseman sends an off-target pass.

6. What is the angle that is made by the shaft and blade of the stick called?

From Quiz Hockey Mix

Answer: Lie

Hockey sticks are usually made of wood, fiber glass, or aluminum.

7. Where was ice hockey officially played first?

From Quiz Do You Know Your Hockey?

Answer: England

It was played in England in the 1820s and brought to the United States and Canada in 1893.

8. Ice hockey is played by men or women wearing ______ on their feet?

From Quiz General Ice Hockey Stuff

Answer: skates

Skates have come a long way. Originally they were simply wooden blades strapped to shoes. Today they are made with very sharp stainless steel blades riveted to a boot of hardened sythetic materials to protect the players' feet.

9. How many times has Patrick Roy been on an All-Star team?

From Quiz Ultimate Hockey

Answer: 11

Amazingly Patrick Roy has been on the All-Star team 11 times in his career.

10. Which goaltender set the record for most games started in a single season in the year 1995-1996?

From Quiz General NHL Knowledge

Answer: Grant Fuhr

Grant Fuhr set a record with 79 starts in the 1995-96 season with the St. Louis Blues.

11. Jacques Plante is usually credited with being the first NHL goalie to wear a hockey mask. With which team did Plante spend a majority of his NHL career?

From Quiz Hockey Equipment Over the Years

Answer: Montreal Canadians

When Plante first wore the goalie mask, the Canadians went unbeaten in 18 games. Head coach Toe Blake was opposed to the hockey mask. Plante spent 12 seasons with Montreal before being traded to the Rangers (2 seasons), after New York he retired, but came back 3 years later to play with St. Louis (2 seasons), Toronto (2 and a half seasons), and ended his NHL career in Boston in 1973.

12. What New York Rangers superstar wore the #9 in 2001?

From Quiz NHL Mania

Answer: Pavel Bure

Bure scored 12 goals in 12 games with New York.

13. How long is a professional hockey rink?

From Quiz NHL Short

Answer: 200ft

14. How many periods are there in ice hockey?

From Quiz Ice Hot Hockey

Answer: 3

Sometimes when the score is tied at the end of 3 periods they go into overtime.

15. The game of hockey was said arguably to be officially started in what Canadian hockey city?

From Quiz NHL General Knowledge

Answer: Montreal

Hockey was said to have originally begun in the Canadian province of Nova Scotia, but it was officially started in Montreal.

16. What team won the Stanley Cup in the 2000-01 season?

From Quiz General Hockey Information

Answer: Colorado Avalanche

The Avalanche beat the defending champions the Devils.

17. This player has the nickname, 'The Russian Rocket.' Who is he?

From Quiz For Hockey Fans

Answer: Pavel Bure

18. Family acts are a common occurrence in the NHL, but some are hard to remember one part of the family. Ray Bourque had a cousin who played for the Penguins. Who was he?

From Quiz NHL Hockey

Answer: Phil

Phil was a winger on the Penguins.

19. What team did Olaf Kolzig play for in the ECHL?

From Quiz Mixed NHL

Answer: Hampton Roads

Kolzig played for Hampton Roads.

20. Who was the first NHL player to score 50 goals in 50 games?

From Quiz Hockey Lovers

Answer: Maurice Richard

In the 1944-45 season the 'Rocket' scored a magnificent 50 goals in 50 games, and he was the only one ever to accomplish this feat in a 50 game season. Officially only 5 players have been entered into the 50-50 club Mike Bossy, Wayne Gretzky, Mario Lemieux, and Brett Hull are the others who have done it OFFICIALLY i.e. in the first 50 games of their team's season. Maurice 'Rocket' Richard passed away in May 2000 and was given a hero's funeral in Montreal, where he was more of a legend than a hockey player.

21. When players commit a penalty in the National Hockey League (NHL) they are sent to the penalty box and their team is forced to play shorthanded. What term is used to describe a situation where a team has a numerical advantage?

From Quiz In the Penalty Box

Answer: Power play

A power play is considered a huge advantage and very good teams will score within the allotted team more than 20% of the time. In rare situations two players from the same team may receive a penalty and a double-man advantage occurs in which there is a 5-on-3 power play. If a goal is scored on a power play for a minor penalty the offending player may return back to the ice without serving the full penalty time but for a major penalty the offending player must serve the full penalty time regardless of if the advantaged team scores a goal or not.

22. Why did the legendary Maurice Richard almost not play in the NHL?

From Quiz Obscure NHL Facts [2]

Answer: He frequently broke his bones and was considered too fragile to play in the NHL

Playing junior hockey, Maurice "Rocket" Richard broke many of his bones, such as his collarbone, his wrist, and his ankle. Many people thought that he was too fragile, and he would be injured most of the time if he played NHL hockey. Once he did enter the NHL, he quickly became a star, and earning him the famous nickname, "Rocket". No one really knows where the nickname, "Rocket", came from, but Richard said that he thinks it came from his teammates. Most people think it was coined in an issue of the Montreal Gazette.

23. Who was the fourth player to captain the Montreal Maroons hockey team?

From Quiz Obscure NHL Facts [1]

Answer: Reginald Smith

Reginald Smith is possibly the most famous Montreal Maroon of all-time. He captained the Maroons from 1932-1936, before being traded to Boston. While playing for the Maroons, he, Albert Seibert, and Nels Stewart became one of the first well-known forward lines. They became known as the "S" line, because all of their last names begin with the letter "S". Harry Broadbent was the first captain of the Maroons, he captained them during their inaugural season of 1924-25. Duncan Munro took over as captain after him, from 1925-1928. Munro suffered a heart attack after the 1927-28 season. As a result, Nelson Stewart took over as captain after that, from 1928-1932.

24. Punch Imlach won 402 NHL regular season games, most of them with the Toronto Maple Leafs. What was his first name?

From Quiz NHL Coaches 300-Victory Club

Answer: George

George "Punch" Imlach was a legendary NHL coach from 1958 to 1980. His Maple Leaf teams captured four Stanley Cup titles during the 1960s. Imlach was a disciplinarian whose abrasive manner sometimes alienated his players. He enjoyed working with veteran players and was sometimes criticized for trading away young draft prospects. Imlach also coached briefly for the Buffalo Sabres. He was elected to the Hockey Hall of Fame in 1984.

25. Which member of the Staal family was the first to play in the NHL?

From Quiz NHL Hockey Stuff

Answer: Eric

Eric began his NHL career in 2003.

26. Which famous goaltender once played in 502 straight complete NHL games?

From Quiz NHL Hockey

Answer: Glenn Hall

The incredible streak lasted from 1955 to 1962 with Detroit and Chicago.

27. After a player commits a penalty, where do they go?

From Quiz NHL Combo [3]

Answer: Penalty box

A player can get either two, five, seven, or ten minutes in the penalty box depending on the penalty they committed.

28. Which two players shared the Slap Shot Award in the 2003-04 skills competition?

From Quiz NHL Combo [2]

Answer: Sheldon Sourray and Adrian Auccoin

Sheldon Sourray of the Montreal Canadiens and Adrian Auccoin of the New York Islanders both won the Slap Shot Award with a 94 mph shot. Adam Foote of the Colorado Avalanche finished third place with a 91 mph shot.

29. How many Stanley Cups did Ray Bourque win before he retired in 2002?

From Quiz NHL Combo [1]

Answer: 1

Ray Bourque won his only Stanley Cup during his final NHL season in the 2001-02 season. He won it with the Colorado Avalanche.

30. What was an official NHL hockey puck made of in 2003?

From Quiz Hockey Mix

Answer: Vulcanized Rubber

An offical hockey puck is one inch thick and three inches in diameter, and shall weigh between five and one-half to six ounces.

This is category 34
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.