FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hockey Knowledge
Quiz about Hockey Knowledge

Hockey Knowledge Trivia Quiz


Some of these questions and others are hard, so take a stab at them.

A multiple-choice quiz by Laker2415. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey

Author
Laker2415
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
159,864
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
3539
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (12/20), Guest 70 (15/20), Guest 66 (9/20).
- -
Question 1 of 20
1. The Winner of the Eastern Conference gets the Prince of Wales Trophy?


Question 2 of 20
2. The winner of the Western Conference receives the Norris Trophy.


Question 3 of 20
3. What does the MVP of the playoffs receive? Hint


Question 4 of 20
4. The Arrows, Comets, and Quakers were all hockey teams in which city? Hint


Question 5 of 20
5. The Falcons and Cougars once belonged with which city? Hint


Question 6 of 20
6. The first NHL team in North Carolina called which place home? Hint


Question 7 of 20
7. The nicknames of the St. Pats and the Arenas have called which city home? Hint


Question 8 of 20
8. Defensemam Sandis Ozolinsh and Goaltender Arturs Irbe helped what nation qualify for the 2002 Olympics? Hint


Question 9 of 20
9. The Quebec Aces became the first Canadian member of which minor hockey league? Hint


Question 10 of 20
10. The NHL's Colorado Rockies ended up moving and becoming which team after that? Hint


Question 11 of 20
11. The Minnesota North Stars moved South to which city? Hint


Question 12 of 20
12. The suspension of which player in the 50s caused a riot, all over the city of Montreal? Hint


Question 13 of 20
13. In the expansion of 1967, we all know that the L.A. Kings came into the NHL, but there was another California team that joined the same year, located where? Hint


Question 14 of 20
14. Which of these provinces never had an NHL team in the 20th century? Hint


Question 15 of 20
15. Which league was the home of the Macon Whoopee in 2000? Hint


Question 16 of 20
16. Who was the first American team to play in the NHL? Hint


Question 17 of 20
17. Teams from Adirondack (NY), Columbus (OH), Elmira (NY), Flint (MI), Ft. Wayne (IN), Kalamazoo (MI), St. Charles (MO), Muskegon (MI), Port Huron (MI), Richmond (VA), Moline (IL) and Rockford (IL), made up which league in 2003? Hint


Question 18 of 20
18. Before the Senators, the Silver Seven were the talk of what town?
Hint


Question 19 of 20
19. What is the last name of the first European taken first overall in the NHL Draft? Hint


Question 20 of 20
20. Which was the first pro hockey team based in the United States? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 27 2024 : Guest 99: 12/20
May 25 2024 : Guest 70: 15/20
May 09 2024 : Guest 66: 9/20
May 07 2024 : Guest 135: 14/20
May 06 2024 : Guest 68: 9/20
Apr 28 2024 : Guest 98: 12/20
Apr 23 2024 : Guest 76: 9/20
Apr 19 2024 : Guest 71: 13/20
Apr 16 2024 : Guest 74: 8/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Winner of the Eastern Conference gets the Prince of Wales Trophy?

Answer: True

This is the reward for winning the Eastern Conference portion of the Playoffs.
2. The winner of the Western Conference receives the Norris Trophy.

Answer: False

It's called the Clarence Campbell Bowl Trophy.
3. What does the MVP of the playoffs receive?

Answer: Conn Smythe Trophy

The other three are Norris-Best Defenseman, Art Ross-Leading Scorer, Selke-Best Defensive Forward.
4. The Arrows, Comets, and Quakers were all hockey teams in which city?

Answer: Philadelphia

The Arrows played in the CAHL from 1927-35, the Comets in the TSHL from 1932-33, and the Quakers in the NHL from 1930-31.
5. The Falcons and Cougars once belonged with which city?

Answer: Detroit

Both the Falcons and the Cougars played at the Olympia in the late 20s and early 30s, and the Falcons changed its name to the Red Wings.
6. The first NHL team in North Carolina called which place home?

Answer: Raleigh

The Carolina Hurricanes were the first NHL team in North Carolina, and still called Raleigh home.
7. The nicknames of the St. Pats and the Arenas have called which city home?

Answer: Toronto

The Arenas began in 1917, changed their name to the St. Pats in 1919, and became the Maple Leafs in 1926.
8. Defensemam Sandis Ozolinsh and Goaltender Arturs Irbe helped what nation qualify for the 2002 Olympics?

Answer: Latvia

Latvia finished 1-1-1 defeating Austria 3-0, tying Slovakia 6-6, and losing to Germany 4-1.
9. The Quebec Aces became the first Canadian member of which minor hockey league?

Answer: AHL

In 1959, the Aces joined the Amercian Hockey League, joining teams from Buffalo, Cleveland, Hershey (PA), Pittsburgh, Providence, Rochester (NY), and Springfield (MA).
10. The NHL's Colorado Rockies ended up moving and becoming which team after that?

Answer: New Jersey Devils

11. The Minnesota North Stars moved South to which city?

Answer: Dallas

Dallas won a Stanley Cup since its move.
12. The suspension of which player in the 50s caused a riot, all over the city of Montreal?

Answer: Richard

Because of his suspension, Boom Boom Geoffrion won the scoring title.
13. In the expansion of 1967, we all know that the L.A. Kings came into the NHL, but there was another California team that joined the same year, located where?

Answer: Oakland

The Oakland Seals changed their name to the California Golden Seals midway through the 1970 season.
14. Which of these provinces never had an NHL team in the 20th century?

Answer: Saskatchewan

Saskatchewan almost got an NHL team in the 70s. Manitoba had the Winnipeg Jets, and Alberta still has the Edmonton Oilers.
15. Which league was the home of the Macon Whoopee in 2000?

Answer: ECHL

16. Who was the first American team to play in the NHL?

Answer: Boston Bruins

Eddie Shore, Sprague Cleghorn, and Harry Oliver, were the most famous Bruins on the 1926-27 team.
17. Teams from Adirondack (NY), Columbus (OH), Elmira (NY), Flint (MI), Ft. Wayne (IN), Kalamazoo (MI), St. Charles (MO), Muskegon (MI), Port Huron (MI), Richmond (VA), Moline (IL) and Rockford (IL), made up which league in 2003?

Answer: UHL

The United Hockey League began in 1997 with teams in Binghamton, NY, Brantford, ONT, Flint, Madison, WI, Muskegon, Port Huron, Moline, Saginaw, MI, Thunder Bay, ONT, and Winston-Salem, NC.
18. Before the Senators, the Silver Seven were the talk of what town?

Answer: Ottawa

The Silver Seven once won a Stanley Cup game 26-2.
19. What is the last name of the first European taken first overall in the NHL Draft?

Answer: Sundin

Mats Sundin was taken #1 by the Quebec Nordiques in 1989.
20. Which was the first pro hockey team based in the United States?

Answer: Portland Rosebuds

Dick Irvin was the teams leading scorer in the 1925-26 season with 30 goals, in the old West Coast Hockey League. The Bruins came the year after, the Aces are a junior team, and the Cheetahs don't exist.
Source: Author Laker2415

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Hockey Lovers Average
2. Mixed Hockey Average
3. NHL Hockey Stuff Average
4. General Hockey Information Average
5. General Ice Hockey Stuff Very Easy
6. For Hockey Fans Average
7. Hockey Language Easier
8. NHL General Knowledge Average
9. Obscure NHL Facts [1] Average
10. Obscure NHL Facts [2] Average
11. Ice Hot Hockey Average
12. NHL Mania Average

5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us