FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about NHL Season 197980
Quiz about NHL Season 197980

Average NHL Season 1979-80 Quiz | 10 Questions | Sports


Some questions about the 1979-1980 NHL season, Gretzky's first year.

A multiple-choice quiz by natsco. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL by Season

Author
natsco
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
74,623
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
903
- -
Question 1 of 10
1. Who won the Calder Trophy as NHL rookie of the year in 1979-1980? Hint


Question 2 of 10
2. Which Montreal defenseman won the Norris Trophy as top defenseman?

Answer: (Two words, or just surname ... big bird)
Question 3 of 10
3. Gretzky tied for the lead in points, but lost out on the Art Ross Trophy as top scorer because he had two fewer goals, than which of the following? Hint


Question 4 of 10
4. Which Flyers coach won The Adams Trophy as coach of the year? Hint


Question 5 of 10
5. The __________________ won the first of four Stanley Cups in a row that year.

Answer: (One word, franchise name only ... think Al Arbour)
Question 6 of 10
6. Which of these Islander greats won the Conn Smythe as playoff MVP that year? Hint


Question 7 of 10
7. The Hart Trophy as NHL regular season MVP went to _______ ? Hint


Question 8 of 10
8. This Montreal Canadiens forward won the Selke as top defensive forward four straight years including 1979-1980. He was ____________ ?

Answer: (Two words, or just surname)
Question 9 of 10
9. Which of these future Hall of Famers retired before the 1979-1980 season? Hint


Question 10 of 10
10. The 1979-1980 season saw four teams from the WHA join the NHL, (Edmonton, Quebec, Winnipeg and New England), and Gretzky scored 51 goals for Edmonton ... but which of these players also scored over 50 goals on an expansion team? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who won the Calder Trophy as NHL rookie of the year in 1979-1980?

Answer: Ray Bourque

Wayne didn't win because he wasn't considered a rookie (he had played in the WHA).
2. Which Montreal defenseman won the Norris Trophy as top defenseman?

Answer: Larry Robinson

Robinson won beating out rookie Ray Bourque.
3. Gretzky tied for the lead in points, but lost out on the Art Ross Trophy as top scorer because he had two fewer goals, than which of the following?

Answer: Marcel Dionne

Gretzky and Dionne tied with 137 points, but Dionne won because he scored 53 goals to Gretzky's 51.
4. Which Flyers coach won The Adams Trophy as coach of the year?

Answer: Pat Quinn

Pat Quinn led the Flyers to an NHL record 35 games streak without a loss.
5. The __________________ won the first of four Stanley Cups in a row that year.

Answer: New York Islanders

Coached by Al Arbour the New York Islanders won the first of four straight cups defeating the Minnesota North Stars in the Finals.
6. Which of these Islander greats won the Conn Smythe as playoff MVP that year?

Answer: Bryan Trottier

The Islanders had a different player win in each of their four cup wins.
7. The Hart Trophy as NHL regular season MVP went to _______ ?

Answer: Wayne Gretzky

Gretzky won his first of nine Hart Trophies.
8. This Montreal Canadiens forward won the Selke as top defensive forward four straight years including 1979-1980. He was ____________ ?

Answer: Bob Gainey

The award was almost created for Gainey, and he won it each of the first four years it was awarded.
9. Which of these future Hall of Famers retired before the 1979-1980 season?

Answer: Ken Dryden

Dryden called it quits to go and practice law. Lafleur and Clarke played well into the 1980s.
10. The 1979-1980 season saw four teams from the WHA join the NHL, (Edmonton, Quebec, Winnipeg and New England), and Gretzky scored 51 goals for Edmonton ... but which of these players also scored over 50 goals on an expansion team?

Answer: Blaine Stoughton

Stoughton scored 56 goals for Hartford and teammate Rogers scored 44. Cloutier scored 42 for Quebec.
Source: Author natsco

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 1966-67: The Eve Of Expansion Tough
2. Hockey Stats in the 1970s Average
3. NHL 1920s By Haiku Average
4. NHL 1980s - Part 2 Average
5. NHL 1980s - Part 1 Tough
6. NHL Season 1979-80 Tough
7. NHL Season: 1918-19 Average
8. NHL: 1950-1952 Average
9. NHL: 1953-56 Average
10. NHL: 1957-59 Average
11. Do You Know Your Hockey? Average
12. For Hockey Fans Average

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us