FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
    NHL by Season Quizzes, Trivia and Puzzles
    NHL by Season Quizzes, Trivia

NHL by Season Trivia

NHL by Season Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey

Fun Trivia
From 1910 into the 21st century, try a face-off with quizzes from specific seasons and decades. Can you score a hat-trick?
58 quizzes and 812 trivia questions.
Sub-Categories:
NHL 1990s NHL 1990s (7 quizzes)
NHL 2000s NHL 2000s (32)
1.
  Hockey Stats in the 1970s   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For hockey fans who grew up in the Seventies.
Average, 10 Qns, lawrenceaugustus, Nov 25 09
Average
lawrenceaugustus
1704 plays
2.
  NHL 1920s By Haiku    
Multiple Choice
 10 Qns
Read the haiku provided for each of the following questions about 1920s hockey. How well do you know your hockey history?
Average, 10 Qns, apathy100, May 09 17
Average
apathy100 gold member
1087 plays
3.
  NHL 1980s - Part 1    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz tests your knowledge about the greatest decade in hockey, the 1980s.
Tough, 15 Qns, chewie2069, May 10 06
Tough
chewie2069
1635 plays
4.
  NHL Season: 1918-19    
Multiple Choice
 10 Qns
Unfortunately, the 2004-05 NHL season was officially declared cancelled and would be only the second time with no Stanley Cup winner. The 1918-19 season was the first NHL season without a cup winner. How much do you know about this season?
Average, 10 Qns, apathy100, Apr 28 05
Average
apathy100 gold member
482 plays
5.
  NHL: 1953-56    
Multiple Choice
 10 Qns
An NHL quiz on the mid years of the 1950s. Test your skill and knowledge of the players, builders, and incidences of hockey's most prestigious league.
Average, 10 Qns, apathy100, May 28 05
Average
apathy100 gold member
412 plays
6.
  NHL: 1957-59    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the third quiz invented by yours truly on NHL in the 1950s. Test your mind, skill, and grits in this third challenge on hockey's most prestigious league, the NHL. Good Luck!
Average, 10 Qns, apathy100, Jun 24 07
Average
apathy100 gold member
467 plays
7.
  Average NHL Season 1979-80 Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
Some questions about the 1979-1980 NHL season, Gretzky's first year.
Average, 10 Qns, natsco, Dec 15 06
Average
natsco
902 plays
8.
  NHL: 1950-1952    
Multiple Choice
 10 Qns
This is the first in a series of quizzes on the NHL in the 1950s. This quiz will test your knowledge of NHL teams, players, and coaches during the first three seasons of the 1950s. Have fun and good luck!
Average, 10 Qns, apathy100, Apr 29 05
Average
apathy100 gold member
405 plays
9.
  NHL 1980s - Part 2    
Multiple Choice
 15 Qns
If you found Part 1 challenging, try your luck with Part 2, featuring the greatest decade of hockey in the NHL.
Average, 15 Qns, chewie2069, Jul 10 06
Average
chewie2069
1096 plays
10.
  1966-67: The Eve Of Expansion   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This was the final season of the old six team NHL. This is a quiz based mostly on statistics from that season.
Tough, 10 Qns, jaycor, Mar 22 09
Tough
jaycor
372 plays
trivia question Quick Question
In 1950, what star Montreal Canadians goaltender suffered a nervous breakdown, forcing him to retire at the age of 35?

From Quiz "NHL: 1950-1952"




11.
  20 Question NHL Season 1979-80 Quiz    
Multiple Choice
 20 Qns
Simple concept, kind of a hard quiz. Good Luck.
Tough, 20 Qns, BOAL16, Feb 23 10
Tough
BOAL16
1073 plays

NHL by Season Trivia Questions

1. Canadian born Nineteen-twenty goal leader. What player was this?

From Quiz
NHL 1920s By Haiku

Answer: Babe Dye

Babe Dye was a right-winger for the Toronto St. Pats/Hamilton Tigers during the 1920-21 NHL season. The other players on this list were all American born and did not play in the 1920s. During this season he led the NHL in goals scored with 35. Newsy Lalonde of the Montreal Canadians was the point leader that season with 43. While Dye was able to lead his team in goals that season, unfortunately he was unable to lead his team to victory to the Stanley Cup final as the Toronto St. Pats were shut out by the Ottawa Senators during the O'Brien Cup final (this series was played to determine who would play the Vancouver Millionaires to challenge for the Stanley Cup).

2. What team led the league with a 41-17-12 record for 94 points in the 1966-67 season?

From Quiz 1966-67: The Eve Of Expansion

Answer: Chicago Black Hawks

This was the first season that the Black Hawks finished first overall in the standings. They joined the league in 1926.

3. From 1956-60, which NHL team won an impressive five Stanley Cups in a row?

From Quiz NHL: 1957-59

Answer: Montreal Canadiens

With an amazing core of talent, skill, and players such as Maurice Richard, Henri Richard, Jacques Plante, and Jean Beliveau, the Montreal Canadiens would prove to be the most dominant team during the latter half of the 1950s.

4. In 1950, what star Montreal Canadians goaltender suffered a nervous breakdown, forcing him to retire at the age of 35?

From Quiz NHL: 1950-1952

Answer: Bill Durnan

Durnan was most famous for his streak of 309 minutes of shutout hockey during the 1948-49 season. His streak would not be broken until Phoenix Coyotes goaltender Brian Boucher set a new record, by recording five consecutive shutouts during the 2003-04 season.

5. Who scored his first NHL goal on his first NHL shift in 1984?

From Quiz NHL 1980s - Part 2

Answer: Mario Lemieux

Mario Lemieux, playing his first NHL game for Pittsburgh, converted on a Boston turnover October 11, 1984.

6. How many consecutive years were a team from Alberta in the Stanley Cup Finals?

From Quiz NHL 1980s - Part 1

Answer: 8

It all started in 1983 when the Edmonton Oilers lost in the finals to the New York Islanders. In 1984, 1985, 1987, 1988 and 1990 the Oilers won the Stanley Cup, and in 1986 the Calgary Flames lost in the finals to the Montreal Canadiens; the Flames won the Stanley Cup in 1989.

7. Who won the Calder Trophy as NHL rookie of the year in 1979-1980?

From Quiz NHL Season 1979-80

Answer: Ray Bourque

Wayne didn't win because he wasn't considered a rookie (he had played in the WHA).

8. The Hart Trophy is an annual award to the MVP. Who won the Hart Trophy in 1979-80?

From Quiz NHL Season 1979-80

Answer: Wayne Gretzky

It was his first season in the NHL.

9. What was the first expansion team to win the Stanley Cup?

From Quiz Hockey Stats in the 1970s

Answer: Philadelphia Flyers

Broadstreet Bullies won back to back titles in 1974 and 1975 under coach Freddie the Fog Shero.

10. Nineteen twenty-one Goaltender refused to play. Who was this St. Pat?

From Quiz NHL 1920s By Haiku

Answer: Jake Forbes

Nicknamed "Jumpin' Jackie", he would be the first player in NHL history to be suspended by his team for refusing to play due to a salary dispute. He was looking for a salary of $2500 to play for the Toronto St. Pats and they refused to negotiate these terms with him. As a result, he was suspended by the team for the remainder of the season and John Ross Roach would take over his place between the pipes. The Toronto St. Pats would go on to win the Stanley Cup that year and Forbes would eventually go on to play for the Hamilton Tigers. In a twist of fate, he would never win a Stanley Cup.

11. Who was the coach of the Montreal Canadians in the season?

From Quiz 1966-67: The Eve Of Expansion

Answer: Hector 'Toe' Blake

Hector 'Toe' Blake got his nickname from his little sister`s inability to pronounce Hector. She called him Hecktoe.

12. On January 18, 1958, the Boston Bruins would make NHL history when the first black player to play an NHL game would be teamed up on a line with Jerry Toppazzini and Don McKenney. What was his name?

From Quiz NHL: 1957-59

Answer: Willie O'Ree

O'Ree's stay in the NHL would only last 45 games, however, he would make a lasting impression on future NHLers. He would score four goals and 10 assists during his brief period in the NHL.

13. Which goaltender was replaced after game two of the 1953 Stanley Cup finals, as a strategy move by coach Dick Irvin that shocked hockey fans everywhere?

From Quiz NHL: 1953-56

Answer: Jacques Plante

Coach Dick Irvin replaced Jacques Plante with backup goaltender Gerry McNeil after game two of the Stanley Cup finals. McNeil would not disappoint fans, shutting out the Bruins in two of the final three games.

14. The first televised NHL All-Star game was on October 8, 1950. Which NHL arena was this All-Star game played in?

From Quiz NHL: 1950-1952

Answer: Olympia Stadium

The Red Wings would beat the All-Stars 7-1. Gordie Howe would score his first NHL All-Star goal, and Ted Lindsay would score a hat trick.

15. What player led the NHL in points during the 1918-19 regular season?

From Quiz NHL Season: 1918-19

Answer: Newsy Lalonde

Newsy Lalonde led the NHL regular season with 22 goals and 10 assists in 17 games.

16. During the 1980s, Mike Bossy completed ______ consecutive years in which he scores 50 over more goals in a season?

From Quiz NHL 1980s - Part 1

Answer: 7

In the 1977-78 NHL season, Mike Bossy in his rookie season scored 53 goals to set a rookie record. He then scored 50 or more for an incredible 9 consecutive seasons, 7 of them in the '80s.

17. Which Montreal defenseman won the Norris Trophy as top defenseman?

From Quiz NHL Season 1979-80

Answer: Larry Robinson & Robinson

Robinson won beating out rookie Ray Bourque.

18. The Art Ross Trophy is an annual award to the player who leads the league in scoring points at the end of the regular season. In season 1979-80 the Art Ross Trophy for leading scorer was awarded to ____________ .

From Quiz NHL Season 1979-80

Answer: Marcel Dionne

19. Who won 1972 Calder Trophy as top rookie?

From Quiz Hockey Stats in the 1970s

Answer: Ken Dryden

Dryden had already won Conn Smythe award for best player in 1971 playoffs but hadn't played enough games in regular season to disqualify him for 1972 rookie status.

20. Up and coming star Wearing a trade mark black cap. Who was this forward?

From Quiz NHL 1920s By Haiku

Answer: Aurele Joliat

Aurele Joliat would make his NHL debut in the 1922-23 NHL season and go on to score 21 points in 24 games that season. He would have a lengthy career playing entirely with the Montreal Canadians eventually retiring after the 1937-38 season with a career total of 270 goals and 460 points in 655 games. He was inducted into the NHL Hall of Fame in 1947. In 1985, just prior to his death, he was invited into the Montreal Forum at the age of 84 to skate around the ice as a treat for fans. He would fall down twice, but entertained the spectators wearing his trade mark black cap for the last time.

21. What team won the Stanley Cup?

From Quiz 1966-67: The Eve Of Expansion

Answer: Toronto Maple Leafs

This was an all Canadian final as Toronto played Montreal, with the Maple Leafs as victorious.

22. The New York Rangers would win back to back Calder Trophies in 1953 and 1954, with Gump Worsley winning the first one in 1953. Which player won the Calder Trophy for the Rangers in 1954?

From Quiz NHL: 1953-56

Answer: Camille Henry

Camille Henry would win the Calder Trophy despite the Rangers missing the playoffs for the fourth consecutive year during the 1953-54 season.

23. On October 9, 1952, what legendary Montreal Canadians announcer would call his first NHL game on radio?

From Quiz NHL: 1950-1952

Answer: Danny Gallivan

Gallivan would go on to broadcast over 1800 games involving the Montreal Canadians. Dick Irvin Jr. had broadcasted Montreal Canadians games on CBC during the 1980s and 1990s. Foster Hewitt broadcasted the first NHL game played at Maple Leaf Gardens in 1931. Dick Irvin Sr. was a famous coach of the Toronto Maple Leafs and Montreal Canadians during the 30s, 40s, and 50s.

24. How many teams made up the National Hockey League during the 1918-19 season?

From Quiz NHL Season: 1918-19

Answer: 3

There were three teams in the National Hockey League during the 1918-19 season. These teams were the Montreal Canadians, Ottawa Senators, and the Toronto Arenas.

25. Who won the Calder Trophy in 1984?

From Quiz NHL 1980s - Part 2

Answer: Tom Barrasso

Tom Barrasso of the Buffalo Sabres also won the Vezina trophy in 1984. Not bad for a player who jumped into the NHL from High School. Steve Yzerman of the Detroit Red Wings was the runner-up. Steve Larmer (Chicago Blackhawks) & Dale Hawerchuk (Winnipeg Jets) won the Calder Trophy in 1983 & 1982 respectively.

26. In the 1981-82 season it took how many games for Wayne Gretzky to score 50 goals?

From Quiz NHL 1980s - Part 1

Answer: 39

Before the 1981-82 season, the previous best 50 goal season was 50 goals in 50 games, by both Maurice Richard in 1944-45 and Mike Bossy in 1980-81.

27. In season 1979-80 the Calder Trophy, for Rookie of The Year, was awarded to ____________ .

From Quiz NHL Season 1979-80

Answer: Ray Bourque

Only players 26 and under are eligible for this trophy.

28. New trophy brought in Most valuable team player. What trophy was this?

From Quiz NHL 1920s By Haiku

Answer: Hart Trophy

During at meeting on February 9, 1924, it was decided that a trophy needed to be awarded to the NHL's Most Valuable Player. It would be donated by Dr. David Hart, the father of future Montreal Canadians coach Cecil Hart. The Hart Trophy was first won by Frank Nighbor of the Ottawa Senators at the end of the 1923-24 NHL season. The Vezina Trophy is awarded to the NHL's top goaltender and was introduced in 1927, the Art Ross Trophy is given to the overall points leader and was introduced in 1948, and the Lady Byng Trophy is given to the most sportsmanlike player first introduced in 1925.

29. Who was the MVP of the playoffs?

From Quiz 1966-67: The Eve Of Expansion

Answer: Dave Keon (TOR)

Dave Keon of the Maple Leafs had 3 goals and 5 assists for 8 playoff points.

30. Three future Hall of Fame Chicago Blackhawk players would make their NHL debuts from 1957-59. Bobby Hull and Glenn Hall were two of those players. Who was the third Hall of Famer to debut as a Blackhawk during this period?

From Quiz NHL: 1957-59

Answer: Stan Mikita

Stan Mikita would make the playoffs for the first time in six years during the 1958-59 season. Mikita would play in three games that season and score an assist. Pierre Pilote, another Hall of Famer, would make his NHL debut for the Blackhawks during the 1955-56 season. Seibert and Gadsby are Blackhawk Hall of Famer's, however, they made their NHL debuts prior to the 1950s.

This is category 4986
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.