FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Heavyweight Boxing
Quiz about Heavyweight Boxing

Heavyweight Boxing Trivia Quiz


There are several weight classes in boxing, but the heavyweight class gets more attention from the general population. This is a short quiz to see how much attention you have been giving to it. I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by Brett72. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Boxing
  8. »
  9. Heavyweight Division

Author
Brett72
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,690
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
590
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 65 (8/10), Guest 46 (10/10), Guest 24 (10/10).
Question 1
1. Who is considered the best known and last (1889) bare-knuckles heavyweight champion? Hint


Question 2
2. In December 1908, who became the first African-American world heavyweight champion? Hint


Question 3
3. Who won the "The Battle of the Long Count", fought in 1927? Hint


Question 4
4. Who defeated the Brown Bomber in 1936 before he was the champion? Hint


Question 5
5. Who was the only champion to retire undefeated? Hint


Question 6
6. Who was the first heavyweight fighter to regain his title after losing it in the ring? Hint


Question 7
7. Who was the 1960 Olympic light heavyweight gold medalist? Hint


Question 8
8. Who did George Foreman defeat to become the champion in January 1973? Hint


Question 9
9. Who did Muhammad Ali defeat to regain the undisputed title in 1974? Hint


Question 10
10. Who won his title defense but lost a piece of his ear in 1997? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Sep 29 2023 : Guest 65: 8/10
Sep 16 2023 : Guest 46: 10/10
Sep 13 2023 : Guest 24: 10/10
Sep 08 2023 : Guest 81: 10/10
Sep 06 2023 : Guest 75: 10/10
Aug 21 2023 : Guest 208: 8/10
Aug 15 2023 : Guest 86: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is considered the best known and last (1889) bare-knuckles heavyweight champion?

Answer: John L. Sullivan

This epic 75-round brawl took place in 1889 in Richburg, Mississippi.
2. In December 1908, who became the first African-American world heavyweight champion?

Answer: Jack Johnson

He became champion on December 26, 1908. He was champion until April of 1915!
3. Who won the "The Battle of the Long Count", fought in 1927?

Answer: Gene Tunney

Tunney was down for 14 seconds but Jack Dempsey took too long getting to the neutral corner so the count was delayed. This was a title defense.
4. Who defeated the Brown Bomber in 1936 before he was the champion?

Answer: Max Schmeling

The Brown Bomber, Joe Louis, held the title for almost 12 years! He defeated Schmeling later in a title defense.
5. Who was the only champion to retire undefeated?

Answer: Rocky Marciano

Rocky retired in 1956 with a record of 49 wins, 43 by KO, and no defeats.
6. Who was the first heavyweight fighter to regain his title after losing it in the ring?

Answer: Floyd Patterson

Ingemar Johansson defeated Patterson, but lost to him in the rematch a year latter in June 1960.
7. Who was the 1960 Olympic light heavyweight gold medalist?

Answer: Cassius Clay

Cassius Clay (now Muhammad Ali) won it in 1960. Joe Fazier won Olympic gold as a heavyweight in 1964. Joe defeated Muhammad Ali in a 1971 heavyweight title defense to assert his claim on Ali's title which was stripped for refusing induction in to the army.
8. Who did George Foreman defeat to become the champion in January 1973?

Answer: Joe Frazier

George was Olympic heavyweight champion in 1968. A very colorful fellow, he named all of his children George.
9. Who did Muhammad Ali defeat to regain the undisputed title in 1974?

Answer: George Foreman

Foreman dominated the sport for much of his 20 year career.
10. Who won his title defense but lost a piece of his ear in 1997?

Answer: Evander Holyfield

In a fight with former champion Mike Tyson, took a bite out of Holyfield's ear and was disqualified. The fight is now referred to as "The Bite Fight".
Source: Author Brett72

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us