FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about NHL Season 197980
Quiz about NHL Season 197980

20 Question Sports Quiz: NHL Season 1979-80 | Ice Hockey


Simple concept, kind of a hard quiz. Good Luck.

A multiple-choice quiz by BOAL16. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Ice Hockey
  8. »
  9. NHL by Season

Author
BOAL16
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
34,593
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
12 / 20
Plays
1074
- -
Question 1 of 20
1. The Hart Trophy is an annual award to the MVP. Who won the Hart Trophy in 1979-80? Hint


Question 2 of 20
2. The Art Ross Trophy is an annual award to the player who leads the league in scoring points at the end of the regular season. In season 1979-80 the Art Ross Trophy for leading scorer was awarded to ____________ . Hint


Question 3 of 20
3. In season 1979-80 the Calder Trophy, for Rookie of The Year, was awarded to ____________ . Hint


Question 4 of 20
4. The Vezina Trophy is awarded to the best goalie (lowest goals against). Who won this this trophy in 1979-80? Hint


Question 5 of 20
5. The Lady Byng Memorial Trophy is an annual award for gentlemanly conduct 'to the player adjudged to have exhibited the best type of sportsmanship and gentlemanly conduct combined with a high standard of playing ability.' Who won this trophy in season 1979-80? Hint


Question 6 of 20
6. Who was awarded the James Norris Trophy (top defenseman)? Hint


Question 7 of 20
7. Who was awarded the Conn Smythe Trophy (playoff MVP) in season 1979-80? Hint


Question 8 of 20
8. Jack Adams Award: who was Coach Of The Year in 1979-80? Hint


Question 9 of 20
9. Frank J Selke Trophy: awarded to the Top Defensive Forward. Who won this award? Hint


Question 10 of 20
10. If you can get this you know your stuff, What team won the AHL Calder Cup Championship? Hint


Question 11 of 20
11. What team led the Smythe Division at season's end? Hint


Question 12 of 20
12. What team led the Adams Division at season's end? Hint


Question 13 of 20
13. Adams and Smythe were two: name one of the other two Divisions? Hint


Question 14 of 20
14. Patrick was one of the four divisions?


Question 15 of 20
15. What team was the Memorial Cup Canadian Jr. Champions? Hint


Question 16 of 20
16. Who were the NCAA Champions? Hint


Question 17 of 20
17. Who was the first overall draft selection in the 1980 draft? Hint


Question 18 of 20
18. Who were the Canadian College Champions? Hint


Question 19 of 20
19. Who finished with the most points that year? Hint


Question 20 of 20
20. Who was runner up for the scoring title? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Hart Trophy is an annual award to the MVP. Who won the Hart Trophy in 1979-80?

Answer: Wayne Gretzky

It was his first season in the NHL.
2. The Art Ross Trophy is an annual award to the player who leads the league in scoring points at the end of the regular season. In season 1979-80 the Art Ross Trophy for leading scorer was awarded to ____________ .

Answer: Marcel Dionne

3. In season 1979-80 the Calder Trophy, for Rookie of The Year, was awarded to ____________ .

Answer: Ray Bourque

Only players 26 and under are eligible for this trophy.
4. The Vezina Trophy is awarded to the best goalie (lowest goals against). Who won this this trophy in 1979-80?

Answer: Bob Sauve

5. The Lady Byng Memorial Trophy is an annual award for gentlemanly conduct 'to the player adjudged to have exhibited the best type of sportsmanship and gentlemanly conduct combined with a high standard of playing ability.' Who won this trophy in season 1979-80?

Answer: Wayne Gretzky

6. Who was awarded the James Norris Trophy (top defenseman)?

Answer: Larry Robinson

7. Who was awarded the Conn Smythe Trophy (playoff MVP) in season 1979-80?

Answer: Bryan Trottier

8. Jack Adams Award: who was Coach Of The Year in 1979-80?

Answer: Pat Quinn

9. Frank J Selke Trophy: awarded to the Top Defensive Forward. Who won this award?

Answer: Bob Gainey

10. If you can get this you know your stuff, What team won the AHL Calder Cup Championship?

Answer: Hershey Bears

11. What team led the Smythe Division at season's end?

Answer: Chicago Blackhawks

12. What team led the Adams Division at season's end?

Answer: Buffalo Sabres

Buffalo Sabres 110 pts, and Boston Bruins with 105 pts were 2nd.
13. Adams and Smythe were two: name one of the other two Divisions?

Answer: Norris

Campell was a conference, the other two exist today.
14. Patrick was one of the four divisions?

Answer: true

15. What team was the Memorial Cup Canadian Jr. Champions?

Answer: Cornwall Royals

16. Who were the NCAA Champions?

Answer: North Dakota

17. Who was the first overall draft selection in the 1980 draft?

Answer: Doug Wickenheiser

18. Who were the Canadian College Champions?

Answer: University of Alberta

19. Who finished with the most points that year?

Answer: Flyers

20. Who was runner up for the scoring title?

Answer: Wayne Gretzky

Dionne and Gretzky finshed with 137 points each, but Dionne scord 53 goals and Gretzky scored 51 goals. Guy Lafler was third behind Dionne and Gretzky.
Source: Author BOAL16

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 1966-67: The Eve Of Expansion Tough
2. Hockey Stats in the 1970s Average
3. NHL 1920s By Haiku Average
4. NHL 1980s - Part 2 Average
5. NHL 1980s - Part 1 Tough
6. NHL Season 1979-80 Average
7. NHL Season: 1918-19 Average
8. NHL: 1950-1952 Average
9. NHL: 1953-56 Average
10. NHL: 1957-59 Average
11. Do You Know Your Hockey? Average
12. For Hockey Fans Average

7/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us